Hormon Oksitosin: Hormon Cinta dalam Kehidupan Manusia

Hormon oxytocin terkenal dengan peranannya dalam sistem pembiakan wanita dan proses kelahiran dan penyusuan. Walau bagaimanapun, hormon ini, juga dikenali sebagai hormon cinta, mempunyai peranan yang jauh lebih kompleks. Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai hormon oksitosin dan peranannya dalam badan.

Di dalam tubuh manusia, hormon oksitosin dihasilkan di hipotalamus otak dan dilepaskan melalui kelenjar pituitari yang terletak di bawahnya.

Oxytocin sering disebut sebagai hormon cinta kerana dikaitkan dengan perasaan cinta, kasih sayang, emosi yang baik, dan keterikatan antara manusia. Walaupun serupa dengan wanita, hormon ini nampaknya juga dimiliki oleh lelaki.

Peranan Hormon Oksitosin

Peranan oxytocin begitu luas dalam mempengaruhi tingkah laku dan interaksi manusia, seperti orgasme, kedekatan sosial, dan sikap ibu. Hormon ini juga berperanan dalam proses melahirkan dan menyusu. Untuk penjelasan yang lebih lengkap, mari kita perhatikan pelbagai peranan hormon oksitosin berikut:

1. Bersedia untuk kelahiran bayi

Menjelang persalinan, tubuh wanita akan menghasilkan hormon oksitosin untuk merangsang pengecutan rahim. Hormon ini juga meningkatkan pengeluaran prostaglandin, sehingga kontraksi lebih kuat dan mempengaruhi proses pembukaan.

Kerana kesan ini, doktor atau bidan kadang-kadang memberikan oxytocin sintetik (Pitocin) untuk induksi buruh. Oksitosin juga boleh disuntik untuk membantu mengusir plasenta dan mengurangkan pendarahan.

Setelah melahirkan, badan wanita akan terus menghasilkan oksitosin sehingga rahimnya kembali ke ukuran sebelum kehamilan.

2. Melancarkan susu ibu

Pada ibu menyusu, oksitosin mencetuskanrefleksi kekecewaan', yang merupakan sensasi kesemutan di payudara yang menyebabkan susu mengalir keluar dari puting susu. Oleh itu, hormon oksitosin memainkan peranan penting dalam penghasilan susu ibu dan proses penyusuan.

3. Meredakan tekanan pada ibu baru

Semasa bayi menghisap puting ibunya, saraf di payudara ibu menghantar isyarat ke otak untuk melepaskan oksitosin. Selain merangsang pengeluaran susu ibu, hormon oksitosin ini juga dapat menghilangkan tekanan dan mengurangkan kegelisahan pada ibu.

4. Mengeratkan ikatan antara ibu dan bayi

Beberapa kajian menunjukkan bahawa hormon oksitosin juga berperanan dalam menumbuhkan perasaan cinta dan kasih sayang antara ibu dan bayi. Kajian menyatakan bahawa ibu yang mempunyai kadar hormon oksitosin lebih tinggi cenderung lebih aktif dan menjaga bayinya.

Hormon oxytocin juga dikatakan berperanan dalam merangsang sentuhan fizikal antara ibu dan ayah dengan bayinya, sehingga ikatan antara ibu bapa dan bayi mereka menjadi lebih kuat.

5. Memupuk perasaan tarikan kepada orang lain

Apa yang berlaku di otak ketika seseorang jatuh cinta dengan orang lain? Soalan ini mempunyai jawapan yang kompleks. Namun, beberapa kajian menunjukkan bahawa apabila seseorang mula menyukai orang lain, terdapat peningkatan kadar hormon di otaknya. Salah satu hormon ini adalah oxytocin.

Oxytocin juga berperanan dalam mewujudkan empati dan kesetiaan dan meningkatkan kepercayaan antara satu sama lain. Inilah yang akhirnya menyumbang kepada jangka hayat hubungan yang panjang.

Manakala dalam hubungan seksual, sentuhan fizikal seperti memeluk, mencium, dan menyentuh pasangan akan mendorong pembebasan oksitosin yang berperanan dalam proses ereksi dan orgasme. Selain itu, oxytocin juga menyokong pergerakan sperma ke arah telur.

Dalam bidang perubatan, oxytocin digunakan untuk mengurangkan pendarahan setelah melahirkan, mengurangkan rasa sakit, hingga terapi tambahan untuk merawat kemurungan.

Kekurangan atau kelebihan hormon oksitosin dalam badan mungkin berlaku, tetapi penyelidikan tidak menemui bahaya dari keadaan ini.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa penyelidikan yang mengatakan bahawa kelebihan oksitosin pada lelaki dapat meningkatkan risiko pembesaran kelenjar prostat, sementara kekurangan hormon oksitosin dapat meningkatkan risiko kemurungan.

Hormon oksitosin, sama ada dihasilkan secara semula jadi atau sintetik, telah terbukti mempunyai banyak peranan untuk kesihatan manusia. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai manfaat hormon oksitosin, jangan ragu untuk berjumpa doktor.