Ketahui Jenis dan Fungsi Ujian Darah

Ujian darah biasanya dilakukan dalam pemeriksaan kesihatan rutin atau dalam proses diagnosis penyakit. Walaupun kedua-duanya menggunakan sampel darah, ujian ini dibahagikan kepada beberapa jenis dan setiap jenis mempunyai fungsi yang berbeza.

Ujian darah adalah jenis pemeriksaan yang menggunakan sampel darah yang diambil melalui jari atau saluran darah di bahagian tubuh tertentu, seperti lipatan siku atau tangan.

Secara umum, ujian darah dilakukan untuk mengesahkan penyakit, menilai fungsi organ dan keadaan kesihatan tertentu, dan menentukan kejayaan rawatan.

Pelbagai Jenis Ujian Darah Yang Perlu Anda Ketahui

Terdapat pelbagai jenis ujian darah yang dapat disesuaikan dengan tujuan pemeriksaan. Berikut ini adalah jenis ujian yang biasanya anda laksanakan:

1. Uji darah lengkap

Ujian darah lengkap adalah jenis pengambilan sampel darah yang sering dilakukan sebagai sebahagian daripada pemeriksaan kesihatan secara keseluruhan. Ujian ini biasanya digunakan untuk mengesan kehadiran beberapa masalah kesihatan, seperti anemia, jangkitan, dan masalah pembekuan darah.

Dalam ujian darah lengkap, pemeriksaan dilakukan dengan menilai jumlah sel darah putih, kadar hemoglobin, hematokrit, dan platelet di dalam badan.

2. Ujian Protein C-reaktif (PRK)

CRP sebenarnya adalah protein yang dihasilkan oleh hati sebagai tindak balas terhadap keradangan di dalam badan. Sekiranya hasil ujian menunjukkan peningkatan tahap CRP, maka keradangan berlaku di bahagian tubuh tertentu.

3. kadar pemendapan eritrosit

Pemendakan darah boleh menjadi petunjuk adanya keradangan di dalam badan. Uji kadar pemendapan eritrosit dilakukan dengan mengukur berapa lama sel darah merah menetap ke bahagian bawah tabung uji.

Semakin cepat sel darah merah menetap, semakin tinggi peluang anda mengalami radang. Ujian darah jenis ini biasanya dilakukan untuk mengesahkan adanya beberapa keadaan, seperti endokarditis, arthritis, radang saluran darah, penyakit Crohn, atau penyakit autoimun.

4. Ujian elektrolit

Ujian darah boleh dilakukan untuk mengukur tahap elektrolit dalam badan. Dalam keadaan perubatan tertentu, seperti dehidrasi, diabetes, kegagalan buah pinggang, penyakit hati, dan gangguan jantung, perubahan tahap elektrolit dalam tubuh dapat terjadi.

Ujian darah ini juga dapat dilakukan untuk menilai kejayaan rawatan gangguan elektrolit.

5. Ujian pembekuan

Ujian pembekuan bertujuan untuk mengesan sebarang kelainan dalam proses pembekuan darah atau pembekuan. Sekiranya ujian darah menunjukkan peningkatan waktu pembekuan, ini mungkin merupakan tanda gangguan pendarahan, seperti penyakit von Willebrand atau hemofilia.

6. Ujian fungsi tiroid

Doktor anda mungkin mengesyorkan ujian fungsi tiroid jika anda mengesyaki keadaan perubatan yang mempengaruhi hormon tiroid, seperti hipertiroidisme atau hipotiroidisme.

Ujian darah untuk menentukan fungsi tiroid dilakukan dengan melihat tahap hormon tiroid, triidothyronine (T3) dan tiroksin (T4), serta hormon pemicu tiroid (T3).hormon perangsang tiroid/ TSH) dalam badan.

7. Ujian ujian imunosorben berkait enzim (ELISA)

Ujian darah menggunakan kaedah ELISA atau EIA, adalah ujian yang digunakan untuk mengesan antibodi dalam darah, yang muncul sebagai tindak balas terhadap jangkitan.

Pemeriksaan ini dapat dilakukan untuk mendiagnosis beberapa penyakit, seperti HIV / AIDS, toxoplasmosis, dan virus Zika.

8. Analisis gas darah

Analisis gas darah adalah jenis ujian darah yang dilakukan untuk menilai keasidan (pH) darah dan tahap gas dalam darah, seperti oksigen dan karbon dioksida.

Ujian darah ini dilakukan untuk meninjau gangguan keseimbangan asid-basa tubuh seperti asidosis dan alkalosis, menilai fungsi paru-paru, menilai kejayaan terapi penyakit paru-paru, dan juga memastikan sumber ketidakseimbangan asid-basa yang berlaku serta memantau kejayaan terapi oksigen yang diberikan.

9. Ujian darah untuk mengkaji risiko penyakit jantung

Ujian darah ini dilakukan untuk mengenal pasti kemungkinan penyakit jantung koronari. Beberapa ujian yang dapat dilakukan termasuk memeriksa kolesterol total, kolesterol baik (HDL), kolesterol jahat (LDL), dan lemak dalam darah (trigliserida).

Kehadiran kelainan pada hasil ujian ini dapat meningkatkan risiko penyakit jantung koronari.

Sebagai tambahan kepada beberapa jenis ujian darah di atas, terdapat beberapa prosedur lain seperti ujian genetik atau kromosom, ujian jenis darah, ujian kanser atau prosedur lain penanda tumor, ujian fungsi hati dan buah pinggang, dan pemeriksaan glukosa.

Langkah Pensampelan Darah

Sebelum mengambil sampel darah, doktor akan memberi arahan mengikut jenis ujian darah yang dilakukan. Beberapa ujian memerlukan anda berpuasa atau tidak makan selama 9-12 jam, dan untuk berhenti mengambil ubat dan makanan tambahan tertentu.

Pastikan anda selalu mengikuti nasihat doktor sebelum pemeriksaan, kerana boleh mempengaruhi ketepatan keputusan ujian darah anda. Berikut adalah langkah mengambil sampel darah untuk ujian darah:

  • Ikat lengan dengan gelang tangan untuk melambatkan aliran darah, sehingga urat kelihatan lebih jelas dan sampel darah mudah dikumpulkan
  • Bersihkan kawasan pengambilan sampel dengan tisu atau penyapu alkohol
  • Memasukkan picagari untuk mengambil sampel darah
  • Memasukkan sampel darah ke dalam tabung khas untuk pemeriksaan kemudian di makmal
  • Lepaskan lengan dan tekan tapak suntikan, kemudian tutup dengan pembalut

Prosedur pengumpulan darah biasanya memakan masa 5-10 minit, bergantung pada lokasi urat yang mudah dilihat atau tidak.

Walaupun ujian darah dapat dilakukan untuk mengesahkan keadaan kesihatan atau penyakit yang anda alami, selalu berjumpa dengan doktor mengenai keluhan yang anda rasakan sehingga doktor dapat memberi petunjuk untuk menjalani ujian dan rawatan yang sesuai.