Ketahui Fungsi dan Penyakit Pelvis Renal yang Boleh Mempengaruhinya

Pelvis renal atau pelvis renal adalah ruang berbentuk corong yang terletak di dalam ginjal dan memainkan peranan penting dalam proses pengumpulan dan pembuangan air kencing. Pelvis renal terdiri daripada dua bahagian. Sejumlah penyakit boleh menyerang kawasan ini, yang boleh menyebabkan gangguan pada fungsinya.

Air kencing adalah hasil penyaringan darah oleh buah pinggang. Setelah dihasilkan, air kencing akan melalui beberapa bahagian, iaitu pelvis ginjal, ureter, pundi kencing, dan dikeluarkan melalui uretra ketika membuang air kecil.

Ketahui Fungsi Pelvis Renal dan Bahagiannya

Pelvis ginjal berukuran sekitar 0,4-1 cm dengan cabang berbentuk corong yang terletak di dalam ginjal. Kawasan ini bersentuhan langsung dengan bahagian atas tiub yang menghubungkan buah pinggang dan ureter.

Fungsi pelvis renal adalah sebagai takungan air kencing sementara, setelah dihasilkan oleh kawasan penapisan ginjal (nefron), air kencing ini kemudian akan mengalir ke ureter dan dikeluarkan dari badan.

Pelvis renal terdiri daripada dua bahagian, iaitu:

Calyces

Calyces Ia adalah bahagian pertama dan terbesar pelvis buah pinggang. Bahagian ini terdiri daripada ruang yang dipanggil utama kelopak dan dahan yang lebih kecil (kelopak kecil).

Dihidupkan kelopak, ada mangkuk kecil yang berfungsi untuk menerima air kencing dari kawasan penapisan buah pinggang (nefron). Mangkuk ini juga merupakan tempat simpanan air kencing sementara sebelum disalurkan ke dalam ureter.

Hilum

Hilum adalah hujung pelvis buah pinggang yang bersambung terus ke ureter. Bahagian ini adalah saluran pendek yang berada di hujung buah pinggang. Di hilum, terdapat saluran darah yang besar, iaitu arteri dan vena ginjal. Bahagian ini juga merupakan pintu masuk dan keluar darah dari buah pinggang.

Apabila diurutkan, darah memasuki ginjal untuk disaring mengikut kawasan yang disebut nefron. Hasil penyaringan dari nefron atau air kencing akan memasuki pelvis ginjal melalui kelopak (mangkuk pengumpulan) dan keluar melalui hilum untuk disalurkan ke dalam ureter.

Penyakit yang boleh berlaku di pelvis buah pinggang

Penyakit berikut boleh mempengaruhi pelvis buah pinggang:

Kkarsinoma sel peralihan

Karsinoma sel peralihan adalah salah satu barah yang boleh berlaku di pelvis buah pinggang. Walau bagaimanapun, kejadiannya agak jarang berlaku, hanya sekitar 7% daripada semua jenis barah di buah pinggang.

Gejala keadaan ini boleh berbeza-beza bergantung kepada keparahannya. Gejala biasa termasuk darah dalam air kencing, dan sakit di bahagian pinggang atau punggung bawah yang tidak hilang.

Pyelonephritis

Pyelonephritis adalah keradangan pada pelvis buah pinggang. Keadaan ini umumnya disebabkan oleh penyebaran bakteria dari jangkitan pundi kencing yang tidak dirawat. Pyelonephritis boleh menyebabkan sakit belakang dan demam.

Hidronephrosis

Hydronephrosis dalam keadaan ini, halangan aliran air kencing atau aliran balik air kencing dari pundi kencing, boleh menyebabkan pelvis renal membengkak. Keadaan ini mungkin tidak menimbulkan gejala, tetapi pada sesetengah pesakit, sakit di bahagian perut, pinggang dan pangkal paha mungkin berlaku.

Pelvis ginjal adalah sebahagian daripada sistem kencing yang berfungsi sebagai takungan sementara untuk air kencing sebelum disalurkan ke dalam ureter. Mencegah penyakit pelvis ginjal dengan mengamalkan gaya hidup sihat. Sekiranya anda mengalami aduan semasa kencing atau sakit di bahagian perut, pinggang, atau pangkal paha, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.