Dapatkan ubat sakit mata Belekan di sini

Ubat sakit mata Belekan digunakan untuk mengatasi keluhan pada mata ketika mengalami luka, seperti pelepasan kuning atau hijau, mata merah, sakit, dan gatal. Selain itu, ubat ini juga digunakan untuk merawat penyakit yang menyebabkan sakit mata. Oleh itu, ubat itu perlu disesuaikan mengikut penyebabnya.

Mata bengkak ketika anda bangun adalah perkara semula jadi dan normal. Namun, ini boleh menjadi tanda jangkitan atau keradangan jika disertai dengan gejala lain, seperti merah, gatal, sakit mata, penglihatan kabur, dan kepekaan terhadap cahaya (fotofobia).

Pelbagai Punca Belekan Mata

Pelepasan adalah kumpulan cecair dan minyak di mata yang menyerupai lendir. Biasanya, luka muncul pada waktu pagi ketika anda baru bangun tidur, dan jumlahnya biasanya kecil. Namun, ketika mata terkena penyakit, terutama jangkitan, pembuangan dapat muncul secara berterusan, dengan warna putih, kuning tua, atau hijau.

Beberapa penyakit mata yang sering menyebabkan mata terkoyak adalah:

Konjungtivitis

Konjungtivitis adalah keradangan konjunktiva, membran telus yang melapisi kelopak mata dalaman dan sklera (bahagian putih mata). Pesakit dengan konjungtivitis umumnya mengadu munculnya pelepasan disertai dengan mata merah dan gatal, dan rasa gumpalan pada mata. Konjungtivitis boleh disebabkan oleh pendedahan kepada alergen dan jangkitan bakteria.

Keratitis

Keratitis adalah radang kornea mata yang disebabkan oleh jangkitan atau trauma pada mata kerana memakai kanta lekap yang salah, menggunakan kanta lekap yang kotor dan tercemar dengan kuman, atau tergores oleh benda asing. Selain luka, penderita keratitis juga sering mengadu merah, sakit mata, sering silau atau lebih sensitif terhadap cahaya, terhadap gangguan penglihatan.

Mata kering

Keadaan ini berlaku apabila pengeluaran air mata menurun. Pelbagai aduan yang boleh menjadi tanda keadaan ini adalah penampilan pelepasan yang menyerupai selaput lendir di sekitar mata, disertai dengan mata merah, gatal, kering, dan sakit.

Ada banyak faktor yang dapat memicu mata kering, mulai dari memakai kanta lekap, berada di ruangan berhawa dingin terlalu lama, menatap layar komputer terlalu lama, hingga proses penuaan.

Ubat Sakit Mata Belekan

Rawatan untuk mengatasi belekan mata akan disesuaikan dengan penyebabnya. Beberapa pilihan ubat yang sering disyorkan untuk merawat mata peptik adalah:

Kloramfenikol

Kloramfenikol adalah kelas antibiotik. Ubat ini sering digunakan untuk merawat sakit mata yang disebabkan oleh konjungtivitis atau keratitis akibat jangkitan bakteria. Choramphenicol Terdapat dalam bentuk titisan mata atau salap, penggunaannya mesti berada di bawah pengawasan doktor.

asid fusidik

Sama seperti kloramfenikolAsid fusidik juga termasuk dalam kelas antibiotik. Asid fusidik biasanya diresepkan untuk merawat sakit mata yang disebabkan oleh konjungtivitis atau keratitis akibat jangkitan bakteria.

Ubat ini adalah salah satu jenis ubat sakit mata yang disukai untuk kanak-kanak, wanita hamil, wanita yang sedang menyusui, dan orang tua. Walaupun begitu, anda tetap disyorkan untuk berjumpa dengan pakar oftalmologi untuk mendapatkan dos yang tepat dan cara menggunakannya.

Siklosporin

Siklosporin adalah ubat untuk mata kering. Ubat ini berfungsi untuk meningkatkan jumlah air mata yang dihasilkan oleh mata. Dengan peningkatan pengeluaran air mata, keluhan yang timbul akibat mata kering akan berkurang, termasuk pelepasan yang menyerupai selaput lendir di mata.

Cyclosporine adalah ubat kuat yang mesti dibeli dengan preskripsi doktor. jadi itu Anda tidak boleh membelinya secara percuma.

Semasa mengalami masalah mata, selain menggunakan ubat, anda juga harus menjaga mata dengan baik. Beberapa cara untuk merawat mata semasa belekan adalah membersihkan secara berkala noda yang terkumpul di mata dengan kain bersih dan memampatkan mata menggunakan kompres hangat atau sejuk. Jangan lupa untuk selalu mencuci tangan anda sebelum dan sesudah menyentuh mata anda.

Apabila anda mengalami sakit mata, anda perlu berjumpa doktor untuk mengetahui penyebabnya dan mendapatkan ubat mata yang sesuai. Doktor juga akan memberitahu anda dos yang betul dan cara menggunakan ubat tersebut.