Kentut Faraj Berbahaya? Ketahui Sebabnya

Pendarahan atau kentut dari faraj kadang-kadang dialami oleh wanita semasa melakukan persetubuhan seks atau bersenam.Keadaan ini secara amnya tidak berbahaya, walaupun anda boleh menandakan kewujudan penyakit. Untuk mengetahui apa yang menyebabkan kentut dari faraj, pertimbangkan ulasan berikut.

Kentut dari faraj juga disebut permaisuri. Keadaan ini berlaku apabila udara terperangkap di rongga faraj. Pada masa-masa tertentu, udara ini dapat keluar dari faraj dan mengeluarkan suara seperti kentut.

Inilah Punca Kentut Faraj

Kentut faraj boleh berlaku 1-2 kali seminggu hingga beberapa kali sehari. Berdasarkan kajian, kentut dari faraj dialami oleh sekitar 20% wanita, baik yang sudah berkahwin maupun yang belum berkahwin. Walau bagaimanapun, keadaan ini kebanyakannya berlaku pada wanita yang sudah berkahwin dan melahirkan secara normal.

Walaupun memalukan, kebanyakan penyebab kentut faraj bukanlah keadaan perubatan yang berbahaya. Penyebab kentut vagina termasuk:

1. Aktiviti seksual

Pergerakan zakar, jari, atau mainan seks yang masuk dan keluar dari faraj semasa melakukan aktiviti seksual boleh menyebabkan udara masuk dan terperangkap di dalamnya. Apabila objek dikeluarkan dan otot-otot di sekitar vagina mengetat, udara dilepaskan. Inilah yang menyebabkan kentut dari faraj.

2. Sukan

Jenis senaman yang melibatkan meregangkan kawasan pelvis boleh menyebabkan vagina terbuka dan udara masuk. Apabila kedudukan badan berubah, udara dapat keluar dari faraj dan mengeluarkan suara seperti kentut. Salah satu contoh senaman yang boleh menyebabkan kentut vagina adalah yoga.

3. Kelemahan otot pelvis

Berdasarkan kajian, kelemahan dan keturunan otot pelvis (prolaps rahim) boleh menyebabkan kentut faraj. Ini lebih kerap dialami oleh orang tua dan wanita yang telah melahirkan beberapa kali secara normal.

4. Fistula faraj

Fistula faraj adalah pembentukan jalan yang tidak normal antara faraj dan organ dalaman lain, termasuk pundi kencing, rektum atau rektum, usus besar, usus kecil, dan saluran kencing. Pelepasan gas dari faraj boleh menjadi gejala fistula faraj, terutamanya jika kentut berbau tidak sedap.

Selain itu, fistula vagina juga boleh menyebabkan beberapa gejala lain, seperti:

  • Terdapat najis di dalam air kencing atau faraj.
  • Urin atau keputihan yang berbau busuk.
  • Keradangan faraj atau jangkitan saluran kencing.
  • Inkontinensia tinja atau kencing (kesukaran menahan usus atau pundi kencing).
  • Kesakitan atau ketidakselesaan pada vagina dan rektum, serta kawasan sekitarnya.
  • Sakit semasa persetubuhan
  • Gangguan pencernaan, termasuk cirit-birit, mual, dan sakit perut.

5. Ujian pelvis

Sebilangan wanita yang baru menjalani ujian pelvis juga mengadu kentut dari faraj. Ini berlaku kerana semasa pemeriksaan pelvis, doktor akan memasukkan alat yang disebut spekulum ke dalam vagina, menyebabkan udara masuk dan terperangkap di dalamnya.

Anda boleh mencuba melakukan senaman Kegel untuk membantu mencegah kentut faraj. Latihan Kegel dilakukan dengan mengetatkan otot pelvis bawah.

Sekiranya anda mengalami kentut faraj ketika anda tidak melakukan hubungan seks atau menjalani aktiviti tertentu, anda harus berjumpa pakar obstetrik. Terutama jika keadaan ini kerap berlaku atau disertai oleh gejala fistula faraj.

Ditulis oleh:

dr. Michael Kevin Robby Setyana