8 Khasiat Kunyit untuk Kesihatan Tubuh

Kunyit dikenali sebagai rempah dapur. Walaupun begitu, manfaat kunyit tidak hanya enak, tetapi juga baik untuk kesihatan, seperti mencegah barah dan mengurangkan risiko penyakit jantung. Di samping itu, masih banyak faedah kunyit untuk kesihatan.

Selain sebagai bahan masakan, kunyit juga telah lama digunakan dalam perubatan tradisional. Ini kerana kandungan kurkumin di rimpang kunyit. Selain memberi warna pada kunyit, kurkumin juga dianggap memiliki khasiat yang baik untuk kesihatan tubuh.

Kandungan Pemakanan Kunyit

Dalam 100 gram kunyit, mengandungi pelbagai nutrien berikut:

 • 10 gram protein
 • 168 miligram kalsium
 • 208 miligram magnesium
 • 299 miligram fosforus
 • 2 gram kalium
 • 1 miligram vitamin C
 • 55 miligram besi

Selain beberapa nutrien di atas, kunyit juga mengandungi sebatian yang bersifat antioksidan, anti-radang, dan antimikroba yang sangat bermanfaat untuk kesihatan tubuh.

Pelbagai Khasiat Kunyit untuk Kesihatan

Berkat kandungan nutrisi yang disebutkan di atas, kunyit mempunyai pelbagai khasiat yang baik untuk kesihatan, seperti:

1. Mengurangkan kesakitan pada penghidap osteoartritis

Osteoartritis adalah penyakit yang menyebabkan sendi menjadi sakit, kaku, dan kehilangan kelenturan. Beberapa kajian menunjukkan bahawa pengambilan ekstrak kunyit dapat mengurangi rasa sakit, kerana kunyit memiliki efek yang setara dengan ibuprofen dalam mengobati osteoartritis.

Namun, jika anda ingin menggunakan ekstrak kunyit untuk merawat penyakit ini, berjumpa dengan doktor terlebih dahulu untuk mengetahui dos yang tepat.

2. Mencegah penyakit jantung

Penyakit jantung adalah penyebab kematian nombor satu di dunia. Kunyit diketahui dapat mencegah penyakit jantung kerana mengandung curcumin yang dapat meningkatkan fungsi endotelium atau lapisan saluran darah.

Selain itu, kunyit juga mempunyai sifat antioksidan dan anti-radang yang berperanan penting dalam mencegah penyakit jantung. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk mengesahkan keberkesanan kunyit dalam mengurangkan risiko penyakit jantung.

3. Melegakan gatal pada kulit

Kajian menunjukkan bahawa kunyit dapat menghilangkan rasa gatal pada kulit yang disebabkan oleh penyakit buah pinggang kronik.

Anda boleh mengonsumsi kunyit 3 kali sehari selama 8 minggu, dengan menggabungkan produk yang mengandungi kurkumin dan ekstrak lada hitam untuk menghilangkan rasa gatal ini.

4. Meredakan gangguan haid

Kajian menunjukkan bahawa suplemen yang mengandungi curcumin dapat melegakan gejala sindrom pramenstruasi (PMS). Bukan itu sahaja, kunyit juga dikenali untuk menghilangkan kekejangan yang biasa dialami wanita semasa haid. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk membuktikan keberkesanannya.

5. Mengatasi gangguan saluran pencernaan

Kurkumin yang terkandung dalam kunyit telah terbukti efektif dalam mengatasi berbagai gangguan saluran pencernaan, seperti: sindrom iritasi usus (IBS), dispepsia, ulser peptik, dan pankreatitis.

6. Mencegah barah

Curcumin mempunyai sifat anti-radang yang diketahui dapat menghambat pertumbuhan, pengembangan, dan penyebaran sel-sel barah. Namun, kajian lebih lanjut masih diperlukan untuk membuktikan keberkesanan kunyit dalam mencegah barah.

7. Mengurangkan kemurungan

Kajian menunjukkan bahawa pengambilan kunyit dapat mengurangkan gejala kemurungan. Ini kerana kurkumin pada kunyit dapat membantu antidepresan berfungsi dengan lebih baik.

8. Mengatasi masalah kulit

Berkat sifat anti-radang, antimikroba dan antioksidan, kunyit dapat digunakan untuk merawat pelbagai gangguan kulit, seperti jerawat, eksim, penuaan dini, dan psoriasis.

Selain itu, masih ada beberapa manfaat kunyit yang dapat Anda dapatkan, seperti mencegah penyakit Alzheimer, menurunkan kolesterol jahat, mencegah diabetes, dan menjaga kesehatan mata. Namun, semua ini masih memerlukan kajian lebih lanjut untuk memastikan keberkesanannya untuk kesihatan.

Kunyit juga didakwa digunakan sebagai ubat untuk radang usus buntu. Walau bagaimanapun, tuntutan ini hanyalah mitos. Sehingga kini, belum ada penyelidikan saintifik perubatan yang mengesahkan hal ini.

Kesan Sampingan Penggunaan Kunyit

Sehingga kini, tiada kesan sampingan dari penggunaan kunyit pada dos rendah. Kajian itu juga menyatakan bahawa tidak ada kesan sampingan pada orang yang mengonsumsi 490 mg kunyit sehari selama seminggu.

Namun, pengambilan kunyit yang berlebihan juga tidak baik untuk tubuh. Terdapat beberapa kesan sampingan yang dapat timbul ketika kunyit dikonsumsi secara berlebihan, seperti:

 • Gangguan pencernaan, seperti perut kembung, penyakit refluks asid, dan cirit-birit
 • Sakit kepala
 • Mual
 • Ruam pada kulit
 • Risiko barah usus besar dan barah hati

Manfaat kunyit untuk kesihatan badan cukup banyak. Namun, anda masih harus berhati-hati dalam memakannya. Elakkan pengambilan kunyit secara berlebihan, baik dalam bentuk segar atau makanan tambahan.

Sekiranya anda ingin mengambil suplemen kunyit, pilih suplemen yang telah didaftarkan dengan BPOM untuk memastikan keselamatannya.

Sekiranya anda ingin mengambil kunyit sebagai pendamping untuk merawat penyakit tertentu, terutama kunyit dalam bentuk makanan tambahan, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu untuk mengelakkan interaksi ubat atau kesan sampingan. Oleh itu, anda boleh mendapat faedah maksimum kunyit.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found