Memahami Sel Kanser dan Tahap dan Tahapnya

Sel barah boleh merosakkan sel dan tisu dan organ yang sihat di dalam badan. Sel-sel ini tumbuh dengan cepat, tidak terkawal, dan mudah merebak. Oleh itu, kehadiran sel barah di dalam badan adalah penting untuk dikesan sedini mungkin untuk mengelakkan masalah kesihatan yang serius.

Keterukan atau tahap kanser ditentukan berdasarkan perkembangan sel barah. Tahap barah juga dapat memberikan gambaran umum mengenai pertumbuhan sel-sel barah dan apakah sel-sel barah telah menyebar ke organ atau tisu tubuh yang lain.

Pertumbuhan sel barah penting untuk dikesan sedini mungkin sebelum barah berkembang menjadi tahap lanjut atau sudah parah. Sel-sel kanser yang lebih awal dikesan dan dirawat oleh doktor, semakin tinggi peluang untuk sembuh dari barah.

Proses Pembentukan Sel Kanser

Tubuh manusia terdiri daripada triliunan sel. Lama kelamaan, sel-sel ini akan bertambah tua, pecah, mati, dan tidak lagi berfungsi.

Sel yang sihat akan tumbuh dan membelah secara berkala untuk menggantikan sel yang rosak, tua, atau mati, sehingga tubuh dapat terus berfungsi.

Walau bagaimanapun, sel-sel normal ini kadang-kadang boleh berubah dan tumbuh dengan tidak terkawal, merosakkan sel dan tisu badan yang normal. Sel-sel ini yang tumbuh secara tidak terkawal disebut sel barah.

Pertumbuhan sel yang tidak terkawal ini boleh mengganggu fungsi organ tubuh. Hingga kini, punca sebenar pertumbuhan sel barah masih belum diketahui. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang diketahui dapat meningkatkan risiko pembentukan sel barah, termasuk:

  • Faktor genetik atau mempunyai keluarga kandung yang menghidap barah
  • Pendedahan jangka panjang terhadap radikal bebas, radiasi, atau sinar matahari
  • Keradangan kronik
  • Jangkitan, seperti jangkitan HPV
  • Gaya hidup yang tidak sihat, misalnya sering merokok, minum minuman beralkohol, atau menjalani diet yang tidak sihat

Keterukan atau Tahap Kanser

Beberapa kes barah dapat dikesan pada tahap awal, tetapi tidak sedikit orang yang mengetahui pertumbuhan sel barah di dalam tubuh mereka setelah memasuki tahap akhir.

Tahap barah berguna bagi para doktor untuk memahami betapa parahnya barah dan kemungkinan bertahan hidup bagi penghidap barah.

Di samping itu, tahap barah juga dapat dipertimbangkan oleh doktor untuk menentukan rancangan rawatan terbaik dan paling tepat untuk keadaan kesihatan keseluruhan pesakit barah.

Berikut adalah tahap keparahan atau tahap barah:

Tahap 0

Pada tahap 0, sel barah baru tumbuh dan belum merebak ke tisu atau organ sekitarnya yang lain. Kanser tahap 0, juga dikenali sebagai karsinoma in situ, umumnya tidak simptomatik, sehingga banyak orang tidak menyedari bahawa terdapat sel barah di dalam badan.

Namun, jika sel-sel barah dikesan lebih awal dan dikeluarkan segera, kadar kejayaan rawatan barah pada peringkat awal ini cukup tinggi.

Tahap I

Kanser tahap I menggambarkan keadaan ketika sel barah telah tumbuh dan membentuk tisu tumor kecil. Pertumbuhan sel atau tisu barah pada tahap ini umumnya tidak menyebabkan simptom khas, sehingga banyak orang tidak mengetahui bahawa mereka menghidap barah.

Sel-sel barah pada tahap ini juga tidak tumbuh ke tisu badan atau tidak merebak ke bahagian tubuh yang lain.

Tahap II

Pada peringkat II, sel-sel barah telah berkembang dan tumbuh menjadi lebih besar daripada tahap I. Sel-sel barah pada tahap ini masih bertahan di mana ia pertama kali muncul dan belum menyebar ke bahagian tubuh yang lain.

Kanser tahap II yang tidak diubati dengan segera dapat berkembang menjadi tahap barah yang lebih maju.

Tahap III

Sel barah tahap III serupa dengan sel barah tahap II. Walau bagaimanapun, sel-sel ini telah tumbuh jauh ke dalam tisu atau organ tubuh.

Sel-sel barah pada tahap III juga umumnya mulai menyebar ke kelenjar getah bening di sekitarnya. Walau bagaimanapun, sel barah belum menyebar ke bahagian lain badan yang jauh dari lokasi awal sel barah tumbuh.

Tahap IV

Pada tahap ini, sel barah yang awalnya tumbuh di tisu badan tertentu telah berkembang dan menyebar ke organ lain. Contohnya, sel barah yang pada mulanya tumbuh di paru-paru dapat merebak ke otak ketika mencapai tahap IV. Penyebaran sel barah dikenali sebagai metastasis sel barah.

Semakin tinggi tahap barah yang terbentuk di dalam badan, semakin rendah peluang untuk sembuh dari barah. Itulah sebabnya penting untuk mengesan sel barah lebih awal sehingga dapat dikeluarkan sepenuhnya dari badan.

Secara amnya, doktor akan membuang sel barah dengan beberapa cara, termasuk pembedahan, radioterapi, kemoterapi, atau terapi hormon.

Tahap Penyakit Kanser

Selain dari stadium (pentas, barah juga mempunyai tahap (gred). Tahap ini dinilai berdasarkan sifat dan bentuk sel barah. Penilaian tahap sel barah ditentukan berdasarkan keadaan sel barah pada pemeriksaan biopsi.

peringkat atau penggredan Sel barah dapat dikelaskan sebagai berikut:

Tahap 1

Sel barah belum kelihatan seperti sel yang tidak normal. Pada tahap ini, sel barah masih kelihatan serupa dengan sel normal dan pertumbuhannya masih normal.

Tahap 2

Sel barah mula menunjukkan ciri-ciri yang berbeza dari sel normal. Pertumbuhan sel barah bermula lebih pantas jika dibandingkan dengan sel normal.

Tahap 3

Sel barah pada tahap ini jelas kelihatan sebagai sel yang tidak normal. Sel barah pada tahap 3 juga mulai tumbuh dengan sangat aktif dan mula merosakkan tisu normal di sekitarnya.

Untuk mengesan kehadiran sel barah, lebih baik jika anda memeriksa kesihatan anda secara berkala seperti yang disarankan oleh doktor anda. Pengesanan barah awal sangat bermanfaat untuk rawatan dan peluang rawatan kanser yang berjaya.

Untuk mengesan sel barah lebih awal, doktor mungkin mencadangkan beberapa pemeriksaan yang terdiri daripada pemeriksaan fizikal dan sokongan, seperti pemeriksaan saringan barah, penanda tumor, atau pemeriksaan tisu badan, misalnya melalui PAP smear.

Sekiranya sel barah dikesan di dalam badan anda, doktor anda akan mencadangkan langkah-langkah untuk merawat barah anda berdasarkan tahap keparahan dan keadaan kesihatan anda secara keseluruhan.