Kembar Bersambung - Punca, diagnosis dan rawatan

Kembar bersambung adalah gangguan di mana kembar dengan satu atau lebih bahagian badan melekat atau bersambung antara satu sama lain. Kembar bersambung adalah keadaan yang jarang berlaku.

Dalam keadaan kembar siam, badan kedua bayi itu boleh disatu atau disambungkan ke satu atau lebih bahagian badan. Bahagian badan yang sering menyatu adalah kepala, dada, perut, belakang, dan pelvis. Keadaan ini berlaku kerana pembahagian kembar monozigot (satu telur) tidak lengkap.

Kembar siam berpotensi mati ketika masih dalam kandungan atau mati sejurus selepas kelahiran. Namun, ada juga yang dapat bertahan.

Gejala Kembar Bersambung

Semasa mengalami kehamilan dengan kembar siam, biasanya tidak ada gejala khusus. Aduan yang berlaku semasa kehamilan umumnya sama dengan kehamilan dengan janin normal yang lain, seperti kelemahan, mual, dan muntah pada awal kehamilan.

Sama seperti kehamilan dengan kembar, rahim wanita hamil biasanya akan kelihatan membesar lebih cepat daripada kehamilan dengan janin tunggal.

Jenis kembar bersambung

Kembar bersambung terbahagi kepada beberapa jenis berdasarkan organ atau bahagian badan yang saling bersambung. Inilah penjelasannya:

 • Thoracopagus

  Kembar bersambung berlaku apabila dada bayi ditekan satu sama lain. Dada adalah bahagian badan yang paling sering dihubungkan dalam kes kembar siam. Secara amnya, mereka hanya mempunyai satu hati, satu hati, dan satu usus.

 • Omphalopagus

  Kembar bersambung berlaku apabila perut kedua-dua bayi melekat. Secara amnya, kembar siam hanya mempunyai satu hati, satu usus kecil yang lebih rendah, dan satu usus besar.

 • Piggagus

  Kembar bersambung berlaku apabila punggung bawah dan punggung bayi ditekan bersama. Secara amnya, mereka hanya mempunyai satu saluran pencernaan, satu alat kelamin, dan satu organ kencing.

 • Kraniopagus

  Kembar bersambung berlaku apabila kepala bayi dilekatkan di sisi atau bahagian atas kepala. Umumnya mereka mempunyai satu tengkorak, tetapi mempunyai otak yang berbeza.

 • ischiopagus

  Kembar bersambung berlaku ketika pelvis bayi saling melekat, sama ada saling berhadapan atau belakang ke belakang.

 • Parapagus

  Kembar yang bersambung berlaku ketika pelvis, perut, dan dada bayi saling melekat dalam posisi sisi.

 • Cephalopagus

  Kembar bersambung berlaku apabila wajah bayi melekat bersama. Umumnya, wajah mereka berada di sisi yang bertentangan dan hanya mempunyai satu otak. Bayi yang mengalami keadaan ini sangat sukar untuk bertahan hidup.

 • Rachipagus

  Kembar bersambung berlaku apabila duri dua bayi melekat. Kes ini sangat jarang berlaku.

Sebagai tambahan kepada beberapa jenis kembar siam di atas, ada satu jenis lain yang dikenali sebagai kembar siam parasit. Dalam keadaan ini, fizikal salah satu kembar lebih kecil dan tidak terbentuk sepenuhnya.

Bila hendak berjumpa doktor

Anda dinasihatkan untuk berjumpa doktor untuk pemeriksaan kehamilan sekiranya anda mengalami kelewatan haid, terutama ketika anda merancang kehamilan. Pemeriksaan perlu dilakukan untuk mengesahkan kejadian kehamilan.

Periksa dengan doktor secara berkala semasa mengandung untuk memastikan kesihatan ibu dan janin. Jadual pemeriksaan rutin yang disyorkan adalah:

 • Sebelum minggu ke-28, sebulan sekali.
 • Minggu 28-35, setiap 2 minggu.
 • Minggu ke-36 sehingga kelahiran, seminggu sekali.

Pemeriksaan perlu dilakukan lebih kerap jika anda mempunyai keadaan kesihatan tertentu atau mengalami komplikasi pada kehamilan sebelumnya.

Sekiranya bayi anda mempunyai kembar siam, perlu melakukan pemeriksaan berkala dengan doktor selepas bersalin. Bayi yang dilahirkan dengan keadaan ini berpotensi mengalami masalah kesihatan, bergantung pada bahagian badan yang bersambung. Pemeriksaan doktor dilakukan untuk mengelakkan komplikasi.

Punca Kembar Bersambung

Kembar bersambung berlaku apabila pembahagian janin kembar monozigot (satu telur) ditangguhkan dan akhirnya tidak lengkap. Proses pembahagian ini biasanya berlaku 8 hingga 12 hari setelah telur memenuhi sperma.

Sekiranya sudah terlambat dan melebihi jangka masa ini, pembelahan cenderung berhenti sebelum prosesnya selesai. Kesannya, anak kembar akan lahir saling melekat.

Teori lain menyatakan bahawa kembar bersambung berlaku kerana kedua-dua telur yang pada awalnya terpisah, melekat kembali dan menyatu semasa kehamilan. Namun, setakat ini sebab dan faktor risiko yang tepat untuk kedua-dua tuduhan ini tidak diketahui. Penyelidikan masih dilakukan untuk membuktikannya.

Diagnosis Kembar Bersambung

Kembar siam dapat dikenal pasti melalui pemeriksaan ultrasound sejak trimester pertama kehamilan. Pemeriksaan yang lebih terperinci dapat dilakukan pada trimester kedua melalui ultrasound dan echocardiogram untuk melihat sejauh mana kembar bersambung dan bagaimana setiap organ berfungsi.

Sekiranya hasil pemeriksaan menunjukkan bahawa bayi mempunyai kembar siam, pemeriksaan lanjutan akan dilakukan dengan imbasan MRI. Imbasan ini dapat membantu doktor mengetahui dengan lebih terperinci bahagian tubuh bayi yang dihubungkan dan organ mana yang mereka berdua.

Rawatan Kembar Bersambung

Rawatan untuk kembar siam akan ditentukan berdasarkan bahagian tubuh bayi yang bersambung, organ yang mereka miliki, masalah kesihatan yang mereka alami, dan komplikasi yang mungkin timbul.

Semasa mengandung, ibu yang mengandung janin dengan kembar siam akan mendapat pengawasan tambahan dari doktor. Melalui pengawasan ini, doktor akan menentukan rawatan yang diperlukan mengikut anatomi dan fungsi badan, serta tahap keselamatan bayi.

Untuk kelahiran kembar siam, bahagian caesar adalah kaedah kelahiran yang terbaik. Operasi ini biasanya akan dirancang lebih awal, iaitu 2-4 minggu sebelum jangka masa yang dijangkakan.

Selepas kelahiran, kembar siam akan diperiksa dengan teliti oleh doktor. Dari pemeriksaan ini, doktor akan menentukan kaedah pembedahan pemisahan yang sesuai. Prosedur ini secara amnya dilakukan setelah bayi berumur 1 tahun atau lebih tua.

Pembedahan pemisahan juga dapat dilakukan segera setelah kelahiran jika kembar siam mengalami keadaan yang mengancam nyawa. Kaedah operasi ditentukan berdasarkan keadaan kesihatan kedua bayi, yang dapat dilihat dari aspek berikut:

 • Kelengkapan organ tubuh, seperti jantung, hati, dan usus setiap bayi.
 • Kestabilan keadaan kesihatan kedua-dua bayi.
 • Anggaran kadar kejayaan operasi pemisahan.
 • Jenis dan kesukaran pembedahan rekonstruktif selepas pembedahan pemisahan.
 • Jenis penjagaan dan bantuan yang diperlukan selepas pembedahan pemisahan.
 • Masalah kesihatan yang mungkin dialami sekiranya pembedahan pemisahan tidak dilakukan.

Sekiranya pembedahan pemisahan berjaya, pemulihan dan rawatan susulan perlu dilakukan untuk melatih kemampuan setiap bayi. Rawatan ini dapat dilakukan melalui terapi fizikal, komunikasi, dan sosial. Ini supaya kedua-dua bayi dapat melakukan aktiviti normal seperti bayi pada umumnya.

Sekiranya pembedahan pemisahan tidak mungkin dilakukan, misalnya kerana kedua-dua bayi hanya mempunyai satu jantung, atau ibu bapa bayi tidak mahu anaknya dikendalikan, doktor akan merancang rawatan perubatan lebih lanjut untuk memastikan kesihatan kembar siam.

Komplikasi Kembar Bersambung

Kehamilan dengan kembar siam agak rumit dan boleh menyebabkan komplikasi serius, baik untuk ibu dan janin. Kembar siam cenderung dilahirkan sebelum waktunya dan berpotensi untuk mati di dalam rahim atau mati sejurus selepas melahirkan.

Pada kembar siam yang berjaya dilahirkan, beberapa komplikasi boleh timbul selepas kelahiran, biasanya dalam bentuk sesak nafas atau masalah jantung. Risiko komplikasi lain juga mungkin timbul dari masa ke masa, seperti scoliosis dan palsi serebrum.

Pencegahan Kembar Bersama

Oleh kerana faktor penyebab dan risiko yang tepat tidak diketahui, kembar siam sukar dicegah. Perkara terbaik yang boleh dilakukan adalah melakukan pemeriksaan kehamilan secara rutin untuk memantau kesihatan ibu dan janin. Dengan begitu, kemungkinan komplikasi dapat diketahui dengan segera, termasuk jika anda membawa kembar siam.