Fakta Pengambilan Dadah Ranitidine

Bagi anda yang menderita gangguan gastrik, seperti ulser gastrik, gastritis, atau penyakit asid perut, mungkin biasa lagi dengan ranitidine. Tetapi akhir-akhir ini, terdapat banyak berita menyusahkan dikaitkan dengan penarikan ubat ranitidin. Mengapa ubat itu sekarang ditarik dari pasaran?

Ranitidine adalah ubat yang digunakan untuk mengubati gejala sakit perut atau pedih ulu hati kerana peningkatan asid perut. Sekiranya tidak dirawat, jumlah asid perut yang berlebihan ini boleh menyebabkan pelbagai penyakit, mulai dari pedih ulu hati, bisul perut, penyakit refluks asid (GERD), hingga sindrom Zollinger-Ellison.

Ubat ranitidine berfungsi dengan menghalang pengeluaran asid perut, sehingga bisul di perut perlahan-lahan sembuh. Selain mengobati, ranitidin juga berperanan untuk mencegah munculnya gejala gangguan pencernaan kerana memakan makanan atau minuman tertentu yang dapat meningkatkan asam lambung.

Sebab-sebab Ubat Ranitidine Ditarik dari Peredaran

Pada 17 September 2019, Badan Pengawas Makanan dan Dadah (BPOM) memberi arahan kepada semua industri farmasi dan farmasi yang memiliki izin pengedaran untuk produk ini untuk menghentikan pengeluaran, pengedaran, dan menarik balik semua produk ubat ranitidin yang telah beredar.

Ini adalah tindak lanjut dari amaran yang dikeluarkan oleh A.S.Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) dan Agensi Perubatan Eropah (EMA) yang mendapati adanya kandungan berbahaya dalam ranitidine, iaitu sebatian tersebut N-nitrosodimetilamina (NDMA). Pada tahap tertentu, sebatian ini diketahui berpotensi meningkatkan risiko barah.

Sebenarnya, sebatian NDMA tidak berbahaya selagi berada dalam had selamat, iaitu di bawah 96 nanogram sehari. Walau bagaimanapun, hasil ujian beberapa sampel jenama ubat ranitidin menunjukkan bahawa jumlah NDMA melebihi had ini. Sekiranya NDMA melebihi had selamat untuk dimakan secara berterusan untuk jangka masa yang panjang, maka risiko pembentukan sel barah akan lebih tinggi.

Hingga kini, BPOM masih menguji beberapa ubat ranitidin yang beredar di Indonesia. Tindakan ini diambil untuk mengkaji lebih lanjut dan memastikan keselamatan ubat ranitidine.

Sekiranya anda sudah mengambil ranitidine, anda tidak perlu risau untuk bertindak balas terhadap ini, kerana risiko barah hanya berlaku jika ranitidine digunakan secara berterusan dalam jangka panjang.

Selain itu, barah tidak hanya berlaku kerana penggunaan ranitidine sahaja. Banyak faktor lain yang boleh menyebabkan seseorang menghidap barah, seperti tabiat merokok, pola makan yang tidak sihat, pengambilan minuman beralkohol yang kerap, pendedahan kepada bahan penyebab barah dari persekitaran, dan juga keturunan.

Walaupun BPOM telah menarik ubat ranitidine, masih ada beberapa pilihan dan rawatan ubat yang dapat dilakukan untuk mengatasi masalah gastrik.

Sekiranya anda sebelum ini diberi ubat ranitidine oleh doktor dan bimbang akan kemungkinan kesan sampingannya, anda boleh berjumpa dengan doktor anda sekali lagi untuk menggantikan ubat tersebut dengan ubat lain.