Penting untuk diketahui, ini adalah kadar oksigen normal dalam darah

Penting bagi anda untuk mengetahui tahap oksigen normal dalam darah yang mesti dijaga. Ini kerana tanpa tahap oksigen yang mencukupi, kemampuan organ dan tisu badan untuk menjalankan fungsinya akan terganggu.

Dalam beberapa penyakit, nilai kadar oksigen dalam darah atau ketepuan oksigen dapat digunakan untuk memantau keadaan tubuh. Nilai ini juga digunakan untuk menentukan sama ada rawatan berjaya atau perlu dinilai semula.

Tahap Oksigen Normal dalam Darah

Jumlah tahap oksigen normal dapat diketahui dalam pelbagai bentuk, bergantung pada bagaimana ia diukur. Terdapat 2 cara untuk mengukur ketepuan oksigen dalam darah, iaitu dengan analisis gas darah (AGD) atau dengan alat nadi oksimeter. Inilah penjelasannya:

Analisis gas darah (AGD)

Analisis gas darah adalah ujian darah yang dilakukan melalui arteri. Selain mengukur ketepuan oksigen (SaO2) atau tahap oksigen dalam darah, ujian ini juga mengukur tekanan separa oksigen (PaO2), tekanan separa karbon dioksida (PaCO2), tahap bikarbonat (HCO3), dan pH darah arteri.

Ujian analisis gas darah ini sangat tepat. Pengukuran juga dilakukan di hospital dan mesti dilakukan oleh pegawai perubatan profesional. Keputusan tahap oksigen normal dan tidak normal pada ujian analisis gas darah adalah seperti berikut:

 • Tahap oksigen tinggi

  Tekanan separa oksigen (PaO2): melebihi 120 mmHg

 • Tahap oksigen normal

  Tekanan separa oksigen (PaO2): 80–100 mmHg

 • Tahap oksigen rendah

  Tekanan separa oksigen (PaO2): di bawah 80 mmHg

Alat nadi oksimeter

nadi oksimeter adalah alat pemeriksaan ketepuan oksigen yang cukup praktikal dan boleh digunakan sendiri di rumah. Alat ini menganggarkan jumlah oksigen dalam darah dengan mengirimkan sinar inframerah ke kapilari. Tahap oksigen dalam darah diukur dengan jumlah cahaya yang dipantulkan dari kapilari.

Berbanding dengan AGD, alat ini mempunyai toleransi ralat pengukuran 2%. Ini bermaksud bahawa keputusan ujian untuk tahap oksigen dalam darah boleh 2% lebih tinggi atau lebih rendah daripada tahap sebenar.

Walaupun begitu, nadi oksimeter masih sangat berguna untuk melihat tahap oksigen darah. Alat ini juga sering digunakan di hospital untuk menilai fungsi jantung dan pernafasan pesakit dengan cepat.

Hasil pengukuran nadi oksimeter menunjukkan peratusan ketepuan oksigen (SpO2). Hasil kadar oksigen darah normal dan tidak normal di nadi oksimeter adalah seperti berikut:

 • Ketepuan oksigen normal: 95-100%
 • Ketepuan oksigen rendah: di bawah 95%

Tafsiran Tahap Oksigen dalam Darah

Orang yang sihat dan tidak mempunyai keluhan pada amnya akan mempunyai kadar oksigen darah yang normal. Dalam kes lain, seseorang mungkin kelihatan sihat dan tidak mempunyai gejala, tetapi mempunyai tahap oksigen darah rendah. Keadaan ini dipanggil hipoksia gembira dan boleh didapati pada pesakit dengan COVID-19.

Tahap oksigen yang rendah atau hipokemia biasanya menyebabkan pelbagai gejala, seperti sesak nafas, sakit dada, keringat sejuk, batuk, kekeliruan, dan kulit biru. Selain COVID-19, hipokemia boleh disebabkan oleh:

 • Penyakit paru obstruktif kronik (COPD), termasuk bronkitis kronik dan emfisema
 • Sindrom kecemasan respiratori akut (ARDS)
 • Asma
 • Pneumotoraks
 • Anemia
 • Kecacatan jantung kongenital
 • Penyakit jantung
 • Embolisme pulmonari

Sebilangan besar penyakit atau keadaan perubatan di atas dapat mengelakkan paru-paru mendapatkan oksigen dan melepaskan karbon dioksida secara optimum. Lain-lain adalah gangguan darah dan masalah dengan sistem peredaran darah yang juga dapat mengurangkan pengedaran oksigen ke seluruh badan.

Keadaan tahap oksigen darah yang terlalu tinggi sebenarnya jarang berlaku, tetapi boleh terjadi. Biasanya, ini dialami oleh orang yang menerima terapi oksigenasi menggunakan silinder oksigen tambahan. Keadaan ini hanya dapat dikesan dengan ujian AGD.

Untuk menentukan tahap oksigen dalam darah, anda boleh melakukan ujian analisis gas darah di hospital. Walau bagaimanapun, ujian ini tidak dapat dilakukan dengan sewenang-wenangnya, tetapi mesti melalui cadangan doktor. Sekiranya anda mahukan lebih praktikal, anda boleh membeli alat nadi oksimeter untuk memeriksa tahap oksigen dalam darah di rumah.

Sekiranya anda mengalami simptom hipokemia, seperti sesak nafas, keringat sejuk, dan kelemahan, atau mempunyai tahap oksigen darah rendah di dalam badan anda, nadi oksimeter, segera ke ER atau doktor terdekat untuk mendapatkan pemeriksaan lebih lanjut dan rawatan yang sesuai.