Ketahui Kebaikan Ginkgo Biloba untuk Kesihatan Otak

Sejak ribuan tahun yang lalu, ginkgo biloba telah digunakan sebagai ubat tradisional di berbagai negara, seperti China, Korea, dan Jepun. Tumbuhan ini dipercayai bermanfaat untuk kesihatan tubuh, terutama untuk menjaga kesihatan otak dan meningkatkan daya ingatan.

Penurunan fungsi otak dan gangguan ingatan bukan hanya disebabkan oleh usia atau penuaan, tetapi juga dapat disebabkan oleh keadaan perubatan tertentu, seperti demensia dan penyakit Alzheimer.

Untuk mencegah dan menghilangkan gangguan ini, ada beberapa cara yang dapat dilakukan, iaitu menjalani gaya hidup sihat dan menggunakan ubat dari doktor.

Anda juga boleh mengambil ubat atau suplemen herba yang mengandungi ginkgo biloba. Bahan ini diketahui berkhasiat untuk mengatasi gangguan ingatan, terutama pada orang tua.

Pelbagai Khasiat Ginkgo Biloba untuk Kesihatan

Ginkgo biloba mengandung antioksidan yang cukup tinggi, sehingga memainkan peranan penting dalam mencegah dan memperbaiki kerosakan sel tubuh akibat terkena radikal bebas. Selain itu, ginkgo biloba juga mempunyai kesan penipisan darah yang dapat meningkatkan aliran darah di dalam badan, termasuk di otak.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa terdapat beberapa faedah kesihatan ginkgo biloba, termasuk:

1. Menjaga kesihatan otak

Ginkgo biloba diketahui dapat meningkatkan dan meningkatkan aliran darah ke otak, sehingga kesehatan otak dapat dijaga. Kesan ini menjadikan tanaman herba ini baik untuk dimakan untuk mengekalkan dan meningkatkan daya ingatan dan daya tumpuan.

Pada orang yang sihat, pengambilan ginkgo biloba juga dapat mengurangkan risiko terkena demensia atau demensia.

2. Meningkatkan daya ingatan pada orang yang menghidap penyakit Alzheimer

Penyakit Alzheimer adalah gangguan otak yang menyebabkan penurunan ingatan dan kemahiran berfikir secara drastik. Keadaan ini umumnya berlaku pada orang tua. Namun, tidak mustahil orang yang lebih mudah juga dapat mengalaminya.

Hingga kini, penyakit Alzheimer tidak dapat disembuhkan. Walau bagaimanapun, beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan suplemen ginkgo biloba dapat meningkatkan daya ingatan, daya tumpuan, dan kemahiran berfikir pada orang dengan penyakit ini, terutama orang tua.

Memberi suplemen ginkgo biloba juga dapat mencegah dan melegakan gejala demensia atau demensia ringan.

3. Menjaga fungsi dan kesihatan mata

Ginkgo biloba kaya dengan antioksidan dan bahan aktif yang dapat meningkatkan aliran darah.

Selain baik untuk kesehatan otak, ginkgo biloba juga baik untuk menjaga kesehatan mata dan mengurangi risiko penyakit mata, seperti degenerasi makula, glaukoma, dan katarak.

4. Melancarkan aliran darah

Di dalam badan, ginkgo biloba dapat meningkatkan aliran darah dengan melebarkan saluran darah. Kesan ini baik untuk menjaga kesihatan jantung dan otak dan mengurangkan risiko penyakit tertentu, seperti penyakit kardiovaskular dan penyakit arteri periferal.

Sebagai tambahan kepada yang disebutkan di atas, ginkgo biloba juga dipercayai mempunyai manfaat berikut:

 • Menurunkan tekanan darah tinggi
 • Melegakan keradangan
 • Menenangkan fikiran dan menghilangkan kegelisahan
 • Melegakan sakit payudara akibat sindrom pramenstruasi (PMS)
 • Atasi sakit kepala dan migrain
 • Menghambat pertumbuhan sel barah

Walau bagaimanapun, data mengenai keberkesanan dan kesan sampingan ginkgo biloba sebagai rawatan masih terhad, jadi ia perlu diselidiki lebih lanjut.

Perkara yang Perlu Diperhatikan Sebelum Mengkonsumsi Ginkgo Biloba

Walaupun dikelaskan sebagai semula jadi, itu tidak bermaksud bahawa ginkgo biloba tidak menyebabkan kesan sampingan. Berikut adalah beberapa kesan sampingan yang boleh berlaku disebabkan oleh pengambilan ginkgo biloba:

 • Tindak balas alahan
 • Gangguan pencernaan, seperti cirit-birit, sakit perut, dan sembelit
 • Sakit kepala
 • Degupan jantung
 • Lebam dan pendarahan

Selain itu, ada perkara yang harus anda perhatikan sebelum memakan ginkgo biloba agar tidak membahayakan kesihatan anda, termasuk:

 • Cuba gunakan ginkgo biloba dalam bentuk ubat atau makanan tambahan dan telah didaftarkan dengan BPOM RI.
 • Elakkan memakan biji ginkgo biloba mentah kerana boleh menyebabkan keracunan.
 • Elakkan mengambil ginkgo biloba jika anda mempunyai keadaan perubatan tertentu, seperti diabetes, epilepsi, dan masalah kesuburan.
 • Elakkan juga menggunakan ginkgo biloba, jika Anda menggunakan ubat-ubatan tertentu, seperti ubat pengencer darah.

Wanita hamil dan ibu yang menyusui juga tidak disarankan untuk mengambil ginkgo biloba, kerana ramuan ini berisiko menyebabkan kelahiran pramatang atau pendarahan semasa bersalin.

Ginkgo biloba dianggap baik untuk kesihatan, terutama untuk menjaga fungsi otak dan meningkatkan ingatan. Namun, ini juga harus disertai dengan menerapkan gaya hidup sihat, seperti berolahraga secara teratur, cukup tidur, melakukan latihan otak, makan makanan berkhasiat, dan tidak merokok.

Sekiranya anda ingin mengambil ginkgo biloba, anda harus terlebih dahulu berjumpa dengan doktor anda supaya doktor dapat mengesyorkan dos suplemen ginkgo biloba mengikut keadaan anda.