6 Khasiat Epal untuk Badan yang Sihat dan Mengelakkan Penyakit

Tidak hanya lazat dan menyegarkan, manfaat epal untuk kesihatan juga tidak dapat dipertikaikan. Buah ini yang biasa dimakan oleh masyarakat Indonesia diketahui mengandungi pelbagai nutrien yang baik untuk tubuh.

peribahasa " aplikasile sehari menjauhkan doktor "Ternyata itu bukan hanya mitos, tetapi fakta yang dapat dibuktikan benar. Epal diketahui rendah kalori dan mengandung berbagai vitamin dan mineral, seperti vitamin A, vitamin B6, vitamin C, dan kalium.

Bukan hanya itu, epal juga mengandung antioksidan, seperti flavonoid, dan pektin yang baik untuk kesihatan tubuh dan mencegah pelbagai penyakit. Anda boleh makan epal dengan pelbagai cara, baik dimakan secara langsung, dibuat jus, atau dijadikan salad buah.

Pelbagai Kelebihan Apple untuk Kesihatan

Terdapat beberapa faedah yang boleh anda perolehi dari makan epal, termasuk:

1. Menjaga kesihatan saluran pencernaan

Epal kaya dengan serat yang dapat melancarkan pergerakan usus dan mencegah sembelit. Untuk mendapatkan faedah ini, anda disarankan makan epal dengan kulit, kerana kulit epal mengandungi banyak serat dan antioksidan.

Selain itu, kandungan pektin dalam epal dapat memberikan nutrisi untuk bakteria baik di saluran pencernaan, sehingga dapat menjaga kelancaran fungsi pencernaan tubuh.

2. Menjaga kesihatan dan fungsi jantung

Mengonsumsi 1-2 biji epal sehari secara berkala diketahui dapat mengurangkan risiko penyakit jantung. Bukan hanya itu, memakan buah ini juga dapat membantu tubuh menurunkan kolesterol dalam darah.

Mencegah penyumbatan dan keradangan dinding arteri juga merupakan salah satu kelebihan epal. Manfaat ini berasal dari kandungan pektin, fitonutrien, dan antioksidan yang berfungsi untuk mencegah kolesterol terkumpul di lapisan dinding saluran darah.

3. Menurunkan risiko menghidap diabetes

Manfaat lain dari epal adalah untuk mengatur kadar gula darah di dalam badan. Kandungan nutrien dalam epal berfungsi untuk mencegah lonjakan gula darah dengan merangsang sel pankreas untuk menghasilkan insulin, menghalang pemecahan karbohidrat menjadi gula sederhana, dan mengurangkan penyerapan gula.

Antioksidan dalam epal juga berperanan menjaga kesihatan dan mengurangkan risiko komplikasi penyakit jantung pada pesakit diabetes.

4. Menjaga kesihatan otak

Epal mengandungi antioksidan quercetin dan flavonoid yang dapat mengurangkan kematian sel saraf akibat penuaan. Kandungan antioksidan yang tinggi pada kulit epal juga diketahui dapat membantu fungsi memori dan menjaga kesihatan otak.

Satu kajian juga menunjukkan bahawa epal mempunyai efek yang baik dalam menurunkan risiko terkena penyakit Alzheimer dan strok.

5. Menurunkan berat badan

Beberapa kajian menunjukkan bahawa makan epal 3 kali sehari dapat menurunkan berat badan hanya dalam 12 minggu.

Manfaat epal untuk menjaga berat badan berasal dari kandungan air dan seratnya yang tinggi, sehingga mereka dapat memberikan kesan penuh lebih lama, mengurangkan bahagian makan berlebihan, dan melancarkan pergerakan usus (BAB).

6. Mengatasi bau mulut

Sekiranya anda mengalami masalah nafas berbau, anda boleh mengatasinya dengan memakan epal secara berkala. Epal mengandungi sebatian pektin yang dapat meningkatkan pengeluaran air liur untuk membersihkan mulut dan mengawal bau makanan di dalam mulut.

Tidak hanya bau mulut, sebuah penelitian juga mengungkapkan bahawa epal dapat mengurangi risiko barah kolorektal, barah paru-paru, barah mulut, dan barah payudara.

Kesan pencegahan barah ini berasal dari sifat antioksidan dan anti-radang. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk mengesahkan faedah ini.

Untuk mendapatkan faedah epal yang optimum, pilih epal yang segar dan berwarna serta tekstur yang padat. Kandungan nutrien dalam epal dapat dijaga jika disimpan di dalam peti sejuk pada suhu 2-4o Celsius.

Semasa anda memakan epal, pastikan tidak menelan biji. Biji epal mengandung sianida yang, jika dikonsumsi dalam jumlah tertentu, dapat membahayakan kesihatan.

Juga, jangan lupa mencuci dan menyikat kulit epal di bawah air mengalir untuk menghilangkan sisa racun perosak dan lilin yang mungkin masih ada di permukaan kulit.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai manfaat epal, jangan ragu untuk berjumpa doktor. Anda juga boleh memanfaatkan ciri tersebut berbual dengan doktor dalam aplikasi ALODOKTER untuk mendapatkan maklumat mengenai faedah epal untuk kesihatan anda.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found