Punca Kesakitan Semasa Hubungan Seks dan Cara Mengatasinya

Kesakitan semasa persetubuhan dapat dirasakan oleh lelaki dan wanita. Punca kesakitan ini berbeza-beza. Kesakitan semasa hubungan seks hanya bersifat sementara, ia juga boleh berulang kali dalam jangka masa yang lama.

Dari segi perubatan, rasa sakit semasa persetubuhan disebut dyspareunia. Keadaan ini secara amnya dicirikan oleh gejala kesakitan pada faraj atau zakar semasa penembusan. Di samping itu, gejala juga boleh merangkumi sensasi panas, menyengat, atau berdenyut yang berlangsung selama berjam-jam selepas hubungan seks.

Punca Kesakitan Semasa Hubungan Seks

Dalam banyak kes, rasa sakit semasa hubungan seksual biasanya disebabkan oleh kekurangan cecair pelincir yang menjadikan vagina kering. Salah satu sebab untuk ini berlaku adalah kekurangan foreplay atau bagaimana foreplay salah.

Di samping itu, beberapa faktor lain yang juga boleh menyebabkan keadaan ini adalah:

  • Kerengsaan atau alahan pada alat kelamin kerana penggunaan spermisida dan kondom berasaskan lateks, atau dari pendedahan kepada bahan kimia dari produk syampu dan sabun.
  • Jangkitan atau keradangan pada alat kelamin atau saluran kencing, seperti klamidia, gonorea, dan herpes genital.
  • Kelainan kongenital, seperti vagina yang tidak terbentuk sepenuhnya atau selaput dara yang menutup sepenuhnya (seperti vagina tidak berlubang).
  • Penyakit tertentu, seperti endometriosis, penyakit radang panggul, fibroid, buasir, vaginismus, zakar captivus (gancet), dan sista ovari.
  • Kesan sampingan prosedur pembedahan atau ubat-ubatan, seperti pembedahan pelvis, episiotomi, histerektomi, radioterapi, dan kemoterapi.

Bukan hanya itu, rasa sakit semasa persetubuhan juga boleh disebabkan oleh gangguan psikologi, seperti tekanan, kemurungan, atau ketakutan dan rasa malu ketika melakukan hubungan seks. Pencetus bervariasi, dan salah satunya adalah sejarah gangguan seksual.

Ketahui bagaimana menangani kesakitan semasa melakukan hubungan seks

Berikut adalah beberapa cara untuk mengatasi kesakitan semasa persetubuhan yang disesuaikan dengan penyebabnya:

Gunakan pelincir

Sekiranya rasa sakit semasa persetubuhan disebabkan oleh kekurangan cecair pelincir atau kekeringan vagina, maka keadaan ini dapat diatasi dengan menggunakan pelincir vagina.

Terdapat pelbagai jenis pelincir yang boleh dipilih. Sekiranya menggunakan kondom semasa hubungan seksual, pilih pelincir berasaskan air, kerana pelincir berasaskan minyak boleh merosakkan kondom.

Gunakan ubat

Sekiranya kesakitan semasa persetubuhan disebabkan oleh jangkitan, cara yang tepat untuk mengatasinya adalah dengan merawat jangkitan. Ubat yang diberikan oleh doktor akan disesuaikan dengan jenis jangkitan, seperti antibiotik untuk merawat jangkitan bakteria atau antijamur untuk merawat jangkitan jamur.

Sekiranya rasa sakit semasa hubungan seksual dialami oleh wanita yang telah melalui menopaus, kerana pengurangan cecair pelincir akibat penurunan hormon estrogen, doktor dapat memberikan estrogen yang disapukan terus ke organ intim.

Dapatkan kaunseling dan terapi psikologi

Sekiranya kesakitan semasa persetubuhan disebabkan oleh faktor psikologi atau trauma seksual yang lalu, doktor akan menasihati anda untuk berjumpa dengan ahli psikologi atau psikiatri untuk berunding dan terapi psikologi. Contoh terapi yang boleh anda jalani adalah terapi tingkah laku kognitif.

Selain daripada kaedah di atas, jalin komunikasi romantis dengan pasangan anda dan lakukanlah foreplay untuk membangkitkan rangsangan dan mencetuskan pelepasan pelincir semula jadi dari organ intim anda. Jangan lupa untuk mengubah kedudukan semasa hubungan seksual.

Pastikan anda dan pasangan melakukan hubungan seksual yang selamat dan selesa antara satu sama lain. Sekiranya kesakitan semasa persetubuhan berulang kali, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang sesuai.