5 Fakta mengenai Hormon Cortisol yang Mesti Anda Baca

Hormon kortisol mungkin tidak begitu dikenali sebagai hormon adrenalin. Sebenarnya, kedua-dua jenis hormon tersebut saling berkaitan satu sama lain dan mempunyai banyak fungsi agar tubuh berfungsi dengan optimum.

Hormon kortisol atau juga dikenali sebagai hormon stres, kerana hormon ini akan dihasilkan lebih banyak ketika tubuh mengalami tekanan, baik secara fizikal dan emosi.

Memahami Fakta Tentang Cortisol Hormon

Terdapat beberapa fakta mengenai hormon kortisol yang penting untuk diketahui, termasuk yang berikut:

 • Hormon kortisol memberikan tenaga dan mengawal tekanan

  Hormon kortisol berperanan dalam penggunaan gula atau glukosa dan lemak dalam metabolisme badan untuk membekalkan tenaga. Hormon kortisol juga berfungsi untuk mengawal tekanan yang boleh dipengaruhi oleh keadaan berjangkit, kecederaan, aktiviti berat, serta tekanan fizikal dan emosi. Bukan hanya itu, hormon kortisol juga membantu mengekalkan tekanan darah normal, sambil mengawal kadar gula dalam darah dengan melepaskan insulin.

 • Pelepasan hormon kortisol dipicu oleh penggera badan

  Apabila anda merasa terancam, bahagian otak anda akan mengeluarkan penggera badan anda. Ini kemudian akan mencetuskan kelenjar adrenal yang berada di atas ginjal untuk mengeluarkan hormon adrenalin, bersama dengan hormon kortisol. Hormon adrenalin akan meningkatkan kadar jantung, sementara hormon stres kortisol akan meningkatkan gula dalam aliran darah, sehingga otak dapat bekerja dengan lebih efektif.

 • Tahap tertinggi hormon kortisol pada waktu pagi

  Dalam keadaan normal, tahap hormon kortisol tertinggi mencapai puncak pada pukul 8 pagi dan akan menurun lebih jauh. Tahap kortisol paling rendah pada waktu tidur. Namun, sebaliknya boleh berlaku pada orang yang bekerja pada waktu malam dan tidur pada waktu pagi sebagai rutin.

 • Dapatkan Mmencetuskan kenaikan berat badan

  Menurut penyelidikan, gangguan pengeluaran hormon kortisol dalam keadaan normal dapat meningkatkan berat badan dan mempengaruhi kawasan simpanan lemak badan. Kajian lain menunjukkan bahawa lemak dari pengambilan makanan berlebihan akan disimpan di dalam perut berbanding dengan bahagian pinggang atau bahagian badan yang lain. Ini akan meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular, termasuk serangan jantung dan strok.

 • Kadar kortisol dapat dikenal pasti melalui ujian darah

  Pengukuran tahap hormon kortisol dilakukan melalui ujian darah. Ini dilakukan sekiranya terdapat masalah dengan kelenjar adrenal kerana hormon kortisol dihasilkan oleh kelenjar adrenal. Sementara itu, tahap hormon kortisol juga dapat diperiksa untuk mengetahui apakah ada masalah dengan kelenjar pituitari. Ia dicirikan oleh tahap tinggi hormon kortisol dan kelenjar adrenal. Memandangkan penghasilan hormon kortisol berbeza dari semasa ke semasa, ujian biasanya dilakukan bergantung pada keperluan.

Terdapat pelbagai fungsi hormon kortisol yang penting untuk tubuh. Penting untuk mengawal tahap emosi, supaya prestasi hormon kortisol dalam badan tetap optimum. Dapatkan nasihat doktor sekiranya anda mengesyaki masalah kesihatan kerana peningkatan atau penurunan hormon kortisol.