Jangan Bazirkan 7 Manfaat Kulit Pisang ini untuk Kesihatan

Bukan hanya buahnya, ternyata terdapat banyak khasiat dan khasiat kulit pisang yang dapat diperoleh untuk kesihatan tubuh. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai manfaat kulit pisang, lihat artikel berikut.

Semasa makan pisang, kebanyakan orang akan membuang kulitnya kerana dianggap tidak berguna. Setakat ini, manfaat kulit pisang hanya terhad kepada sisa organik untuk baja.

Namun, tahukah anda? Kulit pisang juga boleh dimakan seperti buah dan boleh digunakan untuk merawat pelbagai masalah kesihatan.

Kandungan Pemakanan dalam Kulit Pisang

Kandungan khasiat kulit pisang umumnya tidak jauh berbeza dengan buahnya. Berikut adalah pelbagai kandungan nutrisi yang terdapat dalam kulit pisang:

  • Serat
  • Vitamin, termasuk vitamin B6 dan vitamin B12
  • Mineral, dalam bentuk magnesium dan kalium
  • Lemak tak jenuh
  • Asid amino penting

Tidak hanya itu, kulit pisang juga mengandung banyak antioksidan, seperti fenolik, flavonoid, tanin, karotenoid dan polifenol. Kulit pisang juga diketahui mengandungi sebatian anti-radang dan antimikroba yang berkesan terhadap bakteria, kulat, dan ragi.

Kelebihan Kulit Pisang untuk Kesihatan

Memandangkan kandungan nutrien dan antioksidan yang cukup banyak, kulit pisang menawarkan pelbagai manfaat untuk kesihatan tubuh. Berikut adalah beberapa faedah kesihatan kulit pisang:

1. Merawat kulit wajah

Terdapat banyak manfaat kulit pisang untuk kesihatan kulit wajah, mulai dari mencerahkan kulit, mengurangi kedutan, menghilangkan mata bengkak, melembabkan kulit, menyembunyikan bekas jerawat, mengatasi psoriasis, hingga menghilangkan ketuat.

Untuk mendapatkan faedah ini, anda boleh mengoleskan kulit pisang pada wajah atau kawasan wajah tertentu yang diperlukan. Walaupun sifat ini belum diuji secara klinikal, kandungan sebatian yang bersifat antioksidan, antimikroba, dan anti-radang pada kulit pisang terbukti memberikan manfaat untuk kesihatan kulit.

2. Mengekalkan rambut yang sihat

Kulit pisang juga dipercayai menjadikan rambut lebih lembut dan berkilau. Sifat ini diduga berasal dari kandungan antioksidan di dalamnya. Antioksidan pada kulit pisang memainkan peranan penting dalam mencegah kerosakan rambut yang disebabkan oleh radikal bebas, sehingga rambut tetap sihat dan kuat.

3. Gigi yang sihat dan memutihkan

Berbagai kajian mendapati bahawa ekstrak kulit pisang dapat membasmi dan menghambat pertumbuhan bakteria penyebab gingivitis dan periodontitis, yaitu: A. actinomycetemcomitans dan P. gingivalis.

Dengan faedah ini, menggosok kulit pisang pada gigi dan gusi anda setiap hari selama seminggu juga dipercayai dapat menyuburkan gusi anda sambil memutihkan dan memudarkan noda plak pada gigi anda.

4. Mengatasi kulit gatal

Anda boleh merawat kulit gatal akibat gigitan serangga, eksim, atau panas terik dengan menekan kulit pisang di kawasan kulit. Walaupun tidak banyak kajian yang menyokongnya, kaedah ini telah lama digunakan sebagai salah satu alat bantu pertama untuk menghilangkan rasa gatal.

5. Melegakan sakit kepala

Kompres sejuk adalah salah satu ubat sakit kepala semula jadi yang paling berkesan. Kulit pisang yang disejukkan boleh menjadi pengganti kompres jika anda tidak memilikinya di rumah. Caranya adalah dengan meletakkan kulit pisang yang disejukkan di dahi dan di belakang leher.

6. Mengatasi input suban

Mendapatkan serpihan atau serpihan kayu di kulit boleh sangat menyakitkan dan menyakitkan. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, kulit boleh membengkak dan dijangkiti.

Mengikis serpihan dengan peralatan yang tidak mencukupi dapat mendorongnya lebih dalam. sekarangSalah satu pertolongan pertama yang mudah dilakukan adalah dengan meletakkan kulit pisang pada serpihan pada kulit selama kira-kira 15 minit. Kaedah ini dipercayai dapat menarik serpihan sehingga lebih mudah diambil.

7. Mencegah barah

Manfaat antioksidan untuk kesihatan telah banyak dikaji. Semakin tinggi tahap antioksidan, semakin kuat kemampuannya untuk menangkal radikal bebas yang menyebabkan pelbagai penyakit, termasuk barah.

Kulit pisang mentah dipercayai lebih kaya akan antioksidan, seperti polifenol dan karotenoid. Oleh itu, pengambilan kulit pisang mentah dipercayai dapat mengurangkan risiko anda menghidap barah. Walau bagaimanapun, faedah ini masih terhad kepada haiwan dan memerlukan penyelidikan lebih lanjut pada manusia.

Selain manfaat kulit pisang yang telah disebutkan di atas, makan kulit pisang juga diyakini dapat membantu menjaga kesihatan pencernaan, meningkatkan kesehatan mata, dan meningkatkan kualitas tidur.

Memandangkan pelbagai manfaat kulit pisang, makanan ini boleh menjadi pilihan makanan ringan yang sihat.

Anda boleh memakan kulit pisang masak dengan memprosesnya ke dalam pelbagai hidangan, misalnya dengan memanggang kulit pisang dengan gula dan kayu manis, menjadikannya ramuan campuran. smoothie, atau masak dengan daging di atas.

Untuk mendapatkan manfaat maksimum kulit pisang, anda harus mencuci kulit pisang dengan bersih untuk mengurangkan pendedahan kepada racun perosak yang mungkin melekat di permukaan.

Sekiranya anda ingin menggunakan kulit pisang sebagai rawatan atau perawatan kulit, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu untuk memastikan keselamatannya terhadap keadaan yang anda alami dan ubat-ubatan tertentu yang sedang anda gunakan.