Mahkota Pergigian Dapat Meningkatkan Penampilan dan Memberi Perlindungan

mahkota pergigian atau mahkota pergigian adalah kaedah meletakkan sarung gigi palsu di atas gigi yang rosak atau patah. Seperti mahkota, mahkota gigi berfungsi untuk memperbaiki penampilan dan melindungi gigi daripada kerosakan selanjutnya.

Struktur gigi sangat kuat jika dijaga dengan baik. Biasanya, gigi memerlukan masa yang sangat lama untuk reput. Walaupun begitu, beberapa keadaan boleh menyebabkan gigi menjadi rosak atau bahkan patah, seperti rongga teruk atau kecederaan yang menyebabkan gigi patah.sekarang, untuk melindungi dan memperbaiki penampilan gigi yang rosak ini, kaedah mahkota gigi perlu dilakukan.

Bilakah Mahkota Pergigian Dipasang?

Mahkota gigi tidak sama dengan kaedah implan atau implan gigi yang menanam gigi baru dari akarnya. Kaedah ini berfungsi untuk melindungi gigi dari kerosakan yang lebih teruk dengan menutup bahagian gigi yang lama yang rosak atau sebahagiannya patah dengan gigi palsu.

Pemasangan mahkota gigi bukan hanya sebagai kosmetik untuk mencantikkan penampilan seseorang. Mahkota gigi juga dapat mengembalikan bentuk, ukuran, kekuatan, dan melindungi gigi yang rapuh.

Kaedah mahkota gigi diperlukan untuk tujuan berikut:

 • Memperbaiki penampilan gigi yang rosak dan patah
 • Melindungi gigi yang terdedah kepada kerosakan akibat kerosakan gigi atau karies gigi
 • Meliputi gigi yang rosak atau berubah warna
 • Melindungi dan menyokong susunan gigi apabila terdapat gigi yang longgar
 • Melindungi kedudukan implan gigi

Proses Pemasangan Crown Dental

Mahkota gigi biasanya melakukan beberapa lawatan ke doktor gigi. Jumlah lawatan yang diperlukan bergantung pada keadaan gigi anda. Berikut adalah prosedur memasang mahkota gigi yang perlu anda ketahui:

1. Tentukan bahan untuk pembentukan mahkota gigi

Mahkota gigi mempunyai pelbagai bahan dengan kelebihan dan kekurangan masing-masing. Bahan mahkota gigi yang akan digunakan ditentukan oleh doktor gigi. Beberapa jenis bahan untuk mahkota gigi termasuk:

 • Logam. Mahkota gigi jenis ini umumnya menjadi pilihan untuk melapisi gigi yang tidak kelihatan dari luar, seperti geraham. Bahan ini cenderung tidak mudah rosak dan boleh bertahan lama.
 • Porselin atau seramik. Bahan ini biasanya digunakan untuk melapisi bahagian gigi yang kelihatan. Warna mahkota gigi palsu ini memberikan penampilan warna yang serupa dengan gigi semula jadi.
 • Rasin. Bahan ini harganya lebih murah berbanding jenis lain. Walau bagaimanapun, resin lebih terdedah kepada keretakan atau kerosakan.
 • Campuran porselin dan logam. Campuran kedua bahan ini menyerupai gigi semula jadi dan juga kuat, menjadikannya sesuai untuk melapisi gigi depan atau geraham.
 • keluli tahan karat. Ini adalah bahan mahkota gigi sementara. Bahan ini hanya digunakan untuk melindungi gigi yang rosak hingga mahkota gigi kekal dibuat. Mahkota gigi keluli tahan karat Ia juga biasanya diletakkan pada anak-anak untuk melapisi gigi bayi yang rosak.

2. Pemeriksaan lisan

Doktor gigi secara amnya akan melakukan beberapa pemeriksaan terlebih dahulu, seperti sinar-x, untuk mengetahui keadaan akar gigi dan tulang di sekitar gigi. Sekiranya terdapat kerosakan gigi yang teruk atau risiko jangkitan pada akar gigi, doktor akan melakukan rawatan saluran akar terlebih dahulu.

3. Mencetak mahkota gigi

Mahkota gigi dicetak dengan keadaan gigi yang hendak ditutup. Dari kesan yang telah dibuat, secara amnya mahkota gigi akan diselesaikan kira-kira 2-3 minggu kemudian.

Doktor akan menggunakan anestesia atau anestesia pada tisu gusi di sekitar gigi ketika memberikan mahkota gigi sementara untuk melindungi gigi sehingga mahkota kekal dibuat.

4. Pemasangan mahkota gigi kekal

Setelah mahkota gigi dibuat, doktor akan melepaskan mahkota sementara dan membersihkan sisa-sisa sehingga mahkota kekal dapat terpasang dengan betul. Setelah pemasangan mahkota gigi kekal selesai dan gigi selesa, anda dibenarkan pulang.

Risiko Gangguan Mahkota Gigi

Selepas pemasangan, mungkin masih ada masalah dengan bahagian atas gigi, terutama jika gigi tidak dirawat dengan betul. Berikut adalah gangguan pada mahkota gigi yang boleh berlaku:

 • Gigi menjadi lebih sensitif
 • Mahkota gigi retak atau retak
 • Gigi di bawah mahkota rongga
 • Mahkota gigi yang longgar atau longgar
 • Tindak balas alahan terhadap bahan logam atau porselin
 • Garis hitam muncul di gusi dengan mahkota gigi yang boleh merosakkan penampilan gigi. Keadaan ini biasa berlaku pada mahkota dengan campuran porselin dan logam

Sekiranya anda mengalami aduan di atas, anda harus segera berjumpa doktor gigi agar masalah tersebut dapat diselesaikan dengan cepat dan tidak menyebabkan komplikasi.

Rawatan Mahkota Pergigian

Mahkota gigi yang dipasang rata-rata boleh bertahan 10-20 tahun. Kualiti mahkota gigi sangat bergantung pada cara penjagaan kesihatan gigi. Perkara-perkara yang biasanya disyorkan oleh doktor gigi semasa meletakkan mahkota pergigian adalah:

 • Kunyah makanan menggunakan gigi di sebelah mulut yang tidak dinobatkan.
 • Elakkan memakan makanan yang kenyal dan melekit di mulut, seperti gula-gula agar-agar, permen karet, atau karamel.
 • Jaga kebersihan gigi dengan menggosok gigi dengan kerap dan menggunakan benang gigi atau ubat kumur.
 • Berhati-hati semasa menggosok gigi dan flossing. Bila flossing, elakkan menarik benang ke atas kerana boleh mengeluarkan mahkota gigi.
 • Elakkan tabiat yang boleh merosakkan gigi, seperti mengunyah ketulan ais, menggigit kuku, atau membuka bungkusan makanan dengan gigi.

Mahkota gigi boleh digunakan untuk pelbagai masalah gigi, dari masalah penampilan hingga kerosakan gigi yang teruk. Terdapat banyak pilihan untuk mahkota gigi yang boleh anda gunakan untuk pelbagai jenis masalah gigi.

Sebelum memutuskan untuk memasang mahkota gigi, anda harus berjumpa dengan doktor gigi mengenai keadaan gigi anda dan bahan mahkota gigi apa yang paling sesuai untuk anda gunakan. Di samping itu, pastikan anda memahami risiko yang mungkin berlaku dan cara merawat mahkota gigi selepas ia dipasang.