Cubalah Minuman Melancarkan Menstruasi ini

Demi kelancaran haid, ada yang wanita mungkin secara berkala membeli minuman melancarkan haid. walaupun tidak perlu membeli, anda boleh buatmiliknyarumah sahaja dengan mudah.

Terdapat beberapa ramuan makanan yang boleh diproses dan dipercayai berguna sebagai minuman pelangsingan haid. Anda boleh mempertimbangkan untuk minum minuman ini untuk membantu melancarkan haid.

Pelbagai Minuman Melancarkan Menstruasi

Menstruasi tidak lancar adalah ketika seorang wanita tidak mempunyai kitaran haid yang teratur setiap bulan. Ia boleh dicirikan oleh haid yang lebih cepat, lebih perlahan, atau bahkan tidak ada haid selama beberapa bulan.

Keadaan ini boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, mulai dari penggunaan alat kontraseptif, gaya hidup tidak sihat, tekanan, kehamilan, penyakit tiroid, hingga sindrom ovarium polikistik (PCOS).

Menstruasi tidak lancar dapat diatasi dengan pelbagai cara, tetapi tentunya mesti disesuaikan dengan penyebabnya. Sebagai tambahan kepada ubat-ubatan, anda boleh membuat minuman merangsang haid anda sendiri di rumah, dengan ramuan yang mudah didapati, seperti:

Halia

Walaupun keberkesanannya masih perlu diselidiki lebih lanjut, halia dipercayai dapat membuat haid lebih lancar. Anda boleh menjadikan halia sebagai minuman pelangsingan haid dengan mencampurkannya ke dalam teh. Tidak hanya memudahkan haid, ada juga manfaat lain dari halia, seperti melegakan gejala sindrom pramenstruasi (PMS), melegakan sakit haid, mengurangkan kembung, melegakan loya, dan mengatasi sembelit.

Kayu manis

Penyelidikan menunjukkan bahawa kayu manis dapat membantu meningkatkan kitaran haid agar lebih teratur, sehingga berpotensi untuk digunakan sebagai minuman pelangsingan haid. Untuk membuat minuman pelicin haid dari kayu manis agak mudah. Anda hanya perlu membancuh dengan air suam, atau campurkan kayu manis ke dalam teh suam.

Kayu manis bukan sahaja membantu melancarkan kitaran haid, tetapi juga mengurangkan kesakitan haid, dan merupakan salah satu pilihan rawatan untuk merawat PCOS.

epal sider cuka

Satu kajian menunjukkan bahawa pengambilan cuka sari apel setiap hari dapat meningkatkan kitaran haid penghidap PCOS. Anda boleh menjadikan cuka sari apel sebagai minuman pelangsingan haid dengan meminumnya secara langsung atau mencampurkannya dengan air dan madu.

Cuka sari apel bukan sahaja memudahkan kitaran haid tetapi juga dapat menurunkan kadar gula darah dan insulin, dan dapat menurunkan berat badan.

Walaupun diyakini dapat mengatasi masalah haid yang tidak lancar, jangan hanya bergantung pada minuman pelicin haid. Anda juga perlu mengubah gaya hidup dengan mengamalkan gaya hidup sihat dengan menyesuaikan diet dan bersenam secara teratur. Kedua-dua perkara ini menyumbang kepada kelancaran kitaran haid.

Jangan teragak-agak untuk berunding lebih lanjut dengan doktor anda, terutamanya jika kitaran haid anda masih tidak teratur setelah minum minuman pelicin haid. Doktor akan melakukan pemeriksaan dan memberikan rawatan yang sesuai mengikut penyebab gangguan kitaran haid anda.