Kenali jenis diet yang berkesan menurunkan berat badan

Pelbagai diet boleh menjadi pilihan untuk menurunkan berat badan. Namun, tidak semua diet memberikan kesan penurunan berat badan yang berterusan yang baik untuk kesihatan. Sebilangan menaip diet mungkin boleh mempengaruhi perubahan berat badan, tetapimemberi kesan kepada penurunan keadaan kesihatan kerana kemurungannberat badan yang drastik.

Pelbagai jenis diet melalui teknik iklan mereka menjanjikan penurunan berat badan yang berkesan. Hasilnya, produk mereka dengan cepat menarik perhatian dan perbualan orang ramai. Walaupun sebenarnya, keberkesanan produk yang dijual memerlukan terma dan syarat tertentu dari pengguna.

Jenis Diet yang Popular

Sebut saja diet mayo, diet protein tinggi, dan diet gementar. Ketiga-tiga diet ini telah menjadi topik perbincangan yang hangat dan dianggap mampu memberikan penurunan berat badan yang lebih cepat daripada teknik diet lain. Namun, tahukah anda mengenai kesan menurunkan berat badan terlalu cepat seperti yang ditawarkan oleh ketiga-tiga diet ini?

Diet mayuh

Diet mayo sebenarnya adalah diet penurunan berat badan yang difokuskan pada mengubah gaya hidup anda menjadi lebih sihat. Tetapi sayangnya, ada pemahaman dan penerapan diet mayo yang salah. Kesalahpahaman mengenai diet mayo ini berkait rapat dengan diet limau gedang atau diet mayo palsu. Khususnya, diet mayo mengesyorkan seseorang untuk mengambil karbohidrat rendah tetapi tinggi lemak dengan memasukkan limau gedang sebagai salah satu menu utama di dalamnya.

Diet limau gedang yang bergantung pada enzim pembakar lemak menjanjikan penurunan berat badan sehingga 5 kg dalam 12 hari. Pengambilan kalori rendah yang mengutamakan buah-buahan berkhasiat tinggi seperti limau gedang memang merupakan pilihan yang baik untuk menurunkan berat badan. Tetapi sayangnya, penurunan berat badan secara drastik kerana diet mayo palsu tidak digalakkan kerana tidak hanya kehilangan lemak, tetapi tubuh dapat kehilangan cairan dan jisim otot. Tambahan, kemampuan enzim pembakar lemak yang masih tidak disokong oleh penyelidikan klinikal menjadikan diet ini tergolong dalam kategori yang tidak digalakkan.

Diet ttinggi hlmprotein

Sesuai dengan nama program ini, pemakanan digalakkan untuk makan makanan yang tinggi kandungan protein tetapi pada masa yang sama membatasi pengambilan karbohidrat dari biji-bijian, buah-buahan, sayur-sayuran, dan bijirin. Idea yang ingin disampaikan adalah meminimumkan pengambilan karbohidrat agar proses penurunan berat badan berlaku lebih cepat. Pengambilan karbohidrat yang minimum ini menjadikan tubuh membakar lebih banyak lemak sebagai tindak balas semula jadi tubuh untuk menghasilkan tenaga.

Diet protein tinggi sahaja secara amnya tidak berbahaya dalam jangka masa pendek. Walau bagaimanapun, ini tidak bermaksud bahawa diet ini bebas risiko sepenuhnya. Beberapa masalah kesihatan yang boleh disebabkan adalah:

  • Pengambilan karbohidrat yang terlalu terhad seperti buah-buahan dan sayur-sayuran boleh menjadikan tubuh kekurangan nutrien dan serat. Sekiranya ini berlaku, masalah kesihatan boleh timbul, bau mulut, sakit kepala, dan sembelit.
  • Pengambilan makanan yang tinggi protein, seperti daging merah dan produk tenusu, boleh menyebabkan kolesterol tinggi dan meningkatkan risiko penyakit jantung.
  • Diet protein tinggi berisiko membuat air kencing mengandungi kalsium. Sebilangan pakar juga percaya, keadaan ini boleh menyebabkan osteoporosis dan batu karang. Walau bagaimanapun, para pakar masih meneliti mengenai dua kesan ini pada tubuh.

Sebaiknya berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu sebelum menjalani diet ini. Doktor anda juga dapat membantu anda membuat rancangan diet yang masih mengandungi nutrien yang diperlukan oleh badan anda. Khusus untuk orang yang menghidap penyakit buah pinggang, diet yang tinggi protein harus dielakkan kerana boleh mengganggu fungsi ginjal.

Dia Gegaran

Sebagai alternatif, cubalah susu diet (diet bergoncang) yang rendah kalori adalah sebahagian daripada rancangan diet anda. Kajian yang dilakukan pada tahun 2010 menunjukkan bahawa diet bergoncang mengandungi makronutrien penting untuk badan berjaya menurunkan berat badan pada 93 peratus peserta yang mengalami kegemukan. Bukan itu sahaja, diet bergoncang juga boleh mengubah komposisi badan termasuk peningkatan komponen keradangan dan tekanan oksidatif yang merupakan faktor utama pencetus penyakit kronik.

Diet gementar juga boleh dipercayai apabila anda tidak mempunyai banyak masa untuk membeli-belah dan menyediakan makanan yang sihat. Seorang pakar menyatakan bahawa diet gementar boleh menjadi pilihan alternatif apabila anda sering terlepas sarapan pagi yang penting untuk mengawal berat badan dalam jangka masa panjang.

Sebagai tambahan kepada 3 jenis diet di atas, masih banyak kaedah diet yang dikatakan berkesan untuk menurunkan berat badan, seperti diet GM, diet Dukan, dan diet Atkins.

Lalu bagaimana rasanya? Diet Sihat yang disyorkan?

Hasil cepat dalam penurunan berat badan yang ditawarkan oleh beberapa diet cenderung tidak dapat ditahan dalam jangka masa panjang. Sebenarnya, jika tidak seimbang dengan gaya hidup sihat dan dijalani secara berterusan, penurunan berat badan ini hanya akan sementara. Atas sebab ini, disyorkan untuk menurunkan berat badan secara beransur-ansur. Berat badan sekitar 0.5 kg hingga 1 kg seminggu dianggap tahap selamat. Sebabnya, penurunan berat badan secara beransur-ansur juga akan memudahkan anda mengawalnya.

Mulakan dengan memakan buah-buahan, sayur-sayuran, biji-bijian, dan kacang-kacangan sebagai menu pengganti makanan kalori. Kumpulan makanan ini dapat menahan rasa lapar berkat kandungan serat di dalamnya. Ada kalanya anda tidak mempunyai cukup masa untuk menyediakan makanan yang sihat. Pada masa seperti ini, anda boleh memilih menu pengganti makanan yang sihat. Pilihlah yang mempunyai nutrien seimbang yang diperlukan, mampu menghilangkan rasa lapar dan tidak mengganggu usaha diet anda.

Jangan lupa, periksa juga apakah menu pengganti makanan sihat yang anda pilih telah lulus ujian institut rasmi dari segi keselamatan. Walaupun begitu, mengurangkan pengambilan kalori sahaja tidak mencukupi. Anda juga harus terbiasa bergerak lebih banyak agar penurunan berat badan dapat dimaksimumkan. Sebagai contoh, bukannya menggunakan lif, lebih baik berjalan menaiki tangga.

Jangan lupa untuk memasangkan diet anda dengan senaman biasa, sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari. Setelah membaca artikel ini, sekarang pilihannya adalah milik anda. Adakah menurunkan berat badan dengan cara yang tidak sihat adalah pilihan anda?