Cara Mengetatkan Faraj Selepas Melahirkan

Bersalin secara normal sering menjadikan vagina terasa lebih longgar dan kurang kencang. Perubahan ini boleh menimbulkan kebimbangan bagi sebilangan wanita. Namun, anda tidak perlu risau, kerana ada cara untuk mengetatkan faraj anda setelah melahirkan yang boleh anda cuba.

Perubahan ukuran faraj sebenarnya adalah perkara biasa setelah anda bersalin secara normal. Ini adalah bentuk penyesuaian badan wanita setelah melahirkan.

Namun, tidak sedikit wanita yang bimbang keadaan ini akan memberi kesan kepada kepuasan pasangan semasa melakukan hubungan seks. Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai cara menutup miss V setelah melahirkan di bawah.

Punca Perubahan Ukuran Faraj Selepas Bersalin

Semasa bersalin normal, bukaan faraj akan melebar untuk dilalui oleh bayi. Pelebaran bukaan faraj boleh berlaku secara semula jadi atau melalui prosedur episiotomi. Saiz faraj wanita bahkan boleh lebih lebar jika bayi dilahirkan cukup besar.

Sebenarnya, ukuran vagina dapat mengecil kembali dengan sendirinya setelah melahirkan. Walau bagaimanapun, ukurannya mungkin tidak dapat kembali sepenuhnya ke keadaan sebelum kehamilan.

Selain itu, terdapat beberapa faktor yang juga boleh menyebabkan ukuran vagina melebar, antaranya:

  • Berat atau saiz bayi yang dilahirkan
  • Sejarah kelahiran atau bilangan anak anda
  • Aktiviti fizikal atau tabiat senaman harian
  • Faktor usia
  • Faktor genetik atau keturunan

Cara mendekati Miss V setelah melahirkan

Sekiranya anda mengalami pelebaran vagina setelah melahirkan, ada beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengetatkan faraj sekali lagi. Salah satunya adalah dengan melakukan senaman untuk mengetatkan otot-otot pelvis dan vagina, seperti latihan Kegel, secara berkala.

Selain berguna untuk mengetatkan kembali vagina, latihan lantai panggul atau latihan Kegel juga dapat membantu mengatasi keluhan lain, seperti ketidaksinambungan kencing atau kesukaran menahan kencing.

Anda boleh melakukan latihan Kegel ketika duduk atau berdiri. Berikut adalah beberapa langkah untuk melakukan latihan Kegel:

  • Kenal pasti otot-otot pelvis faraj atau bahagian bawah dengan cuba menghentikan air kencing daripada bocor semasa anda membuang air kecil.
  • Apabila anda dapat merasakannya, ketatkan otot dan tahan selama 5 saat, kemudian rilekskan otot itu semula. Apabila anda sudah terbiasa, anda boleh meningkatkan durasi menjadi 5-10 saat.
  • Tarik nafas dan lakukan dalam keadaan santai. Latihan Kegel dilakukan sekurang-kurangnya 4-6 kali sehari.
  • Apabila otot vagina mula terasa lebih kuat dan kencang, secara beransur-ansur meningkatkan senaman, baik dalam jumlah set dan dalam jangka masa.

Bukan hanya untuk menegangkan dan mengetatkan faraj, latihan Kegel juga dapat dilakukan untuk meningkatkan kepuasan seksual anda setelah melahirkan.

Sekiranya anda dan pasangan anda terganggu dengan perubahan ukuran faraj anda selepas melahirkan atau jika faraj anda masih tidak terasa sesak seperti dulu, walaupun anda selalu melakukan senaman Kegel, cuba bercakap dengan doktor anda mengenai masalah ini.

Doktor anda mungkin mencadangkan beberapa kaedah untuk mengetatkan faraj anda selepas melahirkan. Salah satunya adalah pembedahan faraj. Walau bagaimanapun, berbincang terlebih dahulu dengan doktor anda mengenai faedah dan risiko prosedur ini, sebelum anda memutuskan untuk menjalani prosedur ini.