Mengenal Prosopagnosia, keadaan apabila sukar untuk mengenal pasti wajah

Prosopagnosia adalah keadaan yang menyukarkan atau bahkan mustahil bagi penghidap untuk mengingati wajah seseorang, baik wajahnya sendiri maupun wajah orang lain. Pesakit dengan keadaan ini juga sukar mengenal pasti wajah di cermin dan gambar.

Prosopagnosia atau rabun muka Ia boleh disebabkan oleh gangguan genetik atau masalah dengan otak yang mengesan dan mengingati wajah. Pesakit dengan keadaan ini pada amnya akan sukar mengenali dan membezakan wajah orang lain, sama ada mereka tidak dikenali atau sudah dikenali.

Dalam beberapa kes, orang dengan prosopagnosia bahkan tidak dapat mengenali wajah mereka sendiri dalam foto atau cermin.

Sebab dan Gejala Prosopagnosia

Proses mengenali, membezakan, dan mengingati wajah seseorang berlaku di otak atau lebih tepatnya di bahagian temporal otak. Bahagian ini terletak di sebelah kiri dan kanan kepala atau berhampiran telinga. Apabila bahagian otak ini terganggu, seseorang akan mengalami kesukaran untuk mengesan wajah.

Secara umum, gangguan pengecaman wajah atau prosopagnosia terbahagi kepada 2 jenis, iaitu:

Prosopagnosia pembangunan

Prosopagnosia pembangunan berlaku kerana gangguan genetik atau telah berlaku sejak seseorang dilahirkan. Jenis prosopagnosia ini biasanya berlaku pada orang yang mempunyai sejarah ibu bapa atau keluarga yang mengalami gangguan serupa.

Prosopagnosia akibat gangguan genetik juga dapat terjadi pada orang yang mengalami gangguan genetik tertentu, seperti autisme, sindrom Turner, dan sindrom Williams.

Memperolehi prosopagnosia

Pesakit dengan prosopagnosia jenis ini sebelumnya dapat mengenali dan membezakan wajah seseorang. Namun, kerana keadaan, dia kehilangan kemampuan itu.

Memperolehi prosopagnosia berlaku kerana gangguan otak, seperti kecederaan otak, strok, atau demensia Alzheimer. Risiko prosopagnosia juga dapat meningkat pada orang yang mengalami gangguan psikiatri tertentu, seperti kemurungan, skizofrenia, dan sindrom Asperger.

Gejala yang dialami oleh Orang dengan Prosopagnosia

Seseorang yang mengalami prosopagnosia mungkin mengalami beberapa aduan atau gejala berikut:

  • Tidak dapat mengenali atau mengenal pasti wajah seseorang, sama ada wajah orang lain atau wajahnya sendiri
  • Tidak dapat mengesan perubahan emosi atau ekspresi wajah dan ekspresi wajah
  • Sukar untuk menentukan anggaran usia dan jantina seseorang dari bentuk wajahnya
  • Nampaknya sukar untuk mengenali wajah dan watak ibu bapa dalam filem atau rancangan kartun, sekiranya penghidapnya masih kecil

Walaupun sukar untuk mengenali wajah, jantina, dan juga usia seseorang, orang dengan prosopagnosia pada umumnya mempunyai ketajaman visual yang normal.

Prosopagnosia selalunya akan menyukarkan penderita untuk berinteraksi atau bersosial dengan orang lain. Ini boleh membuat penghidap mengalami tekanan yang teruk atau juga kemurungan.

Cara Mendiagnosis dan Merawat Prosopagnosia

Gangguan prosopagnosia adalah keadaan perubatan yang perlu diperiksa dan dirawat oleh pakar neurologi.

Untuk mendiagnosis gangguan ini, doktor dapat melakukan pemeriksaan fizikal dan pemeriksaan sokongan, seperti imbasan CT, MRI otak, dan pemeriksaan EEG.

Doktor juga akan melakukan pemeriksaan psikiatri untuk menentukan sama ada pesakit mempunyai gangguan psikologi yang berisiko menyebabkan prosopagnosia.

Setelah didiagnosis dengan prosopagnosia dan penyebabnya diketahui, pesakit akan mendapat rawatan segera dari doktor.

Contohnya, jika keadaan ini disebabkan oleh strok, doktor akan memberikan rawatan untuk strok. Sementara itu, jika disebabkan oleh kecederaan kepala yang teruk, doktor akan memberikan rawatan untuk mengatasi kecederaan tersebut.

Prosopagnosia yang berlaku kerana kecacatan kelahiran, gangguan genetik, atau teruk tidak dapat disembuhkan. Walau bagaimanapun, doktor dapat melatih pesakit sehingga mereka masih dapat berinteraksi dengan orang lain, misalnya dengan terapi pekerjaan.

Gangguan komunikasi dan ketidakmampuan untuk bersosial juga dapat membuat penderita sering merasa kesepian, membuat mereka rentan terhadap tekanan dan kemurungan yang teruk. Dalam kes ini, doktor juga dapat memberikan rawatan dalam bentuk psikoterapi.

Keadaan sukar untuk mengenali wajah memang boleh mengganggu kehidupan sosial dan kualiti hidup penghidap. Oleh itu, jika anda atau anak anda mengalami gejala yang merujuk kepada prosopagnosia, segera berjumpa doktor untuk menjalani pemeriksaan dan mendapatkan rawatan yang tepat.