Ketahui lebih lanjut mengenai multivitamin sebelum mengambilnya

Ramai orang memilih untuk mengambil multivitamin untuk memenuhi keperluan pemakanan tubuh mereka. Bukan hanya nutrisi yang mencukupi, multivitamin juga baik untuk meningkatkan daya tahan dan mencegah pelbagai penyakit.

Multivitamin adalah salah satu jenis makanan tambahan yang paling banyak digunakan. Kerana pelbagai vitamin dan mineral di dalamnya, multivitamin diyakini berguna untuk meningkatkan kesihatan tubuh, menyeimbangkan pola makan yang tidak sihat, dan bahkan mencegah penyakit.

Multivitamin boleh didapati dalam pelbagai bentuk, dari tablet, pil, kapsul, jeli, serbuk, hingga sirap.

Tuntut Kelebihan Multivitamin

Manfaat utama multivitamin adalah memenuhi pengambilan nutrien harian tubuh yang tidak mencukupi dari diet harian, seperti vitamin A, vitamin C, vitamin D, magnesium, serat, dan kalium.

Di samping itu, terdapat juga beberapa tuntutan manfaat multivitamin untuk kesihatan badan yang lain, iaitu:

1. Mencegah penyakit jantung

Multivitamin dikatakan berguna untuk mengurangkan risiko penyakit jantung. Ini disokong oleh penyelidikan yang menunjukkan bahawa pengambilan multivitamin secara berkala selama 3 tahun dapat mengurangkan risiko kematian akibat penyakit jantung.

Walau bagaimanapun, beberapa kajian lain menunjukkan hasil yang berbeza. Kajian itu menyatakan bahawa pengambilan multivitamin tidak mengurangkan risiko seseorang terkena penyakit jantung, serangan jantung, atau strok.

2. Mencegah barah

Beberapa kajian menunjukkan bahawa pengambilan multivitamin dalam jangka panjang dapat mengurangkan risiko terkena barah kolorektal atau barah usus besar.

Sebaliknya, beberapa kajian berbeza menunjukkan bahawa tidak ada kaitan antara multivitamin dan barah. Sebaliknya, pengambilan beberapa jenis multivitamin secara berlebihan sebenarnya dapat meningkatkan risiko terkena barah.

3. Menjaga kesihatan otak

Pengambilan multivitamin secara berkala juga dikaitkan dengan peningkatan ingatan pada orang tua. Malah, beberapa kajian juga menunjukkan potensi faedah multivitamin untuk meningkatkan mood dan mengurangkan gejala gangguan kecemasan.

Walau bagaimanapun, lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk mengesahkan tuntutan manfaat multivitamin dengan meningkatkan ingatan dan mood.

4. Menjaga kesihatan mata

Satu kajian mengatakan bahawa multivitamin yang mengandung antioksidan dapat memperlambat perkembangan penyakit mata pada orang tua, seperti katarak dan degenerasi makula. Walau bagaimanapun, tuntutan faedah multivitamin untuk menjaga kesihatan mata masih memerlukan kajian lebih lanjut.

Perkara yang Perlu Diperhatikan Sebelum Mengambil Multivitamin

Walaupun diklaim berguna untuk menjaga kesihatan dan dapat mencegah penyakit, pengambilan multivitamin sebenarnya tidak selalu diperlukan. Terutama jika anda telah menggunakan gaya hidup sihat dan tidak mempunyai keadaan perubatan tertentu.

Multivitamin sememangnya dapat memberikan manfaat yang besar bagi sesetengah orang. Contohnya ialah penggunaan multivitamin oleh orang yang terdedah kepada kekurangan nutrisi atau kekurangan nutrisi, seperti orang tua, wanita hamil, dan orang yang kekurangan zat makanan.

Berikut adalah beberapa syarat yang boleh anda buat penanda aras untuk mengambil multivitamin:

  • Memasuki usia tua dan memerlukan pengambilan nutrien yang lebih banyak untuk mengekalkan tubuh yang sihat
  • Mengambil ubat tertentu yang menyebabkan kekurangan nutrisi, seperti ubat diuretik yang dapat mengurangkan kadar kalsium dan kalium dalam badan
  • Menderita penyakit yang menghalang tubuh menyerap nutrien secara optimum, seperti penyakit seliak dan kolitis ulseratif
  • Menjalani prosedur perubatan yang menyebabkan perubahan dalam diet, mengakibatkan penyerapan nutrien berkurang, seperti pembedahan bariatric
  • Selera makan sangat teruk sehingga anda tidak dapat makan makanan yang mencukupi sesuai dengan keperluan badan anda
  • Mengalami keadaan yang menjadikan tubuh memerlukan lebih banyak nutrien, seperti kehamilan

Anda memerlukan multivitamin jika anda mempunyai keadaan perubatan di atas. Walau bagaimanapun, anda masih dinasihatkan untuk berunding dengan doktor anda sebelum memutuskan untuk mengambil pelbagai jenis multivitamin.

Ini penting kerana pengambilan multivitamin yang berlebihan sebenarnya boleh menyebabkan masalah kesihatan dan salah satunya adalah gangguan penyerapan nutrien dalam badan.

Di samping itu, ingatlah bahawa pengambilan multivitamin tidak dapat menggantikan pentingnya gaya hidup sihat. Oleh itu, anda harus menerapkan gaya hidup sihat terlebih dahulu, seperti makan makanan berkhasiat, bersenam secara teratur, berhenti merokok, dan mengelakkan tekanan, sebelum mengambil multivitamin.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai faedah multivitamin atau diet yang sesuai dengan keperluan dan keadaan kesihatan anda, jangan ragu untuk berjumpa doktor untuk mendapatkan nasihat yang tepat.