Makanan yang Harus Dielakkan oleh Ibu Hamil

Semasa hamil, banyak perkara harus dilakukan dengan lebih berhati-hati. Salah satunya ialah makan. Kerana, terdapat beberapa makanan yang harus dielakkan oleh ibu hamil kerana berpotensi membahayakan kesihatan janin dalam rahim.

Memenuhi keperluan pemakanan semasa kehamilan adalah wajib untuk memastikan janin sihat dan dapat tumbuh dengan baik. Apa sahaja yang dimakan oleh wanita hamil akan mempengaruhi janin di dalam kandungan. Ada makanan yang bermanfaat untuk pertumbuhan dan perkembangan janin, tetapi ada juga makanan yang benar-benar membahayakan kesihatan janin, jadi wanita hamil perlu menjauhinya.

Senarai Makanan Yang Harus Dielakkan oleh Ibu Hamil

Walaupun wanita hamil digalakkan untuk makan pelbagai makanan, tidak semua makanan harus dimakan oleh wanita hamil. Berikut adalah beberapa jenis makanan dan minuman yang perlu dielakkan oleh ibu hamil:

1. Susu atau keju yang tidak dipasteurisasi

Pasteurisasi adalah proses pemanasan yang berfungsi untuk membunuh bakteria dalam makanan atau minuman, tanpa merosakkan kandungan nutrisi. Oleh itu, wanita hamil tidak boleh mengambil susu yang belum melalui proses ini, kerana susu mungkin mengandungi bakteria yang dapat membahayakan kesihatan si kecil di dalam kandungan.

2. Makanan laut tinggi merkuri

Ikan Pedang (ikan todak), makarel, hiu, tuna, dan kerang adalah beberapa jenis makanan laut yang mengandungi merkuri tinggi. Jika dikonsumsi secara berlebihan, merkuri dapat menyebabkan wanita hamil mengalami gangguan pada saraf, ginjal, dan sistem kekebalan tubuh. Selain itu, janin juga boleh mengalami kecacatan dan gangguan pertumbuhan.

Sekiranya wanita hamil ingin makan makanan laut, hidangan maksimum yang disyorkan ialah 300 gram atau kira-kira 2 hidangan seminggu.

3. Ikan mentah atau kurang masak

Sekiranya wanita hamil suka makan sushi, anda harus mengelakkan makanan ini semasa mengandung. Memakan ikan dan kerang mentah atau kurang dimasak boleh meningkatkan risiko wanita hamil mengalami jangkitan.

Wanita hamil masih boleh makan ikan dan kerang, asalkan dimasak sepenuhnya.

4. Daging mentah atau kurang masak

Sentiasa pastikan daging yang dimakan oleh ibu hamil dimasak. Ini sangat penting, kerana daging yang tidak dimasak boleh mengandungi kuman berbahaya. Apabila memasuki tubuh wanita hamil, kuman ini boleh menyebabkan penyakit, seperti listeria, yang boleh membahayakan janin dan wanita hamil itu sendiri.

5. Buah-buahan dan sayur-sayuran yang tidak dicuci

Jangan lupa untuk selalu membasuh buah-buahan dan sayur-sayuran sebelum wanita hamil memakannya. Jika tidak, kuman dan parasit yang melekat pada buah atau sayur boleh menyebabkan jangkitan.

Salah satu jenis parasit yang boleh mencemarkan buah atau sayur-sayuran adalahToksoplasma. Parasit ini boleh menyebabkan kebutaan dan gangguan otak pada janin.

6. Jeragat

Wanita hamil tidak boleh hanya makan jeroan, walaupun pada dasarnya makanan ini mempunyai banyak nutrien. Jerawat hanya boleh diminum oleh wanita hamil seminggu sekali, dengan bahagian yang mencukupi. Makan terlalu banyak makanan boleh mengganggu pertumbuhan janin, dan menyebabkan masalah hati pada wanita hamil.

7. Telur mentah

Telur mentah dan makanan yang terbuat dari telur mentah, seperti mayonis segar, berisiko terkontaminasi oleh bakteria salmonella.

Bakteria ini boleh menyebabkan jangkitan yang membuat wanita hamil muntah, demam, cirit-birit, dan kekejangan perut. Dalam beberapa kes, kekejangan perut akibat jangkitan ini bahkan boleh menyebabkan kelahiran pramatang.

8. Kafein

Sebenarnya tidak boleh mengambil kafein semasa mengandung, tetapi mesti terhad. Kafein yang terdapat dalam kopi, teh, dan coklat berpotensi mengganggu perkembangan janin. Kafein bahkan boleh menyebabkan keguguran, jika wanita hamil memakannya secara berlebihan.

Semasa mengandung, pengambilan kafein dalam sehari tidak boleh lebih dari 200 mg, atau sekitar 2-3 cawan kopi, terutama pada trimester pertama kehamilan.

9. Alkohol

Wanita hamil dinasihatkan untuk tidak minum alkohol sama sekali. Walaupun dalam jumlah kecil, alkohol boleh mengganggu perkembangan janin dan menyebabkan pelbagai masalah kesihatan seperti: sindrom alkohol janin. Selain itu, pengambilan alkohol juga meningkatkan potensi keguguran.

Sekiranya wanita hamil mempunyai alahan atau penyakit tertentu, makanan lain yang perlu dielakkan tentu saja makanan yang boleh mencetuskan reaksi alergi atau memburukkan lagi keadaan penyakit ini. Yang pasti, berjumpa terus dengan pakar sakit puan. Doktor akan memberitahu anda makanan apa yang harus dielakkan semasa mengandung, mengikut keadaan wanita hamil.