Mengetahui Berbagai Jenis Rambut dan Cara Menjaganya

Terdapat pelbagai jenis rambut, mulai dari rambut lurus, bergelombang, kerinting, dan kerinting. Mengetahui jenis rambut anda adalah penting, kerana setiap jenis rambut memerlukan perawatan yang berbeza.

Jenis rambut berdasarkan corak keriting anda. Sementara itu, corak keriting ini ditentukan oleh bentuk folikel rambut anda. Semakin tidak simetri bentuk folikel rambut anda, rambut anda akan semakin curam.

Bentuk folikel rambut ini diwarisi dari sejarah keluarga atau genetik. Ini bermakna bahawa jika kedua ibu bapa anda mempunyai rambut kerinting, anda juga cenderung mempunyai rambut jenis ini.

Pelbagai jenis rambut dan cara menjaganya

Seperti disebutkan sebelumnya, berdasarkan bentuknya, rambut terbagi menjadi empat jenis, yaitu rambut lurus, rambut bergelombang, rambut kerinting, dan rambut kerinting. Keempat jenis rambut ini kemudian akan dibahagikan kepada beberapa jenis berdasarkan ukuran keriting anda.

Penjelasan lengkap mengenai empat jenis rambut dan cara merawatnya akan dijelaskan di bawah:

1. Jenis rambut lurus (jenis 1)

Rambut lurus adalah jenis rambut yang sama sekali tidak mempunyai keriting semula jadi. Walaupun setiap helai rambut mungkin mempunyai tahap kehalusan dan ketebalan yang berbeza, semua helai lurus akan jatuh tanpa gelombang dari akar ke hujung.

Selain itu, rambut lurus juga cenderung lebih berminyak daripada jenis rambut yang lain. Sebabnya, minyak akan lebih mudah dan cepat mengalir di batang rambut lurus.

Anda boleh merawat rambut lurus dengan cara berikut:

 • Elakkan menggunakan produk yang mengandungi minyak berlebihan.
 • Elakkan mencuci atau mencuci rambut terlalu kerap.
 • Gunakan syampu dan perapi khas untuk rambut lurus.

2. Jenis rambut bergelombang (jenis 2)

Jenis rambut ini kemudian dibahagikan kepada beberapa jenis mengikut ukuran gelombang rambut, termasuk:

 • jenis rambut 2A

Jenis rambut 2A adalah jenis rambut yang terdiri daripada rambut lurus dan bergelombang. Orang yang mempunyai rambut jenis ini biasanya mempunyai rambut lurus mulai dari akar rambut hingga ke sekitar mata, kemudian dari bawah mata hingga ke hujung rambut biasanya terdapat gelombang yang longgar dan tidak teratur.

 • jenis rambut 2B

Sama dengan jenis rambut 2A, jenis rambut 2B juga merupakan gabungan rambut lurus dan gelombang. Namun, perbezaannya terletak di mana gelombang rambut bermula.

Bermula dari akar rambut hingga ke tengah rambut, biasanya rambut masih lurus, hanya selepas itu ada gelombang yang lebih padat dan lebih biasa seperti huruf S.

 • jenis rambut 2C

Jenis rambut 2C adalah jenis rambut yang ombaknya kelihatan paling ketat dan jelas. Corak gelombang jenis rambut ini dapat dilihat dari akar hingga hujung rambut. Rambut gelombang 2C juga biasanya lebih tebal dan mudah keriting pada cuaca lembap.

Sekiranya anda mempunyai rambut bergelombang, sama ada jenis 2A, 2B, atau 2C, anda boleh mengatasinya dengan mengelakkan produk berasaskan minyak atau krim. Sebaliknya, gunakan produk penjagaan rambut berasaskan gel. Selain itu, gunakan juga produk anti kelembapan.

3. Jenis rambut kerinting (jenis 3)

Rambut kerinting dapat dibahagikan kepada tiga jenis, iaitu:

 • Jenis rambut 3A

Rambut jenis 3A adalah jenis rambut kerinting yang mempunyai bentuk menyerupai lingkaran yang longgar. Keriting jenis rambut ini mempunyai lilitan mengenai ukuran batang lilin yang besar.

 • jenis rambut 3B

Ini adalah jenis rambut kerinting yang berbentuk spiral dengan diameter bulat kira-kira ukuran penyorot. Keriting dalam jenis rambut ini bermula dari akar hingga hujung rambut dan jumlahnya agak tebal. Ciri-ciri jenis rambut ini akan sangat kelihatan ketika rambut dalam keadaan lembap.

 • Jenis rambut 3C

Jenis rambut ini mempunyai ikal yang ketat dan jelas, dan lilitannya kira-kira seukuran jerami.

Merawat keriting, sama ada rambut kerinting jenis 3A, 3B, atau 3C, anda boleh lakukan dengan cara berikut:

 • Elakkan menyikat rambut terlalu kerap, kerana ini boleh menyebabkan keriting dan patah.
 • Elakkan rambut anda terlalu kerap.
 • Elakkan menggunakan produk yang mengandungi silikon dan asid sulfurik.
 • Gunakan perapi cuti selepas setiap cucian.

4. Jenis rambut kerinting (jenis 4)

Rambut kerinting dapat dibahagikan kepada tiga jenis, iaitu:

 • jenis rambut 4A

Ini adalah jenis rambut kerinting pertama. Rambut Type 4A mempunyai corak keriting kecil yang ketat, seukuran bulatan sumpit.

 • jenis rambut 4B

Rambut kerinting jenis 4B mempunyai corak keriting dalam bentuk zigzag kecil atau huruf Z.

 • jenis rambut 4C

Ini adalah jenis rambut yang mempunyai keriting yang paling lebat dan rapuh. Rambut jenis 4C juga sangat mudah dijerat, terutamanya jika anda menyikatnya terlalu kerap atau kasar.

Untuk menjaga kesihatan dan kelembapan rambut kerinting, kedua-dua jenis 4A, 4B, 4C, anda boleh menggunakan kondisioner cuti dan menggunakan topeng rambut. penyaman dalam.

Tidak kira jenis rambut anda, anda boleh bereksperimen dan mencuba pelbagai produk penjagaan rambut yang paling sesuai dengan rambut anda.

Walau bagaimanapun, jika ragu-ragu memilih produk penjagaan rambut, anda boleh berjumpa doktor. Dengan cara itu, doktor boleh mengesyorkan produk penjagaan rambut yang sesuai dengan jenis dan masalah rambut anda.