Tidak perlu panik, berikut adalah 8 cara untuk menenangkan bayi yang menangis dengan betul

Mendengar tangisan bayi boleh menyebabkan ibu bapa keliru, risau, atau panik.Untuk mengatasinya, ada kaedah berkesan untuk menenangkan bayi yang sedang menangis yang boleh anda cuba.

Menangis adalah cara berkomunikasi bayi untuk menyampaikan rasa tidak selesa atau ketika dia memerlukan sesuatu. Oleh itu, tangisan bayi boleh disebabkan oleh pelbagai perkara.

Beberapa Sebab Bayi Menangis

Penting bagi ibu untuk mengenali terlebih dahulu apa yang membuat si kecil menangis, supaya lebih mudah menanganinya. Berikut adalah beberapa sebab bayi menangis:

  • Kelaparan
  • Lampin penuh atau basah
  • Keletihan
  • Mahu berpeluk tubuh
  • Adakah badan sejuk atau panas?
  • Kolik

Selain itu, bayi yang mengalami cegukan juga boleh menjadi lebih rewel. Kekerapan bayi menangis akan meningkat pada 7 minggu pertama selepas kelahiran. Namun, tangisan bayi secara beransur-ansur akan berkurang dari masa ke masa.

Pelbagai Cara Menenangkan Bayi

Apabila si kecil terus menangis dan ribut, anda tidak perlu panik. Terdapat beberapa cara untuk menenangkan bayi yang boleh dilakukan, termasuk:

1. Tutup bayi dengan kain

Menutupi badan bayi dengan kain atau juga dikenali sebagai pelikat, adalah salah satu kaedah yang berkesan untuk menenangkan bayi. Kaedah ini dipercayai memberi kesan seolah-olah bayi berada di dalam rahim ibu.

Bukan hanya itu, kaedah swaddling juga dapat membuat bayi tidur lebih nyenyak, kerana dapat menekan refleks yang mengejutkan yang sering dialami bayi ketika tidur.

2. Membawa bayi dalam keadaan rawan

Di dalam rahim, bayi menghabiskan sebahagian besar waktunya dalam keadaan meringkuk. Oleh itu, memegang bayi di bahu dalam keadaan rawan dapat membuatnya merasa lebih selesa.

Walau bagaimanapun, memegang bayi dan meletakkan badannya pada kedudukan itu hanya boleh dilakukan ketika si kecil menangis selalu. Apabila dia tenang, sentiasa jaga badannya dalam keadaan terlentang.

3. Memainkan suara yang menenangkan

Suara yang menenangkan, seperti menetes atau mengalirkan air, juga dapat menenangkan bayi anda. Anda boleh menggunakan telefon bimbit atau video dari internet untuk memainkannya.

4. Mengayunkan atau menggegarkan bayi

Menggoyang-goyangkan badan bayi dengan gerakan berterusan akan membuat bayi berasa lebih tenang. Ibu juga boleh mengayun dan menggerakkan badannya perlahan-lahan sambil bercakap dengannya untuk memberi rasa tenang kepada si kecil.

5. Urut dengan lembut dan gosokkan badan bayi

Menggosok punggung dan urutan lembut dapat merangsang otak dan saraf bayi, sehingga dia merasa lebih selesa dan tenang. Urutan bayi juga bagus untuk mengurangkan kesakitan yang dirasakannya.

Urut si kecil dengan lembut dan tidak terlalu ketat. Ibu juga boleh menggunakan losyen atau minyak pati yang selamat untuk kulit bayi, jika berusia lebih dari 1 bulan.

6. Nyanyikan lagu

Apabila si kecil anda rewel, anda boleh menyanyikan lagu atau memainkan muzik dengan tempo perlahan dan suara lembut. Beberapa kajian menunjukkan bahawa muzik lembut dapat membuat bayi lebih tenang dan tidur dengan nyenyak.

7. Mandi bayi dengan air suam

Air suam dapat memberikan kesan menenangkan dan boleh menjadi penyelesaian untuk mengatasi bayi yang menangis. Oleh itu, anda boleh mandi atau mengelap anak kecil anda menggunakan tuala lembut yang telah direndam dalam air suam untuk menenangkannya.

8. Memberi pacifier bayi

Menghisap pacifier atau jari sememangnya kaedah relaksasi yang baik untuk bayi. Namun, pastikan ini adalah langkah terakhir yang anda ambil, jika beberapa langkah di atas tidak berfungsi.

Pemberian dot sememangnya dapat menyelesaikan masalahnya, tetapi ada juga risiko yang dapat ditimbulkan, misalnya, anak kecil anda menjadi bergantung kepada pacu atau masalah dengan mulut dan gigi disebabkan oleh pacifier tidak dibersihkan atau diganti secara berkala.

Di samping itu, anda juga boleh mencuba memeluk si kecil dengan kaedah kanguru untuk menenangkannya ketika dia cerewet dan menangis.

Namun, satu perkara yang perlu anda ingat, cubalah bertenang dan jangan panik sambil berusaha menenangkan si kecil yang menangis. Kerana ketika ibu bapa panik atau tertekan, bayi dapat merasa tegang dan lebih mudah rewel atau menangis lebih kuat.

Sekiranya si kecil masih menangis walaupun anda telah mencuba pelbagai cara untuk menenangkan bayi yang menangis seperti yang dijelaskan di atas, anda harus berjumpa doktor, kerana ini dapat menunjukkan bahawa si kecil anda mengalami masalah kesihatan.