Telah Menanam Daging, Inilah Yang Perlu Anda Ketahui

Walaupun tidak menyakitkan atau gatal, daging yang tumbuh di kulit anda boleh mengganggu penampilan anda. Menanam daging tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, benjolan ini boleh menjadi jengkel dan menyakitkan jika digosokdengan pakaian, perhiasan atau kulit anda sendiri.

Setiap orang boleh menanam daging. Walau bagaimanapun, daging yang tumbuh secara umum berlaku pada orang dewasa, orang tua, dan juga orang yang gemuk atau diabetes.

Menanam Daging Tidak Berbahaya

Dalam bahasa perubatan, daging tumbuh disebut acrochordon (tanda kulit). Benjolan ini biasanya tumbuh dengan ukuran kecil, sekitar 2-5 milimeter, dan dapat membesar. Daging yang tumbuh boleh muncul di mana-mana bahagian badan, seperti ketiak, paha, kelopak mata, leher, dada, di bawah payudara, dan juga di bawah lipatan punggung. Namun, lebih kerap tumbuh di kawasan ketiak dan leher.

Daging yang tumbuh terbentuk dari rangkaian serat kolagen yang longgar dan saluran darah yang dikelilingi oleh kulit. Pembentukan daging yang tumbuh diduga disebabkan oleh geseran kulit yang kerap dengan pakaian atau bahagian badan tertentu. Umumnya, daging bercambah adalah warna yang serupa dengan warna kulit anda. Walau bagaimanapun, bahagian ini mungkin berwarna lebih gelap.

Walaupun sering dianggap serupa dengan ketuat, dagingnya tumbuh berbeza. Ketuat cenderung mempunyai tekstur yang agak kasar, sementara daging tumbuh tidak. Lebih-lebih lagi, daging tumbuh seperti benjolan, sedangkan ketuat tidak. Bukan itu sahaja, ketuat disebabkan oleh papillomavirus manusia (HPV), sementara penyebab pertumbuhan daging tidak diketahui dengan pasti, tetapi faktor genetik atau keturunan dianggap berperanan.

Daging yang tumbuh boleh dikeluarkan

Sebenarnya, menanam daging tidak memerlukan penjagaan khas. Daging yang tumbuh boleh hilang dengan sendirinya, jika tisu kekurangan bekalan darah dan mati. Tetapi jika anda merasa tidak selesa dan terganggu, anda boleh menghilangkannya.

Daging yang tumbuh sangat kecil, biasanya akan hilang dengan sendirinya. Tetapi jika ukurannya lebih besar, anda memerlukan bantuan pakar dermatologi untuk membuangnya.

Berikut adalah beberapa cara untuk membuang daging bercambah yang perlu anda ketahui, termasuk:

  • Pembedahan Elektronik, dengan membakar tisu dalam menanam daging menggunakan tenaga elektrik frekuensi tinggi.
  • Ligasi, dengan benang pembedahan untuk memotong aliran darah ke tisu daging yang tumbuh.
  • Cryotherapy atau terapi pembekuan, dengan membekukan daging yang ditanam menggunakan nitrogen cair.
  • Pembuangan pembedahan, dengan memotong daging yang tumbuh dengan menggunakan gunting atau pisau bedah.

Menanam daging tidak menular, dan tidak ada kajian yang menunjukkan bahawa membuang daging yang tumbuh dapat meningkatkan pertumbuhannya. Namun, daging yang tumbuh sememangnya dapat muncul kembali, walaupun ia telah dikeluarkan dengan beberapa cara di atas.

Anda dinasihatkan untuk tidak membuang daging yang tumbuh sendiri tanpa bantuan doktor, kerana boleh menyebabkan luka, pendarahan, dan jangkitan. Hingga kini, tidak ada ubat-ubatan atau ubat-ubatan rumah yang terbukti efektif menghilangkan daging yang tumbuh. Sekiranya anda mempunyai daging yang tumbuh, jangan ragu untuk berjumpa doktor.