Kuku Bergelombang, Ketahui Sebabnya Di Sini

Kuku bergelombang boleh berlaku pada sesiapa sahaja, tetapi cenderung lebih biasa pada orang tua. Kuku bergelombang boleh disebabkan oleh banyak perkara, seperti kecederaan, kekurangan pemakanan, proses penuaan, hingga keadaan perubatan tertentu.

Berdasarkan corak, kuku bergelombang dapat dibahagikan kepada dua, iaitu kuku bergelombang mendatar (melintang) dan menegak (membujur). Setiap corak ini mempunyai faktor penyebab yang berbeza.

Kuku Bergelombang menegak

Pada kuku bergelombang menegak, gelombang muncul dari hujung kuku ke kutikula. Kuku bergelombang menegak lebih biasa pada orang tua, kerana seiring bertambahnya usia, pertumbuhan atau pergantian sel di kuku menjadi lebih perlahan.

Selain usia, terdapat beberapa keadaan perubatan yang boleh menyebabkan kuku bergelombang menegak, iaitu:

Anemia kekurangan zat besi

Keadaan ini boleh menyebabkan kuku melengkung secara menegak dan kelihatan seperti tenggelam. Selain itu, anemia kerana kekurangan zat besi juga menjadikan kuku rapuh dan mudah patah.

Trachyonychia

Trachyonychia adalah keadaan di mana kuku nipis, kasar, rapuh, dan sangat bergelombang. Keadaan ini serupa dengan kelainan pada kuku akibat alopecia areata, lichen planus, dan psoriasis.

Onychorrhexis

Sekiranya kuku bergelombang menegak disertai dengan perubahan tekstur dan warna kuku, itu boleh menjadi tanda onychorrhexis. Onychorrhexis adalah istilah perubatan untuk keadaan kuku rapuh disertai dengan pengelupasan kulit di sekitar kuku.

Keadaan ini boleh disebabkan oleh pendedahan kepada bahan kimia pada penghilang cat kuku, sabun, atau deterjen, serta penyakit tertentu, seperti penyakit tiroid.

Kuku Bergelombang Mendatar

Kuku bergelombang mendatar yang disertai dengan perubahan warna perlu diperhatikan. Garis pada kuku yang dibentuk oleh gelombang mendatar disebut garis Beau, dan boleh menjadi tanda masalah kesihatan.

Dalam kes yang sangat jarang berlaku, jalur mendatar pada kuku mungkin menunjukkan keracunan arsenik. Di samping itu, garis Beau juga boleh disebabkan oleh:

  • Kekurangan zat makanan.
  • Jangkitan, seperti campak, radang paru-paru, atau jangkitan kulat.
  • Kesan sampingan kemoterapi.
  • Kecederaan pada kuku.
  • Gangguan metabolik, seperti diabetes.
  • Serangan jantung.

Kerana boleh disebabkan oleh banyak perkara, kuku bergelombang perlu diperiksa oleh pakar dermatologi, terutama jika disertai dengan perubahan bentuk atau warna kuku.

Rawatan yang akan diberikan oleh doktor pada kuku bergelombang adalah dengan merawat penyakit yang menyebabkannya. Setelah penyebabnya diselesaikan, keadaan kuku akan bertambah baik dengan sendirinya.