Vaksin Hepatitis B - Manfaat, dos dan kesan sampingan

Vaksin hepatitis B adalahvaksin untuk mencegah jangkitan virus hepatitis B (HBV). Vaksin hepatitis B adalah salah satu jenis vaksinasi yang wajib dilakukan oleh kanak-kanak.

Vaksin hepatitis B mengandungi antigen permukaan virus hepatitis B yang tidak aktif (HBsAg). Vaksin ini berfungsi dengan merangsang sistem imun untuk menghasilkan antibodi untuk melawan virus.

Virus hepatitis B dapat ditularkan melalui kontak dengan darah atau cairan tubuh dari penderita hepatitis B. Virus hepatitis B yang bertahan dan bertahan dalam tubuh seseorang dapat menjadi penyakit kronik dan menyebabkan komplikasi berbahaya, seperti sirosis dan barah hati.

Tanda dagang vaksin hepatitis B:Engerix-B

Apa itu Vaksin Hepatitis B

kumpulanUbat preskripsi
KategoriVaksin
ManfaatMencegah jangkitan virus hepatitis B
Dimakan olehBayi hingga dewasa
Vaksin hepatitis B untuk wanita hamil dan menyusuiKategori C:Kajian haiwan menunjukkan kesan buruk pada janin, tetapi tidak ada kajian terkawal pada wanita hamil.

Dadah hanya boleh digunakan jika manfaat yang diharapkan melebihi risiko pada janin.

Tidak diketahui sama ada vaksin hepatitis B diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Ibu yang menyusu disarankan untuk berjumpa doktor sebelum menggunakan vaksin ini.

Bentuk ubatSuntik

Amaran Sebelum Menjalani Vaksinasi Hepatitis B

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda perhatikan sebelum menjalani vaksinasi dengan vaksin hepatitis B:

 • Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami. Vaksin hepatitis B tidak boleh diberikan kepada orang yang alergi terhadap salah satu bahan yang terdapat dalam vaksin ini.
 • Vaksin hepatitis B penggalak tidak boleh diberikan kepada seseorang yang pernah mengalami reaksi alergi terhadap vaksin ini sebelumnya.
 • Beritahu doktor anda jika anda menghidap penyakit berjangkit atau demam.Vaksin hepatitis B akan ditunda sehingga gejala membaik.
 • Beritahu doktor anda jika anda pernah atau sedang menderita penyakit buah pinggang, sklerosis berbilang, sistem imun yang lemah, penyakit hati, atau gangguan pembekuan darah, seperti hemofilia atau trombositopenia.
 • Beritahu doktor anda jika anda menjalani kemoterapi atau mengambil ubat imunosupresan.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil suplemen, produk herba, atau ubat-ubatan, termasuk antikoagulan, seperti warfarin.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Segera berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mempunyai reaksi ubat alergi, kesan sampingan yang serius, atau berlebihan setelah menerima vaksin hepatitis B.

Dos dan Jadual Vaksin Hepatitis B

Berdasarkan Peraturan Menteri Kesehatan Republik Indonesia No. 42 tahun 2013 dan No. 12 tahun 2017 tentang pemberian imunisasi, pemberian vaksin hepatitis B adalah salah satu imunisasi wajib yang diberikan kepada anak-anak.

Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) juga mengesyorkan agar semua bayi menerima dos pertama vaksin hepatitis B mereka dalam masa 24 jam sejak lahir.

Dosis vaksin hepatitis B akan disesuaikan mengikut usia dan keadaan pesakit, serta penggunaan ubat yang dimaksudkan. Berikut adalah perinciannya:

 • Dewasa> 18 tahun: 0,5-1 ml, 3 kali. Jadual pemberian vaksin dikira dengan bulan 0 sebagai dos pertama, diikuti bulan 1 dan bulan 6.
 • Bayi dan kanak-kanak:0.5 ml, 3 kali. Untuk vaksin hepatitis primer, dos pertama diberikan sebaik sahaja bayi dilahirkan. Dos seterusnya diberikan pada usia 2, 3, dan 4 bulan. Vaksin hepatitis B penggalak diberikan dari usia 18 bulan.

Vaksin hepatitis B untuk kanak-kanak adalah salah satu jenis imunisasi wajib. Vaksin hepatitis B juga ditujukan untuk semua orang dewasa tanpa kecuali. Walau bagaimanapun, disarankan untuk melakukan ujian HBsAg terlebih dahulu.

Di samping itu, perhatian khusus dalam pemberian vaksin hepatitis B perlu diberikan kepada golongan berisiko tinggi, seperti pekerja kesihatan, pengguna ubat suntikan, seseorang yang mempunyai lebih dari 1 pasangan seksual dan tidak menggunakan kondom, penghidap kegagalan buah pinggang kronik, penyakit hati, atau seseorang dengan sistem imun yang lemah.

Cara Memberi Vaksin Hepatitis B

Vaksin hepatitis B disuntik ke otot (intramuskular / IM). Suntikan vaksin ini dilakukan oleh doktor atau pegawai perubatan di bawah pengawasan doktor di kemudahan kesihatan.

Vaksinasi akan ditunda jika semasa pemeriksaan anda demam atau diketahui menderita penyakit berjangkit akut. Vaksin hepatitis B akan diberikan 3 kali. Ikuti jadual suntikan vaksin yang diberikan oleh doktor. Titer antibodi pasca vaksinasi dapat diperiksa 1-3 bulan setelah vaksinasi terakhir.

Interaksi Vaksin Hepatitis B dengan Ubat-ubatan Lain

Kesan interaksi ubat boleh berlaku jika vaksin hepatitis B digunakan dengan ubat-ubatan tertentu, termasuk:

 • Penurunan keberkesanan vaksin hepatitis B apabila digunakan dengan ubat imunosupresan, seperti belimumab, budesonide, atau ciclosporin
 • Risiko pendarahan meningkat jika digunakan dengan ubat antikoagulan, seperti warfarin

Kesan Sampingan dan Bahaya Vaksin Hepatitis B

Beberapa kesan sampingan biasa yang boleh berlaku setelah menerima vaksin hepatitis B adalah:

 • Kemerahan, sakit, bengkak, atau benjolan di tempat suntikan
 • Sakit kepala
 • Keletihan

Periksa dengan doktor anda jika kesan sampingan di atas tidak mereda atau bertambah buruk. Segera berjumpa doktor jika terdapat reaksi alergi terhadap ubat yang boleh dicirikan oleh munculnya gejala tertentu, seperti ruam gatal, mata dan bibir yang bengkak, atau kesukaran bernafas.

Di samping itu, anda perlu berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda mengalami kesan sampingan serius yang jarang berlaku, seperti:

 • Demam atau kelenjar getah bening bengkak
 • Pening sangat berat sehingga anda mahu pengsan
 • Kejang