Kelebihan Minum Susu sebagai Cara Hidup Sihat

Terdapat banyak perkara yang dapat dilakukan untuk menjalani kehidupan yang sihat, termasuk menjaga pengambilan nutrien harian dan melakukan senaman secara teratur. Salah satu cara untuk membantu pemakanan harian adalah dengan minum susu secara berkala.

Susu adalah minuman yang biasa diminum oleh semua orang pada semua peringkat usia. Susu mengandungi pelbagai nutrien penting yang dapat menjaga organ tubuh berfungsi dengan baik dan melindungi tubuh daripada penyakit.

Untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan, penggunaan susu secara teratur dianjurkan sejak kecil. Sementara itu, bagi orang dewasa, susu dapat membantu mengurangkan risiko terkena penyakit, seperti osteoporosis dan penyakit kardiovaskular.

Susu boleh didapati dalam bentuk cecair dan serbuk. Susu tepung itu sendiri mempunyai beberapa kelebihan, iaitu:

  • Mudah disimpan dan lebih tahan lama atau tahan lama
  • Boleh diminum oleh orang dewasa dan kanak-kanak, kecuali bayi (berumur di bawah 1 tahun)
  • Harganya agak berpatutan
  • Terdapat dalam pelbagai rasa yang disukai oleh kanak-kanak

Mengapa Minum Susu Penting untuk Kesihatan?

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, tubuh memerlukan pelbagai nutrien agar organ tubuh dapat berfungsi dengan baik dan terlindung dari zat atau kuman yang menyebabkan penyakit. Secara amnya, nutrien terbahagi kepada dua jenis, iaitu makronutrien dan mikronutrien.

Makronutrien adalah sekumpulan nutrien yang diperlukan tubuh dalam jumlah besar, seperti karbohidrat, protein, dan lemak. Sebaliknya, mikronutrien adalah sekumpulan nutrien yang hanya diperlukan tubuh dalam jumlah kecil, iaitu vitamin dan mineral, seperti vitamin D, vitamin B, kalsium, dan zat besi.

Kedua-dua makronutrien dan mikronutrien dapat diperoleh dari pelbagai jenis makanan, seperti beras, daging, telur, ikan, dan sayur-sayuran dan buah-buahan. Selain itu, nutrien makro dan mikro juga dapat diperoleh dari susu, serta pelbagai produk tenusu, seperti keju atau yogurt.

Oleh kerana susu adalah sumber pemakanan yang baik, susu harus dimakan secara teratur sebagai usaha untuk menjalani gaya hidup yang sihat.

Apa Faedah Minum Susu Secara Berkala?

Berikut ini adalah sejumlah manfaat kesihatan susu yang dapat anda peroleh dengan meminumnya secara berkala:

1. Menyokong pertumbuhan dan perkembangan anak-anak

Kanak-kanak berumur 6-10 tahun perlu mendapat pengambilan protein 35-40 gram sehari, sementara remaja memerlukan protein sebanyak 50-70 gram sehari. Kerana protein adalah makronutrien bahawa kanak-kanak perlu menyokong pertumbuhan dan perkembangan mereka.

Protein juga berfungsi untuk meningkatkan kekuatan dan jisim otot, melancarkan metabolisme badan, menjaga kesihatan tulang, memperbaiki tisu badan yang rosak, dan menguatkan sistem imun.

2. Menjaga kesihatan tulang

Kalsium adalah mineral utama yang terdapat dalam tulang. Tubuh memerlukan kalsium untuk meningkatkan dan mengekalkan kekuatan tulang, dan membuat otot dan saluran darah berfungsi dengan baik.

Untuk menjaga kesihatan tulang, kanak-kanak berusia lebih dari 1 tahun memerlukan 1,000 mg kalsium sehari, sementara orang dewasa adalah 1,000-1,200 mg sehari. Keperluan kalsium dapat dipenuhi dengan memakan makanan atau minuman tertentu, seperti susu, keju, yogurt, ikan, dan kacang soya.

3. Menjaga kesihatan mata

Susu terkenal dengan kandungan vitamin A yang banyak. Setiap hari, kanak-kanak disyorkan mendapatkan pengambilan vitamin A sebanyak 400-500 RE dan orang dewasa sebanyak 600-700 RE.

Vitamin A sendiri adalah nutrien yang sangat penting untuk deria penglihatan. Pengambilan vitamin A yang mencukupi setiap hari dapat meningkatkan kualiti penglihatan dan mengurangkan risiko sejumlah penyakit mata, seperti degenerasi makula.

4. Meningkatkan sistem ketahanan badan

Manfaat vitamin A dan vitamin B12 dalam susu bukan hanya untuk menjaga kesihatan mata. Vitamin ini juga berperanan dalam fungsi sistem imun dan otak.

Pelbagai kajian menunjukkan bahawa vitamin B12 berfungsi untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan anak-anak dan kesihatan tisu otak dan saraf. Dengan pengambilan vitamin B12 yang mencukupi, kemampuan belajar dan daya tumpuan anak-anak akan meningkat.

Vitamin A dan vitamin B12 berfungsi untuk mencegah bahan atau kuman berbahaya yang menyebabkan penyakit masuk ke dalam badan. Vitamin ini juga membantu pengeluaran sel darah putih yang berperanan menangkap dan memusnahkan bahan dan kuman berbahaya di dalam badan.

Vitamin B12 juga berperanan penting dalam penghasilan sel darah merah, sehingga dapat mencegah anemia.

5. Meningkatkan kekuatan otot dan fungsi otak

Kandungan zat besi dalam susu memainkan peranan utama dalam kesihatan dan fungsi otak. Sebabnya, zat besi diperlukan untuk pembentukan hemoglobin yang berfungsi membawa oksigen ke seluruh badan, termasuk otak. Dengan keperluan oksigen yang mencukupi, fungsi otak kanak-kanak seperti kemampuan belajar dan tumpuan akan disokong.

Bukan hanya itu, zat besi juga berperanan penting dalam mencegah anemia akibat kekurangan zat besi yang dapat menyebabkan penurunan fungsi kognitif otak, termasuk kemampuan untuk fokus atau berkonsentrasi ketika belajar, serta kemampuan untuk mengingat.

Oleh itu, kanak-kanak dan orang dewasa sangat digalakkan untuk mengambil zat besi yang mencukupi. Setiap hari, kanak-kanak perlu mendapat sekurang-kurangnya 7-10 mg pengambilan zat besi dan orang dewasa sebanyak 8-11 mg.

Perkara yang perlu diberi perhatian dalam Membeli Susu

Semasa memilih susu, pastikan anda memperhatikan kandungan nutrien dan kalori yang tertera pada label pembungkusan.

Membawa anak-anak makan makanan sihat tidak selalu mudah. Sebilangan kanak-kanak sukar makan dan suka memilih makanan (pemakan pemilih). Salah satu cara untuk mendapatkan keperluan pemakanan anak-anak adalah dengan memberi mereka susu.

Cara lain adalah memproses susu menjadi pelbagai hidangan menarik, seperti puding atau campuran jus dan smoothie.

Kekerapan pengambilan susu yang disyorkan untuk kanak-kanak adalah 2 kali sehari. Namun, yang pasti, anda boleh berjumpa doktor terlebih dahulu. Doktor akan menentukan jenis dan jumlah pengambilan susu yang betul, mengikut keperluan dan keadaan kesihatan anak.