Ayuh, tunaikan 7 jenis pemakanan berikut untuk wanita hamil

Pemakanan wanita hamil adalah salah satu penentu kesihatan ibu dan janin. Kekurangan pengambilan nutrien semasa kehamilan dan gaya hidup yang tidak sihat menjadikan janin berisiko lebih tinggi mengalami gangguan, mulai dari kerencatan pertumbuhan hingga kecacatan kelahiran.

Setelah diisytiharkan hamil, ketika itulah ibu hamil harus mulai berhati-hati dalam memilih makanan yang akan dimakan. Ini penting kerana setiap makanan yang diambil oleh ibu hamil akan diserap oleh janin sebagai nutrien untuk pertumbuhan dan perkembangannya.

Pelbagai Nutrien Diperlukan oleh Wanita Hamil

Pakar mengesyorkan wanita hamil dengan berat badan normal untuk mengambil 1,800 kalori pada trimester pertama, 2,200 kalori pada trimester kedua, dan 2,400 kalori pada trimester ketiga.

Agar janin dapat tumbuh dan berkembang dengan baik dan memastikan tubuh wanita hamil tidak kekurangan zat makanan, disarankan agar wanita hamil mengambil makanan dengan kandungan nutrisi berikut:

1. Karbohidrat

Tidak sedikit wanita hamil yang mengelakkan pengambilan karbohidrat kerana takut akan lemak. Sebenarnya, selagi ia tidak dikonsumsi secara berlebihan, faedah karbohidrat bagi wanita hamil adalah banyak.

Sebilangan faedahnya adalah sebagai sumber tenaga, mencegah sembelit, menyokong pertumbuhan dan perkembangan janin, dan mencegah risiko kecacatan kelahiran. Wanita hamil boleh mendapatkan pengambilan karbohidrat dengan memakan beras perang, gandum, roti, dan sayur-sayuran dan buah-buahan.

2. Protein

Semasa mengandung, wanita hamil memerlukan sekurang-kurangnya 70-100 gram protein setiap hari. Wanita hamil dapat memenuhi pengambilan protein harian mereka dengan memakan daging, telur, tahu, makanan laut, dan kacang-kacangan. Selain makanan, wanita hamil juga boleh mendapatkan pengambilan protein dari susu dan yogurt.

3. Besi

Fungsi zat besi adalah untuk membentuk hemoglobin yang bertindak sebagai pembawa oksigen ke seluruh tubuh wanita hamil dan janin melalui sel darah merah. Semasa mengandung, keperluan zat besi meningkat hingga 50 peratus, iaitu sekitar 27 mg zat besi setiap hari.

Tidak memenuhi pengambilan zat besi semasa mengandung, boleh meningkatkan risiko bayi lahir sebelum waktunya dan berat lahir rendah. Oleh itu, pastikan wanita hamil makan makanan kaya zat besi, seperti hati ayam, daging tanpa lemak, ikan, tahu, kacang ginjal, sayur-sayuran hijau, telur, dan kacang.

4. Asid folik

Dari awal kehamilan sehingga memasuki usia kehamilan 12 minggu, wanita hamil disyorkan mengambil suplemen asid folik 400 mcg sehari. Di samping itu, wanita hamil juga memerlukan asid folik semula jadi yang disebut folat.

Fungsi asid folik pada wanita hamil adalah untuk mencegah bayi daripada mengalami kecacatan tiub saraf. Terdapat pelbagai sumber folat yang boleh diambil oleh wanita hamil, termasuk sayur-sayuran hijau seperti brokoli dan bayam, kacang soya, alpukat, dan betik.

5. Serat dan vitamin

Semasa mengandung, anda memerlukan 2-4 hidangan sayur dan buah setiap hari. Kandungan serat dalam sayur-sayuran dan buah berguna untuk melancarkan sistem pencernaan semasa kehamilan dan mencegah sembelit.

Di samping itu, bahan makanan ini juga mengandungi pelbagai nutrien yang diperlukan semasa kehamilan, seperti vitamin dan mineral.

6. Lemak

Lemak adalah nutrien penting untuk wanita hamil. Walau bagaimanapun, pastikan wanita hamil makan makanan yang mengandungi asid lemak omega-3 dan omega-6, seperti kacang, alpukat, dan ikan.

7. Kalsium

Keperluan kalsium ibu hamil adalah 1000 ml sehari. Untuk memenuhi pemakanan wanita hamil ini, wanita hamil boleh minum segelas susu pada waktu pagi, mengambil tahu sebagai makanan ringan, makan ikan pada siang hari, dan yogurt pada waktu malam. Pilih susu, keju dan yogurt rendah lemak.

Jumlah pengambilan nutrien untuk setiap wanita hamil boleh berbeza-beza, bergantung pada usia, berat badan, usia kehamilan, dan aktiviti fizikal. Yang pasti, wanita hamil boleh berjumpa doktor. Jangan lupa untuk memeriksa keadaan rahim secara teratur, ya, wanita hamil.