Kista - Gejala, sebab dan rawatan

Kista adalah benjolan di bawah kulit yang dipenuhi dengan cecair, udara, atau bahan pepejal seperti rambut. Benjolan ini dapat tumbuh di mana-mana bahagian badan, dan disebabkan oleh pelbagai faktor, seperti jangkitan, keradangan, atau keturunan.

Gejala Cyst

Gejala utama kista adalah benjolan yang tumbuh di bahagian tertentu badan, yang bergantung pada jenis kista yang dialami. Benjolan boleh tumbuh di wajah, leher, dada, punggung, kulit kepala, telapak tangan, dan telapak kaki.

Ukuran benjolan berbeza-beza, dan mungkin disertai oleh salah satu gejala berikut:

 • Kemerahan kulit di sekitar kawasan sista.
 • Pembuangan darah atau nanah berbau busuk dari benjolan.
 • Jangkitan yang mencetuskan kesakitan pada sista.
 • Kekakuan atau kesemutan, terutamanya di bahagian badan di mana sista berada.
 • Pening dan muntah.
 • Demam.
 • Pening.

Punca Cyst

Kista boleh berlaku pada lelaki dan wanita. Bergantung pada jenisnya, kista dapat terbentuk akibat jangkitan, penyumbatan, keradangan yang terjadi dalam jangka panjang, atau disebabkan oleh penyakit keturunan. Di bawah ini akan dijelaskan sebab-sebab sista berdasarkan jenis sista.

Cyst Baker

Kista Baker atau popliteal cyst adalah benjolan berisi cecair yang terbentuk di belakang lutut. Benjolan ini dapat menyebabkan rasa sakit ketika membengkokkan atau meluruskan kaki, dan menyebabkan pergerakan penderitanya terbatas.

Kista Baker disebabkan oleh penumpukan cecair sendi (sinovial) di belakang lutut. Penumpukan cecair ini dapat dipicu oleh keradangan pada sendi lutut, atau kecederaan lutut.

Kista sumbing cawangan

Kista sumbing cabang adalah penyakit kongenital yang dicirikan oleh munculnya benjolan pada salah satu atau kedua-dua sisi leher anak. Benjolan juga boleh tumbuh di bawah tulang selangka. Keadaan ini berlaku pada minggu kelima perkembangan janin.

Kista sumbing cawangan terjadi apabila tisu yang membentuk tekak dan leher tidak berkembang secara normal. Akibatnya, celah terbentuk di satu atau kedua-dua sisi leher.

Kista epidermoid

Kista jenis ini dicirikan oleh benjolan kecil, keras, kuning kecoklatan, dan dipenuhi dengan cecair yang tebal dan berbau. Benjolan ini tumbuh di bawah kulit secara perlahan dan jinak. Kista epidermoid boleh tumbuh di bahagian kepala, leher, muka, punggung, dan kemaluan.

Kista epidermoid disebabkan oleh penumpukan keratin (protein yang membentuk rambut, kulit dan kuku) di bawah kulit. Apabila dijangkiti, kista boleh menjadi merah, bengkak dan sakit.

Kista Ganglion

Kista Ganglion adalah benjolan berisi cecair di sepanjang tendon (tisu yang menghubungkan otot dan tulang), dan sendi. Benjolan biasanya tumbuh di lengan dan pergelangan tangan, tetapi boleh juga tumbuh di kaki dan pergelangan kaki.

Kista ganglion disebabkan oleh penumpukan cecair, akibat dari osteoartritis dan kecederaan pada tendon atau sendi. Walau bagaimanapun, dalam banyak kes tidak diketahui apa yang menyebabkan penumpukan cecair.

chalazion

Kista chalazion adalah benjolan atau bengkak di kelopak mata, yang boleh terjadi di kelopak mata atas, kelopak mata bawah, atau kedua-duanya. Chalazion juga boleh berlaku pada satu mata atau kedua-dua mata.

Chalazion disebabkan oleh penyumbatan pada kelenjar meibomian atau kelenjar minyak di kelopak mata. Sekiranya terdapat jangkitan, chalazion akan membengkak dan menyebabkan kesakitan. Dalam beberapa kes, chalazion boleh menyebabkan masalah penglihatan.

Mucocele

Mucocele adalah benjolan berisi cecair yang terbentuk di bibir atau di sekitar mulut. Biasanya, sista tumbuh di bibir bawah, tetapi boleh tumbuh di mana sahaja di mulut.

Mucocele Ia terbentuk apabila kelenjar air liur atau air liur tersumbat oleh lendir. Walaupun sista ini tidak menyakitkan dan hanya sementara, ia boleh menjadi kekal jika tidak dirawat.

Kista ovari

Seperti namanya, sista ovari adalah benjolan berisi cairan yang terbentuk di atau di permukaan ovari (ovari). Secara amnya, sista ovari tidak menyebabkan sebarang gejala, malah boleh hilang sendiri tanpa memerlukan rawatan. Namun, sista ovari yang membesar boleh menyebabkan sakit pada pelvis, punggung bawah, dan paha.

Kista ovari biasanya berkaitan dengan kitaran haid. Tetapi dalam kes yang jarang berlaku, kista ovari boleh timbul kerana pertumbuhan sel yang tidak normal.

Kista payudara

Kista payudara adalah benjolan berisi cairan, yang berbentuk bulat atau bujur. Wanita boleh mempunyai satu atau lebih sista, pada satu atau kedua-dua payudara. Benjolan umumnya lembut, tetapi kadang kala terasa pejal. Kista payudara disebabkan oleh penumpukan cecair di kelenjar susu.

Kista tiang

Kista tiang atau kista trichlemal disebabkan oleh penumpukan keratin di folikel rambut. Benjolan pada sista tiang bulat, padat padat, dengan warna yang serupa dengan warna kulit. Walaupun boleh tumbuh di mana sahaja di badan, sista tiang biasanya tumbuh di kulit kepala.

sista pilonidal

Kista pilonidal adalah benjolan di bahagian atas pembelahan punggung. Benjolan ini biasanya mengandungi rambut dan kotoran, dan menyakitkan. Apabila dijangkiti, kista pilonidal dapat mengeluarkan nanah dan darah, disertai dengan bau yang tidak menyenangkan.

Punca sebenar kista pilonidal tidak diketahui. Namun, benjolan itu diduga tumbuh kerana rambut di kawasan punggung menembusi kulit. Sistem kekebalan tubuh akan menganggap rambut sebagai benda asing, dan mencetuskan pertumbuhan kista.

Sista Atheroma

Atheroma cyst atau sebaceous cyst adalah benjolan berisi cecair yang terdapat di muka, leher, dada, dan punggung. Benjolan tumbuh perlahan dan jinak, tetapi boleh menyakitkan apabila benjolan membesar.

Kista Atheroma disebabkan oleh penyumbatan pada kelenjar sebum, atau di saluran (saluran yang mengeluarkan minyak dari badan). Kista juga boleh tumbuh akibat kerosakan sel semasa pembedahan, atau sebagai akibat faktor keturunan seperti sindrom Gardner.

Jerawat sista

Jerawat kistik adalah sejenis jerawat yang terbentuk dari gabungan bakteria, minyak, dan sel-sel kulit kering yang terperangkap di dalam liang. Jerawat sista umumnya besar seperti bisul, dipenuhi nanah, dan menyakitkan apabila disentuh.

Jerawat kistik boleh terjadi pada sesiapa sahaja, tetapi lebih kerap terjadi pada orang yang mempunyai kulit berminyak, dan mengalami ketidakseimbangan hormon. Selain wajah, kista jerawat boleh tumbuh di leher, bahu, dada, punggung, lengan, dan di belakang telinga.

Diagnosis Sista

Doktor boleh mendiagnosis kista dengan melakukan pemeriksaan fizikal ketulan. Namun, yang pasti, doktor perlu melakukan pemeriksaan lebih lanjut, seperti:

 • Ujian pengimejan. Doktor boleh memerintahkan ultrasound, CT scan, atau MRI, terutamanya jika benjolan tidak dapat dilihat dengan segera (misalnya ovari cyst). Ujian pencitraan dilakukan untuk melihat kandungan benjolan, dan sama ada benjolan itu barah.
 • Biopsi. Biopsi mengambil sampel tisu sista untuk diperiksa di makmal. Biopsi akan membantu doktor menentukan sama ada kista itu barah.

Rawatan Sista

Kista boleh hilang sendiri tanpa rawatan. Pesakit dapat mempercepat proses penyembuhan dengan memampatkan sista menggunakan kompres hangat. Jangan cuba mengeluarkan kista, kerana ini boleh menyebabkan jangkitan.

Sekiranya kista tidak hilang, berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan perubatan. Doktor boleh membuang kista dengan kaedah berikut:

 • Suntik kortikosteroid, untuk mengurangkan keradangan pada kista.
 • Tusukan kista dengan jarum dan lakukan aspirasi (aspirasi) cecair di dalam sista.
 • Keluarkan kista secara pembedahan, jika aspirasi tidak berjaya.

Pencegahan Cyst

Walaupun kebanyakan kista tidak dapat dicegah, beberapa jenis kista dapat dielakkan. Contohnya, wanita yang mempunyai kista ovari dapat mencegah pembentukan kista baru dengan mengambil pil kawalan kelahiran. Chalazion dapat dicegah dengan membersihkan kelopak mata menggunakan pembersih lembut. Walaupun sista pilonidal dapat dicegah dengan menjaga kulit kering dan bersih, dan tidak duduk terlalu lama.