Mendedahkan Manfaat Daun Seledri untuk Ginjal

Tahukah anda bahawa pengambilan saderi dapat melindungi buah pinggang daripada toksin? Manfaat saderi untuk buah pinggang telah lama dipercaya oleh orang ramai. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai faedah ini, mari lihat penjelasan dalam artikel berikut.

Saderi atau tumbuhan dengan nama Latin Apium قبرolens Ia mempunyai aroma khas dan tekstur renyah. Oleh itu, sayur ini sering digunakan sebagai bahan pelengkap dalam memasak, baik sebagai perasa atau sekadar hiasan. Saderi juga banyak dimakan mentah sebagai campuran salad untuk membuat ramuan sup.

Selain itu, saderi juga dapat diproses menjadi jus. Jus saderi dianggap sebagai salah satu minuman terbaik untuk menjaga kesihatan buah pinggang.

Kandungan Pemakanan Daun Seledri

Dalam 1 hidangan atau kira-kira 100 gram saderi, mengandungi sekurang-kurangnya 14 kalori dan pelbagai nutrien, seperti:

  • 1.5 gram serat
  • 2.5–3 gram karbohidrat
  • 0.7 gram protein
  • 80 miligram natrium
  • 260 miligram kalium
  • 1.3 gram gula
  • 40 miligram kalsium
  • 29-30 mikrogram vitamin K

Selain itu, daun saderi juga mengandungi antioksidan flavonoid serta pelbagai vitamin dan mineral, termasuk zink, tembaga, kolin, zat besi, magnesium, folat, vitamin A, vitamin B, vitamin C, dan vitamin K.

Fakta mengenai Faedah Daun Seledri untuk Ginjal

Berkat kandungan gizi yang pelbagai, saderi dianggap mempunyai manfaat untuk menjaga kesihatan buah pinggang. Berikut adalah beberapa faedah daun saderi untuk buah pinggang:

1. Mencegah pembentukan batu ginjal

Saderi adalah salah satu jenis sayuran yang mengandungi banyak kalium dan antioksidan. Bahan-bahan ini diketahui dapat mencegah penumpukan atau pemendapan mineral di dalam ginjal, sehingga mengurangkan risiko pembentukan batu ginjal.

Selain itu, saderi juga mengandungi banyak air. Berkat kandungan kalium dan air yang tinggi, saderi dapat menjadikan tubuh menyingkirkan sisa dan toksin melalui air kencing. Kesan ini menjadikan saderi dimakan dengan baik untuk proses detoksifikasi sekaligus mencegah batu karang.

2. Mengurangkan risiko kegagalan buah pinggang

Sel-sel badan yang sering terdedah kepada radikal bebas atau mengalami proses pengoksidaan cenderung rosak lebih cepat. Ini boleh menyebabkan gangguan fungsi atau kerosakan pada organ tertentu, termasuk buah pinggang. Sekiranya terdapat kerosakan pada buah pinggang, risiko kegagalan buah pinggang akan lebih besar.

Untuk mengelakkannya, cukuplah pengambilan antioksidan dengan memakan makanan yang sihat dan berkhasiat, salah satunya adalah saderi.

Menurut pelbagai kajian, antioksidan terbukti mampu mengatasi atau mencegah kerosakan sel tubuh yang disebabkan oleh radikal bebas. Kesan ini menjadikan saderi kaya dengan antioksidan berguna untuk mencegah kerosakan buah pinggang. Selain itu, antioksidan juga diketahui dapat mengoptimumkan fungsi ginjal secara keseluruhan.

3. Mengawal tekanan darah

Penyakit buah pinggang berkait rapat dengan tekanan darah tinggi (hipertensi). Tekanan darah tinggi yang tidak terkawal boleh merosakkan saluran darah ke seluruh badan. Keadaan ini boleh merosakkan pelbagai organ badan, termasuk buah pinggang.

Sekiranya fungsi ginjal terganggu atau rosak, pelbagai fungsi ginjal seperti menyaring darah bahan toksik, membantu pengeluaran hormon, dan mengatur keseimbangan elektrolit dan garam di dalam badan akan terganggu.

Oleh itu, anda perlu mengawal tekanan darah agar tetap stabil agar dapat menjaga kesihatan buah pinggang. Ini dapat dilakukan dalam beberapa cara, dari menjalani diet yang sihat, membatasi pengambilan garam dan gula, minum banyak air, dan berolahraga secara teratur.

Salah satu jenis makanan yang baik untuk mengawal tekanan darah adalah saderi. Ini berkat kandungan kalium, antioksidan, dan antioksidan phthalid di saderi yang dapat menurunkan tekanan darah dan tetap stabil.

Petua Membuat Jus Saderi

Untuk mendapatkan pelbagai faedah saderi untuk buah pinggang, anda boleh memproses saderi menjadi jus. Caranya, basuh dulu 3-4 tangkai saderi, potong, masukkan ke dalam pengisar, kemudian masukkan sedikit air.

Anda boleh menambah beberapa keping jus epal atau lemon untuk menambah rasa. Setelah diproses menjadi jus, anda dinasihatkan untuk segera memakannya.

Daun saderi mempunyai manfaat kesihatan. Walau bagaimanapun, tuntutan faedah daun saderi untuk buah pinggang masih perlu dikaji lebih lanjut. Oleh itu, saderi belum terbukti boleh digunakan sebagai rawatan penyakit buah pinggang.

Sekiranya anda mempunyai penyakit buah pinggang atau masalah kesihatan tertentu, anda masih harus berjumpa dengan doktor anda sebelum mencuba pengambilan saderi sebagai kaedah rawatan alternatif.