Kesan 7 Ciri Manipulasi dan Ketahui Cara Mengatasinya

Penting bagi anda untuk mengetahui ciri-ciri manipulasi dan cara menanganinya. Manipulasi adalah masalah yang boleh timbul dalam semua jenis hubungan, baik secara peribadi dan profesional.

Manipulasi adalah cara seseorang (manipulator) menyerang atau mempengaruhi emosi dan mental orang lain, sehingga dia dapat mengendalikan orang lain dan mendapatkan apa yang dia inginkan.

Perkara yang ingin diperoleh oleh manipulator mungkin berbeza, seperti kuasa, kawalan, faedah, atau hak istimewa yang dimiliki oleh mangsa mereka.

Ciri Manipulasi Yang Anda Perlu Tahu

Seorang manipulator biasanya menggunakan muslihat untuk membuat mangsanya cenderung menyerah pada kehendak dan permintaannya. Oleh itu, ketahui ciri-ciri manipulasi berikut yang biasanya dilakukan oleh manipulator:

1. Berinteraksi di zon selesa anda

Seorang manipulator biasanya berkeras untuk bertemu atau berinteraksi dengan anda di zon selesa, seperti rumah, pejabat, atau restoran kegemarannya. Ini dia lakukan sehingga dia dapat mengawal keadaan, sehingga dia dapat memperoleh apa yang dia inginkan dengan lebih mudah.

2. Memanipulasi fakta

Seorang manipulator pada umumnya juga sering memanipulasi atau memutarbelitkan fakta.

Dia biasanya pandai berbohong, membuat alasan, menyembunyikan maklumat penting, atau sering menyalahkan mangsa sekiranya berlaku sesuatu (mangsa menyalahkan). Dengan cara itu, anda akan merasa terpojok dan dia boleh lebih berkuasa daripada anda.

3. Mudah didekati dengan orang lain

Orang yang bermanipulasi sering berkongsi rahsia dan ketakutan mereka untuk membuat anda merasa istimewa, jadi anda juga akan berkongsi rahsia anda dengan mereka. Rahsia ini kemudian dapat digunakan sebagai senjata untuk melawan atau memanfaatkan anda suatu hari nanti.

4. Mengemukakan soalan provokasi

Ini adalah ciri manipulasi yang biasa berlaku dalam hubungan profesional, tetapi juga boleh berlaku dalam hubungan peribadi.

Untuk memanipulasi, manipulator sering mengemukakan soalan untuk membuat anda berkongsi fikiran atau kebimbangan terlebih dahulu. Selepas itu, dia akan bertindak balas dengan cara yang tidak baik dan menimbulkan perselisihan.

Strategi ini memungkinkan manipulator untuk mengawal dan mempengaruhi keputusan anda, kerana anda merasa bersalah kerana menyatakan pemikiran yang menyebabkan perselisihan.

5. Melakukan buli intelektual

Buli intelektual (buli intelektual) juga merupakan salah satu ciri manipulasi. Buli intelektual biasanya dilakukan dengan mendedahkan data atau fakta yang tidak anda kendalikan. Ini kemudian dapat membuat anda merasa tidak mampu dan tidak berdaya dalam membuat keputusan.

6. Membuat jenaka yang menyinggung perasaan

Orang yang manipulatif juga sering membuat lelucon yang bertujuan untuk mendedahkan kelemahan anda, sehingga membuat anda merasa tidak selesa atau rendah diri di hadapan orang lain. Dengan cara itu, dia akan merasa lebih besar dan lebih hebat daripada anda.

7. Membuat anda merasa bersalah

Ini juga merupakan salah satu ciri manipulasi. Apabila anda gembira dengan pencapaian, manipulator akan cuba merendahkan pencapaian anda dan membandingkannya dengan kebahagiaan orang lain. Ini akan membuat anda merasa tidak layak dengan pencapaian anda.

Sebaliknya, apabila anda mempunyai pengalaman buruk, manipulator akan berusaha menjadikan masalahnya kelihatan lebih teruk atau lebih mendesak daripada masalah anda. Ini boleh membuat anda merasa bersalah atas kesedihan yang anda rasakan.

Cara Berurusan dengan Orang Manipulatif

Manipulasi yang wujud dalam hubungan mesti dihentikan segera. Jika tidak, ia boleh membahayakan kesihatan mental anda. Oleh itu, anda mesti berhati-hati dalam mengenali dan mengenal pasti ciri-ciri manipulasi seperti di atas.

Setelah anda dapat mengenali dan mengenal pasti ciri-ciri manipulasi, terdapat beberapa cara untuk mengurangkan kesan emosi manipulasi tersebut.

Berikut adalah beberapa cara untuk menangani orang yang manipulatif:

  • Nyatakan pendapat anda dengan jelas, tegas, langsung, dan khusus. Minta maaf jika anda bersalah, tetapi jangan keterlaluan.
  • Jangan terlalu memikirkan apa yang dikatakan oleh manipulator.
  • Elakkan membuat keputusan tergesa-gesa.
  • Tidak perlu cuba mengalahkan manipulator. Sebagai gantinya, cari cara untuk secara halus memberitahu dia bahawa anda faham bahawa dia memanipulasi anda.
  • Elakkan terlalu banyak interaksi dengan manipulator, terutamanya jika hubungan anda dengannya tidak peribadi.
  • Cari seseorang yang boleh anda percayai, yang tidak berada di bawah pengaruh manipulator, untuk bercakap atau meminta nasihat mengenai keadaan anda.

Berinteraksi secara berterusan dengan manipulator boleh membuat anda merasa buruk, bodoh, dan rendah diri. Walaupun itu tidak berlaku, anda boleh yakin bahawa ini disebabkan oleh manipulasi. Tidak mustahil jika lama kelamaan anda mengalami kemurungan.

Jadi, jika anda mempunyai masalah dengan orang yang suka memanipulasi atau mula terganggu dengan tindakan manipulatif mereka, atau terjebak dalam hubungan lampu gas, cuba jaga jarak anda. Sekiranya tidak mungkin untuk menjaga jarak atau anda mula merasa tertekan dengan tindakan mereka, tidak ada salahnya berunding dengan psikologi.