Punca Utama Perselingkuhan yang Tidak Anda Ketahui

Mengetahui pasangan anda menipu anda sangat menyakitkan. Tidak hairanlah tingkah laku ini sering menjadi pencetus hubungan romantis dan perceraian suami isteri. Jadi, mengapa seseorang melakukan perselingkuhan? Ketahui apa penyebab perselingkuhan, supaya perkara-perkara ini dapat dielakkan.

Ramai orang berpendapat bahawa lelaki menipu dan meninggalkan isterinya untuk wanita yang lebih seksi atau lebih cantik. Sementara wanita akan meninggalkan suami mereka untuk lelaki yang lebih mantap.

Sebenarnya, itu bukan satu-satunya alasan seseorang berselingkuh. Terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan seseorang tidak setia kepada pasangannya.

Sebab Lelaki dan Wanita Curang

Perselingkuhan yang dilakukan oleh lelaki dan wanita mempunyai motif yang berbeza. Pada lelaki, perselingkuhan tidak hanya berdasarkan keinginan untuk melakukan hubungan seks dengan pasangan yang lebih menarik, bahkan penyebab pertama lelaki melakukan hubungan sulit boleh disebabkan oleh kurangnya kedekatan emosi dengan pasangan.

Hubungan emosi yang tidak dekat atau kelihatan dingin dengan pasangan anda dari masa ke masa boleh mencetuskan masalah dalam hubungan, misalnya, kurangnya rasa hormat terhadap keberadaan satu sama lain.

Kekurangan penghargaan ini kemudian menjadi salah satu kunci utama bagi lelaki untuk membina kedekatan emosi dengan orang lain yang dapat memberinya penghargaan dan kemesraan.

Berbeza dengan lelaki, wanita yang menipu sering kali mulai merasa tidak dihargai, dan merasa kesunyian dan sering diabaikan oleh pasangannya.

Pada dasarnya, wanita menginginkan seseorang yang memujinya, jadi dia merasa dihargai dan dijaga oleh pasangannya. Namun, jika dia tidak diendahkan oleh pasangannya, perselingkuhan menjadi jalan bagi wanita untuk mendapatkan perhatian yang mereka inginkan dari lelaki lain.

Walau bagaimanapun, sebab mengapa seseorang menipu anda juga boleh menjadi lebih kompleks daripada penjelasan di atas. Terdapat banyak faktor lain yang dapat membuat seseorang lebih cenderung kepada kecurangan, dari gangguan keperibadian, hubungan jarak jauh, kebosanan dengan hubungan, hingga kurang komitmen.

Mengakui Kecurangan Jantung Berbahaya

Terdapat banyak jenis perselingkuhan yang mungkin berlaku di sekitar anda, salah satunya menipu hati anda. Walaupun tidak selalu melibatkan hubungan fizikal, itu tidak bermaksud menipu tidak salah. Sebenarnya, banyak hubungan perselingkuhan yang pada awalnya hanya didasarkan pada kedekatan emosi akhirnya berakhir dalam hubungan seksual.

Selanjutnya, menipu hati lebih berbahaya daripada perselingkuhan fizikal. Pasangan yang melakukan hubungan seksual tidak selalu mempunyai kedekatan dan kasih sayang. Namun, sebaliknya. Menipu melibatkan sisi emosi, iaitu hubungan, kedekatan, suka bersama, dan akhirnya cinta.

Sebilangan orang sukar mengetahui sama ada mereka berselingkuh atau tidak. Namun, di bawah ini terdapat beberapa tanda yang dapat dikenali jika anda menipu hati anda, iaitu:

  • Anda menghabiskan lebih banyak masa untuk bercakap dengannya daripada pasangan anda, sama ada secara bersemuka atau melalui teks.
  • Anda selalu merahsiakan pertemuan dan perbincangan anda dengannya daripada pasangan anda, termasuk pesanan teks dan e-mel (e-mel).
  • Anda berani memberitahu masalah rumah tangga kepadanya tanpa diketahui oleh pasangan anda.
  • Anda merasakan bahawa anda mendapat perhatian penuh orang itu berbanding pasangan anda.
  • Anda menganggapnya penting dan sering mengambil masa untuk bersamanya.
  • Anda sering menyebut namanya dan mula membandingkan sikapnya di hadapan pasangan anda.

Perselingkuhan adalah ancaman dalam kehidupan cinta atau perkahwinan. Tidak sedikit perkahwinan yang berakhir dengan perpisahan atau perceraian kerana faktor perselingkuhan ini. Walaupun begitu, tidak semua urusan berakhir dengan perceraian.

Terdapat banyak cara yang boleh anda lakukan untuk memperbaiki hubungan anda setelah mengetahui pasangan anda berselingkuh. Walau bagaimanapun, peranan kedua-dua pihak diperlukan untuk menilai diri mereka sendiri, memaafkan, memberi masa antara satu sama lain, dan memperbaharui komitmen untuk menyambung kembali.

Oleh itu, dalam memperbaiki hubungan dengan pasangan yang lemah kerana perselingkuhan, cubalah menjalani kaunseling perkahwinan atau berunding dengan psikologi, sehingga anda dapat mencari jalan keluar untuk memperkuat cinta dalam hubungan rumah tangga.