Ketahui Manfaat dan Risiko Penggunaan Teh Kombucha

Teh Kombucha mungkin masih asing bagi orang Indonesia. Namun, teh fermentasi ini telah menjadi kata kunci bagi orang di luar negara kerana dipertimbangkan mempunyai banyak faedah untukkesihatan badan.

Teh Kombucha telah diminum hampir 2000 tahun di China. Teh ini diperoleh dengan menapai teh, ragi, dan gula selama seminggu atau lebih. Semasa proses tersebut, asid, bakteria, dan alkohol akan terbentuk dalam minuman kombucha. Inilah yang membuat teh kombucha terasa segar, masam, dan berbau seperti cuka.

Kelebihan Teh Kombucha

Teh ini, juga dikenal sebagai teh cendawan, mengandung vitamin B, sedikit alkohol, antioksidan, natrium, gula, dan probiotik. Oleh itu, teh kombucha dipercayai mempunyai beberapa manfaat kesihatan.

Berdasarkan hasil penyelidikan dari beberapa kajian, kombucha diketahui mempunyai beberapa manfaat kesihatan, termasuk:

1. Baik untuk penghadaman

Kandungan antioksidan dan probiotik dalam minuman teh kombucha dapat memperkuat sistem kekebalan tubuh, melawan bakteria jahat yang menyebabkan jangkitan, mengurangkan keradangan, dan meningkatkan kesihatan sistem pencernaan.

Kajian penyelidikan terhadap haiwan juga menunjukkan bahawa kombucha, yang kaya dengan antioksidan dan probiotik, bermanfaat untuk membantu proses penyingkiran bahan toksik dari hati. Kesan ini dianggap baik untuk menjaga kesihatan hati.

2. Melindungi badan dari barah

Teh Kombucha dianggap mencegah pertumbuhan dan penyebaran sel barah. Ini berkat kandungan antioksidan polifenol di dalamnya. Walau bagaimanapun, kesan antikanker teh kombucha sebagai pencegahan barah setakat ini masih memerlukan kajian lebih lanjut.

3. Menurunkan kadar gula dalam darah

Dalam kajian penyelidikan yang dilakukan pada haiwan eksperimen, diketahui bahawa kombucha dapat memperlambat pencernaan karbohidrat dalam tubuh. Kesan kombucha ini dianggap dapat mengurangkan kadar gula dalam darah, jadi mungkin baik bagi penghidap diabetes.

4. Mengurangkan risiko penyakit jantung dan buah pinggang

Kajian penyelidikan kecil pada haiwan makmal menunjukkan bahawa kombucha dapat menurunkan kolesterol jahat (LDL) dan meningkatkan kolesterol baik (HDL). Seiring dengan kandungan antioksidannya yang tinggi, kesan kombucha ini baik untuk kesihatan jantung dan buah pinggang.

Perkara yang Perlu Diperhatikan Sebelum Mengkonsumsi Kombucha

Populariti teh kombucha membuat sebilangan orang berminat membuat teh fermentasi ini di rumah. Tetapi sebenarnya, ia tidak digalakkan. Kesalahan dalam proses pembuatannya boleh menyebabkan teh kombucha tercemar dengan bakteria berbahaya yang boleh menyebabkan keracunan.

Walaupun terkenal, minuman kombucha ini juga mempunyai beberapa kesan sampingan, seperti sakit kepala dan loya, jika diambil secara berlebihan. Sebilangan kesan ini diduga disebabkan oleh kandungan alkohol dalam teh kombucha yang terbentuk dari proses penapaian semula jadi.

Selain itu, minuman ini juga tidak boleh diminum oleh wanita hamil, bayi dan kanak-kanak, peminum alkohol, orang yang menderita penyakit hati, dan orang dengan sistem imun yang lemah.

Teh Kombucha dipercayai mempunyai banyak khasiat dan kebaikan untuk kesihatan tubuh, tetapi beberapa manfaat ini belum terbukti secara perubatan. Oleh itu, jika anda berminat untuk minum teh kombucha untuk mendapatkan faedahnya, anda harus terlebih dahulu berjumpa dengan doktor anda.