Selesema - Gejala, sebab dan rawatan

Selesema atau influenza adalah jangkitan virus yang menyerang hidung, tekak dan paru-paru.Penghidap selesema akan mengalami demam, sakit kepala, hidung berair, hidung tersumbat dan batuk.

Ramai orang berpendapat selesema adalah sama dengan selesema biasa.selsema). Walaupun simptomnya serupa, kedua-dua keadaan disebabkan oleh pelbagai jenis virus. Gejala selesema lebih teruk dan menyerang secara tiba-tiba, sementara simptom selesema cenderung ringan dan muncul secara beransur-ansur.

Selesema adalah penyakit yang mudah menular kepada orang lain, terutama pada 3-4 hari pertama setelah pesakit dijangkiti. Dalam beberapa kes, penderita selesema dapat menyebarkan penyakit sebelum gejala muncul.

Punca Selsema

Seseorang boleh terkena selesema jika dia secara tidak sengaja menghirup titisan air liur di udara, yang diusir oleh penderita ketika bersin atau batuk. Selain itu, menyentuh mulut atau hidung setelah menangani objek yang telah disimbah oleh air liur pesakit juga dapat menjadi alat penularan virus selesema.

Gejala selesema

Gejala selesema termasuk demam, hidung berair, hidung tersumbat, dan sakit kepala. Walaupun gejalanya sama dengan selesema biasa, gejala selesema lebih parah dan sering menyerang secara tiba-tiba.

Segera berjumpa doktor sekiranya gejala di atas tidak bertambah baik setelah dua minggu, atau bertambah baik tetapi kemudian bertambah buruk. Langkah-langkah kecemasan perlu diambil sekiranya gejala selesema disertai sesak nafas atau kehilangan kesedaran.

Rawatan dan Pencegahan Selsema

Selesema ringan dapat diatasi dengan mendapatkan banyak rehat, makan makanan sihat yang mengandung vitamin C dan minum banyak cairan. Namun, jika simptomnya teruk, anda harus segera berjumpa doktor agar ubat dapat diberikan untuk mempercepat pemulihan dan mencegah komplikasi.

Cara paling berkesan untuk mencegah selesema adalah dengan melakukan vaksinasi influenza. Di samping itu, anda juga dinasihatkan untuk mencuci tangan dengan tekun dan mengelakkan diri dari dekat dengan orang yang menghidap selesema.

Komplikasi Selsema

Selsema yang hilang dan kemudian berulang dan memburuk boleh menjadi tanda komplikasi serius, seperti radang paru-paru, masalah jantung, meningitis, atau jangkitan virus otak. Komplikasi ini boleh menjadi lebih berisiko pada orang yang mempunyai sistem imun yang lemah dan wanita hamil.