Adakah benar anda tidak boleh minum air sejuk semasa haid?

Masih banyak maklumat yang membingungkan berkaitan dengan haid dan kesihatan wanita. Salah satu yang cukup popular adalah mitos bahawa wanita tidak boleh minum air sejuk semasa haid. Adakah andaian ini betul?

Menstruasi atau haid adalah proses menumpahkan dinding rahim kerana tidak ada persenyawaan telur oleh sperma. Setiap wanita mempunyai tempoh kitaran haid yang berbeza, kadang-kadang ia boleh datang cepat atau lambat. Ini bergantung pada keadaan setiap wanita.

Terdapat banyak mitos yang banyak diedarkan dalam masyarakat yang berkaitan dengan kitaran haid, salah satunya adalah mengenai kesan minum air sejuk pada haid.

Minum air sejuk semasa haid dapat menghentikan haid dan mengubah kitaran. Malah, ada juga khabar angin bahawa air sejuk akan membuat darah haid membeku.

Kebenaran Meminum Air Sejuk Semasa Menstruasi

Anggapan bahawa minum air sejuk dapat menghentikan haid, mengubah kitaran, atau membeku darah haid tentu menyebabkan reaksi bercampur di antara wanita, ada yang meragukannya, tetapi tidak sedikit yang benar-benar mempercayainya.

Sebenarnya, sebenarnya tidak ada hubungan antara minum air sejuk dengan haid. Hingga kini belum ada penyelidikan yang mengatakan bahawa minum air sejuk boleh memberi kesan buruk kepada haid.

Perlu diingat bahawa kitaran haid wanita diatur dan dipengaruhi oleh pelbagai hormon, seperti estrogen, progesteron, LH.hormon luteinizing), FSH (hormon perangsang folikel), dan GnRH (hormon-hubungan gonadotropin).

Keseimbangan hormon ini sangat dipengaruhi oleh keadaan fizikal dan mental. Haid tidak teratur boleh berlaku disebabkan oleh gangguan keseimbangan hormon dan beberapa faktor lain, seperti keletihan, tekanan berlebihan, dan senaman yang terlalu kuat.

Di samping itu, terdapat juga beberapa jenis penyakit yang boleh mengganggu aliran haid wanita, seperti gangguan PCOS atau tiroid. Beberapa faktor lain, termasuk akil baligh, senaman berlebihan, dan penggunaan pil kawalan kelahiran juga boleh menyebabkan kitaran haid tidak teratur.

Adakah OK untuk minum air sejuk semasa haid?

Pengertian bahawa minum air ais dapat menghentikan dan mengubah kitaran haid dan darah beku hanyalah mitos, ya. Tidak ada bukti saintifik untuk membuktikan mitos ini.

Minum banyak air, baik itu air biasa, air es, atau air suam, sebenarnya disarankan semasa haid untuk mencegah dehidrasi. Selain itu, minum air juga dapat membantu melegakan gejala haid, seperti kekejangan perut, kembung perut, dan sakit belakang, yang biasa terjadi pada wanita semasa haid.

Daripada mengelakkan minum air es, lebih baik menghindari minum minuman beralkohol ketika anda sedang haid, kerana minuman ini dapat memperburuk gejala PMS. Pengambilan minuman beralkohol juga boleh mempengaruhi perubahan mood yang menjadikan anda lebih sensitif dan mudah marah semasa haid.

Di samping itu, pengambilan minuman beralkohol semasa haid juga dapat membuat anda cepat letih dan membuat kekejangan menjadi lebih teruk.

Setelah mengetahui fakta di atas, anda tidak perlu lagi takut dengan bahaya minum air ais semasa haid, ya. Sebaliknya, anda dinasihatkan untuk minum lebih banyak air. Di samping itu, pastikan anda makan makanan sihat, berehat secukupnya, dan bersenam secara teratur agar lebih selesa semasa haid.

Sekiranya anda mengalami aduan haid yang tidak normal atau merasakan gejala PMS yang tidak dapat ditanggung, seperti sakit kepala, sakit perut yang teruk, perubahan mood kesakitan yang teruk, atau sukar tidur, cuba berjumpa doktor supaya penyebabnya dapat dikenal pasti dan diberi rawatan yang tepat.