Pelbagai Punca Benjolan di Hidung

Jangan memandang rendah jika terdapat benjolan di hidung anda. Sebabnya bukan sahaja tidak selesa, keadaan ini juga dapat menunjukkan masalah kesihatan yang lain. Awas jika benjolan di hidung anda disertai dengan gejala lain, seperti pening, penglihatan kabur, atau demam yang tidak hilang.

Secara umum, benjolan di hidung dapat disebabkan oleh pelbagai faktor, seperti jangkitan, barah, atau penyakit tertentu. Benjolan di hidung biasanya akan dirawat mengikut penyebabnya.

Penyakit yang menyebabkan ketulan di hidung

Benjolan di hidung sering dikaitkan dengan beberapa penyakit, termasuk:

Polip hidung

Polip hidung adalah pertumbuhan tisu bukan kanker pada lapisan dalam hidung. Benjolan ini muncul kerana keradangan pada tisu mukosa hidung. Sekiranya benjolan besar, pernafasan anda akan terganggu kerana benjolan tersebut dapat menyekat saluran pernafasan.

Polip hidung biasanya dicirikan oleh beberapa gejala, seperti hidung berair atau banyak lendir di hidung, hidung tersumbat dan terpaksa bernafas melalui mulut, hidung berair, kesukaran berbau, tidur terganggu, sering berdengkur dan tekanan di kepala.

Polip hidung dapat dirawat dengan ubat-ubatan yang berfungsi untuk meredakan gejala dan keradangan, seperti ubat steroid dalam bentuk sembur (semburan) atau oral (minuman), seperti budesonide, atau mometasone. Doktor anda mungkin melakukan pembedahan sekiranya polip tidak sembuh dalam jangka masa yang lama.

Folikulitis hidung

Folliculitis adalah keradangan folikel rambut yang boleh berlaku di dalam lubang hidung. Keradangan folikel rambut biasanya disebabkan oleh jangkitan bakteria Staphylococcus, tetapi juga boleh terkena kulat. Selain itu, kebiasaan memilih dan menarik rambut hidung terlalu kerap juga boleh mencetuskan folikulitis.

Folliculitis dicirikan oleh beberapa gejala seperti lebam merah di sekitar folikel rambut atau kulit gatal dan sakit. Keadaan ini mesti diatasi dengan cepat kerana jika tidak dirawat ia akan menjadikan jangkitan menjadi lebih teruk dan boleh memicu vestibulitis hidung, menjadikannya lebih sukar untuk dirawat.

Untuk mengubati folikulitis, doktor biasanya akan memberikan ubat dalam bentuk pil atau krim antibiotik untuk membunuh bakteria yang menyebabkan jangkitan dan mengurangkan keradangan. Dalam keadaan tertentu, doktor boleh melakukan pembedahan kecil untuk menghilangkan nanah dari benjolan.

Kanser nasofaring

Seperti namanya, barah nasofaring berlaku di nasofaring, yang merupakan kawasan di belakang hidung hingga ke belakang bumbung kerongkong. Kanser nasofaring disebabkan oleh mutasi gen yang menyebabkan sel tumbuh di luar kawalan.

Gejala barah nasofaring termasuk sakit tekak, benjolan di hidung atau leher, hidung berdarah, kesukaran bernafas dan bercakap, sakit kepala, kehilangan pendengaran, dan sakit telinga.

Seperti masalah barah pada umumnya, barah nasofaring dapat dirawat dengan radioterapi dan kemoterapi. Pembedahan untuk membuang sel barah juga dapat dilakukan jika radioterapi dan kemoterapi tidak dapat merawat barah nasofaring.

Petua Menjaga Kesihatan Hidung

Mengekalkan hidung yang sihat dapat mengelakkan pelbagai jenis masalah, termasuk munculnya benjolan di hidung. Beberapa langkah di bawah ini boleh anda gunakan untuk menjaga kesihatan hidung:

  • Gunakan semburan hidung untuk mengelakkan hidung anda kering dan tetap lembap.
  • Minum banyak air, terutamanya jika anda berada di persekitaran yang kering.
  • Bersihkan bahagian dalam hidung secara rutin dengan kapas dan air suam.
  • Elakkan asap rokok kerana boleh merosakkan lapisan dalam hidung.

Walaupun secara amnya benjolan di hidung tidak berbahaya, anda masih harus berjumpa doktor, terutamanya jika benjolan di hidung menyebabkan gejala yang aneh. Ini penting agar anda mendapat rawatan dan rawatan yang betul.