9 Kandungan Rokok Yang Mempunyai Kesan Yang Mengerikan Pada Tubuh

Untuk mengetahui betapa bahayanya kandungan rokok, dapat dilihat dari jumlah sebatian dalam asap rokok. Terdapat kira-kira 5000 sebatian yang berbeza dan ada yang beracun bagi tubuh, hanya dari asap rokok sahaja.

Kandungan toksik rokok berpotensi merosakkan sel-sel badan. Selain itu, sebatian dalam asap rokok juga bersifat karsinogenik yang memicu barah. Dalam rokok, terdapat 250 jenis bahan toksik dan 70 jenis bahan yang diketahui bersifat karsinogenik.

Kandungannya berasal dari bahan mentah utama rokok, iaitu tembakau. Selain itu, pewarna yang biasa digunakan untuk membuat rokok kelihatan lebih menarik dapat meningkatkan potensi toksin dari rokok. Sifatnya yang memberikan kesan ketagihan atau ketagihan, juga tidak boleh dilupakan.

Perkara lain yang perlu diperhatikan adalah kemampuan beberapa bahan dalam rokok untuk mengubah sifat fizikal asap rokok, sehingga tahap toksin dan nikotin dalam badan perokok menjadi lebih tinggi.

Kandungan rokok yang merosakkan

Seperti yang dinyatakan di atas, kandungan rokok yang berbahaya bagi tubuh sangat banyak. Kesan buruk dari bahaya asap rokok boleh berlaku kepada sesiapa yang sering merokok, termasuk wanita hamil. Beberapa sebatian yang terdapat dalam rokok di bawah adalah contoh:

 • Karbon monoksida

  Salah satu kandungan rokok yang merupakan gas toksik adalah karbon monoksida. Sebatian ini adalah gas yang tidak mempunyai rasa dan bau. Sekiranya anda menyedut terlalu banyak, sel darah merah akan mengikat lebih banyak karbon monoksida daripada oksigen. Kesannya, fungsi otot dan jantung akan menurun. Ini akan menyebabkan keletihan, kelemahan, dan pening.

  Dalam skala besar, seseorang yang menghirupnya boleh mengalami koma atau bahkan mati. Janin, orang yang mempunyai masalah jantung, dan orang dengan penyakit paru-paru adalah kumpulan yang paling mudah terdedah kepada toksin ini.

 • Nikotin

  Kandungan rokok yang paling sering disebut adalah nikotin. Nikotin mempunyai kesan ketagihan seperti candu dan morfin. Nikotin berfungsi sebagai perantara dalam sistem saraf otak yang menyebabkan pelbagai reaksi biokimia, termasuk kesan yang menyenangkan dan menenangkan.

  Nikotin yang dihirup oleh perokok akan diserap ke dalam aliran darah, kemudian merangsang tubuh untuk menghasilkan lebih banyak adrenalin, menyebabkan peningkatan tekanan darah, degupan jantung, dan pernafasan. Kesan yang mungkin berlaku dari pendedahan nikotin adalah muntah, sawan, dan penindasan sistem saraf pusat.

 • Tar

  Kandungan karsinogenik lain dari rokok adalah tar. Tar yang dihirup oleh perokok akan menetap di paru-paru. Deposit tar berisiko tinggi menyebabkan penyakit paru-paru, seperti barah paru-paru dan emfisema.

  Bukan hanya itu, tar akan memasuki peredaran darah dan meningkatkan risiko diabetes, penyakit jantung, dan masalah kesuburan. Tar dapat dilihat melalui noda kuning yang tersisa di gigi dan jari. Oleh kerana tar masuk terus ke mulut, bahan berbahaya ini juga boleh menyebabkan masalah gusi dan barah mulut.

 • Hidrogen sianida

  Sebatian toksik lain yang menjadi blok penentu rokok ialah hidrogen sianida. Beberapa negara telah menggunakan kompaun ini untuk mengeksekusi banduan. Pada masa ini, hidrogen sianida juga digunakan dalam industri tekstil, plastik, kertas, dan sering digunakan sebagai bahan dalam asap racun serangga. Kesan sebatian ini dapat melemahkan paru-paru, menyebabkan keletihan, sakit kepala, dan mual.

 • Benzena

  Benzena adalah sisa dari pembakaran rokok. Pendedahan jangka panjang kepada benzena (setahun atau lebih) dapat menurunkan jumlah sel darah merah dan merosakkan sumsum tulang, meningkatkan risiko anemia dan pendarahan. Selain itu, benzena juga merosakkan sel darah putih, sehingga menurunkan sistem imun dan meningkatkan risiko leukemia.

 • Formaldehid

  Formaldehid adalah sisa dari pembakaran rokok. Dalam jangka pendek, formaldehid menyebabkan kerengsaan pada mata, hidung dan tekak. Dalam jangka masa panjang, formaldehid dapat meningkatkan risiko barah nasofaring.

 • Arsenik

  Arsenic adalah kelas pertama karsinogen. Pendedahan arsenik yang tinggi dapat meningkatkan risiko barah kulit, barah paru-paru, barah saluran kencing, barah ginjal, dan barah hati. Arsenik terdapat dalam rokok melalui racun perosak yang digunakan dalam pertanian tembakau.

 • Kadmium

  Kira-kira 40-60 peratus kadmium yang terkandung dalam asap rokok, diserap ke paru-paru ketika merokok. Tahap kadmium yang tinggi di dalam badan boleh menyebabkan gangguan deria, muntah, cirit-birit, kejang, kekejangan otot, kegagalan buah pinggang, dan meningkatkan risiko barah.

 • Amonia

  Amonia adalah gas beracun, tidak berwarna, tetapi mempunyai bau yang menyengat. Dalam industri rokok, amonia digunakan untuk meningkatkan kesan ketagihan nikotin.

  Dalam jangka pendek, penyedutan dan pendedahan kepada amonia boleh menyebabkan sesak nafas, sesak nafas, kerengsaan mata, dan sakit tekak. Manakala kesan jangka panjang adalah pneumonia dan barah tekak.

Melihat bahaya kandungan rokok beracun dan karsinogenik di atas, adalah wajar untuk berhenti merokok. Mulai sekarang, cuba lakukan usaha untuk berhenti merokok untuk mengelakkan kerosakan selanjutnya yang berlaku di dalam badan.