Dedahkan Manfaat Licorice, Manis Yang Mendapat Banyak Manfaat

Licorice telah lama digunakan sebagai ubat tradisional untuk melegakan batuk dan merawat gejala asid perut. Bukan hanya itu, tumbuhan herba ini juga mempunyai pelbagai manfaat kesihatan yang lain.

Licorice adalah salah satu jenis tanaman herba yang tumbuh di banyak kawasan di Asia, termasuk Indonesia. Akarnya telah lama digunakan untuk mengobati berbagai masalah kesihatan, seperti eksim, sembelit, dan ulser gastrik.

Licorice sering diproses menjadi teh herba dan dimakan dengan menyeduh dengan air suam. Di samping itu, tumbuh-tumbuhan yang mempunyai nama Latin Glycyrrhiza glabra Ia juga boleh didapati dalam bentuk gula-gula dan makanan tambahan.

Licorice mengandungi nutrien yang baik untuk tubuh, seperti karbohidrat, serat, protein, dan lemak. Bukan hanya itu, tumbuhan herba ini juga kaya dengan antioksidan dan salah satunya glycyrrhizin.

Pelbagai Manfaat Licorice untuk Kesihatan

Berikut adalah pelbagai faedah kesihatan licorice yang anda dapat:

1. Lancarkan saluran pernafasan

Penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan teh licorice dapat melegakan batuk dan sakit tekak. Bukan hanya itu, licorice juga dipercayai berguna untuk melegakan simptom asma.

Namun, manfaat licorice untuk melancarkan saluran pernafasan masih memerlukan kajian lebih lanjut.

2. Menjaga kesihatan kulit

Sifat anti-radang dan antioksidan pada licorice diyakini baik untuk mencegah dermatitis atopik dan munculnya tanda-tanda penuaan pramatang pada kulit kerana terdedah kepada sinar ultraviolet. Di samping itu, kandungan antioksidan glycyrrhizic dalam licorice juga dipercayai dapat mengatasi jerawat.

3. Melegakan senak

Ekstrak licorice dipercayai dapat melegakan gejala GERD, seperti sensasi terbakar di dada dan sakit perut. Kandungan antioksidan dalam licorice juga dipercayai dapat menghambat penyebaran bakteria H.pylori penyebab ulser gastrik.

4. Menghambat pertumbuhan sel barah

Licorice mempunyai sifat antikanker yang diyakini dapat mencegah atau memperlambat pertumbuhan sel-sel barah, seperti barah kulit, barah payudara, barah usus besar, dan barah prostat.

Walau bagaimanapun, penyelidikan mengenai manfaat licorice untuk menghalang pertumbuhan sel barah masih terhad dan memerlukan kajian lebih lanjut.

5. Mencegah kerosakan gigi

Kandungan antibakteria dalam licorice diyakini dapat menghalang pertumbuhan bakteria yang menyebabkan rongga. Untuk mendapatkan faedah ini, anda boleh menggunakan ubat gigi yang mengandungi ekstrak licorice di dalamnya.

Sebagai tambahan kepada manfaat di atas, licorice juga dipercayai baik untuk mengawal kadar gula dalam darah, mengurangkan gejala menopaus, dan menurunkan berat badan.

Walaupun licorice mempunyai banyak manfaat kesihatan, anda tidak boleh memakan licorice dalam jumlah banyak dan dalam jangka masa yang lama. Ini kerana pengambilan licorice secara berlebihan dapat mencetuskan beberapa masalah kesihatan, seperti kelemahan otot, hipertensi, dan aritmia.

Bukan hanya itu, wanita hamil dan menyusui juga tidak disarankan untuk memakan licorice. Ini kerana licorice dapat menghalang perkembangan otak janin dan menyebabkan gangguan otak pada bayi di kemudian hari.

Sekiranya anda mempunyai aduan kesihatan dan ingin mengambil licorice sebagai rawatan alternatif, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu untuk memastikan keselamatan dan keberkesanannya.