Makan Kaki Ayam, Sihat atau Tidak?

Tidak sedikit orang yang suka makan kaki ayam. Bahagian ayam ini dapat diproses menjadi berbagai makanan, mulai dari sup, sup, hingga sup jumlah malap. Namun, banyak orang juga mengatakan bahawa kaki ayam tidak baik untuk kesihatan. Jadi, sebenarnya makan kaki ayam itu sihat atau tidak?

Ayam adalah salah satu makanan yang paling banyak dimakan di seluruh dunia, termasuk Indonesia. Selain memiliki rasa yang enak dan mudah diproses menjadi pelbagai hidangan, daging ayam juga mengandungi banyak nutrien yang diperlukan oleh tubuh.

Bahagian ayam yang biasa dimakan adalah payudara, paha, atau sayap. Namun, bukan hanya bahagian itu, kaki ayam juga sering diproses menjadi pelbagai hidangan lazat yang merosakkan lidah.

Kandungan Nutrien Kaki Ayam

Dalam 100 gram kaki ayam yang dimasak mengandungi kira-kira 215 kalori. Selain itu, kaki ayam juga mengandungi pelbagai nutrien, seperti:

  • 19.5 gram protein
  • 14.5 gram lemak
  • 90 miligram kalsium
  • 0.9 miligram besi
  • 30 mikrogram vitamin A (bersamaan 100 IU)
  • 85 mikrogram folat atau vitamin B9

Kaki ayam juga mengandungi fosfor, selenium, zink, kolin, vitamin B kompleks, dan vitamin K, dan merupakan sumber gelatin dan kolagen yang baik.

Kelebihan Kaki Ayam untuk Kesihatan

Dilihat dari banyak nutrien yang terdapat di kaki ayam, tentu bahagian ayam ini baik untuk dimakan. Selain dapat membantu memenuhi keperluan pemakanan harian anda, kaki ayam juga berguna untuk:

1. Mengekalkan kulit yang sihat

Kira-kira 70% kandungan protein pada kaki ayam adalah kolagen. Protein ini adalah salah satu nutrien yang baik untuk kesihatan kulit. Berbagai kajian membuktikan bahawa kolagen baik untuk mengekalkan kelembapan dan keanjalan kulit, dan mencegah kerosakan kulit.

Selain itu, kolagen juga baik untuk membantu menghilangkan selulit dan mempercepat penyembuhan luka. Dengan pengambilan kolagen yang mencukupi, kulit anda akan menjadi lebih sihat dan muda.

2. Menyokong kekuatan dan kesihatan sendi

Selain dapat menjaga kulit yang sihat, kolagen juga berperanan penting dalam menjaga kesihatan dan kekuatan sendi badan, termasuk sendi lutut, kaki, tangan, dan pinggul. Bukan hanya itu, pengambilan kolagen yang mencukupi juga dapat membantu mengurangkan sakit sendi dan gejala osteoartritis, terutama pada orang tua.

3. Mencegah kehilangan tulang

Kaki ayam adalah sumber protein, kalsium, dan kolagen yang sangat baik untuk menjaga kesihatan tulang. Penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan nutrien ini dapat menyokong pembentukan dan kekuatan tulang, dan mengurangkan risiko kehilangan tulang atau osteoporosis.

4. Mencegah anemia

Berkat kandungan zat besi, folat, dan vitamin B12 pada kaki ayam, makanan ini juga baik untuk dimakan untuk mencegah anemia atau kekurangan darah.

Namun, untuk mendapatkan faedah cakar ayam yang satu ini, anda juga perlu makan makanan yang tinggi zat besi, seperti daging sapi, ayam atau hati sapi, ikan, makanan laut, dan kacang-kacangan.

5. Menjaga kesihatan ibu hamil dan janin

Kandungan folat (vitamin B9) pada kaki ayam baik untuk mencegah bayi mengalami cacat lahir, seperti spina bifida dan anencephaly. Sementara itu, kandungan kolin dan protein baik untuk meningkatkan berat janin dan wanita hamil, serta menyokong perkembangan otak janin.

Perkara yang Perlu Diperhatikan Sebelum Makan Kaki Ayam

Setelah mengetahui kandungan khasiat kaki ayam, sekarang anda tahu apa faedah yang dapat diberikan oleh makanan ini untuk kesihatan kita. Namun, untuk mendapatkan faedah ini, anda mesti membersihkan dan memasak kaki ayam dengan betul sebelum makan.

Berikut adalah petua untuk membersihkan kaki ayam:

  • Bersihkan kaki ayam di bawah air yang mengalir.
  • Rebus dengan air mendidih selama 10-30 saat, kemudian angkat.
  • Masukkan ke dalam bekas air sejuk, kemudian tarik dan keluarkan kulit luar. Kaki ayam siap diproses.

Elakkan memproses kaki ayam dengan menggoreng kerana boleh menghilangkan nilai pemakanan di dalamnya. Selain itu, kaki ayam goreng juga mengandungi lemak trans dan kolesterol yang tidak baik untuk kesihatan jantung jika dikonsumsi secara berlebihan.

Kaki ayam terdiri daripada beberapa tulang kecil di jari. Anda harus berhati-hati dalam memakannya, terutama jika dimakan oleh anak-anak, kerana boleh menyebabkan tersedak.

Anda boleh memproses kaki ayam dengan menjadikannya sup untuk sup atau mencampurkannya ke dalam hidangan sup lain. Kaedah ini akan mengekalkan tahap nutrien yang terkandung dalam cakar.

Selain makan kaki ayam, pastikan anda juga memakan makanan sihat lain untuk memenuhi keperluan pemakanan harian anda, ya. Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai manfaat kaki ayam atau jenis makanan lain yang baik untuk kesihatan anda, jangan ragu untuk berjumpa doktor.