Adakah selamat untuk wanita hamil makan udang?

Terdapat anggapan bahawa makan udang semasa mengandung boleh memberi kesan negatif terhadap perkembangan janin. Inilah yang membuat sebilangan wanita hamil ragu-ragu memakannya, walaupun mereka mengidam. Sebenarnya, ia selamat, bukan? neraka, wanita hamil makan udang?

Udang adalah salah satu jenis makanan laut yang mudah dijumpai dan diproses menjadi pelbagai hidangan. Selain memiliki rasa yang enak, udang juga memberikan manfaat kesihatan, mulai dari menjaga kesehatan jantung hingga mengurangi risiko berbagai penyakit kronik.

Di sebalik banyak manfaat udang, tidak sedikit wanita yang takut untuk memakan haiwan ini ketika mereka berdua. Sebabnya, sebelum ini, makan udang dikhuatiri akan membahayakan keadaan janin.

Fakta mengenai Keselamatan Makan Udang Semasa Hamil

Wanita hamil tidak perlu ragu-ragu sekiranya ingin makan udang. Sebenarnya, udang boleh dimakan semasa mengandung dan tidak memberi kesan negatif kepada kesihatan ibu hamil dan janin. Udang sebenarnya boleh menjadi pilihan makanan berkhasiat untuk wanita hamil, terutama pada trimester kehamilan kedua, kerana kaya dengan protein.

Sama seperti ikan, udang juga kaya dengan omega-3. Nutrien ini sangat penting untuk menyokong perkembangan otak dan mata janin, mencegah bayi dilahirkan dengan berat badan rendah, dan mengurangkan risiko kelahiran pramatang.

Selain itu, udang mengandungi pelbagai nutrien lain, seperti vitamin B2, vitamin D, zat besi, magnesium, dan kalsium, yang diperlukan oleh ibu hamil dan janin yang dikandungnya.

Berbanding dengan makanan laut lain, tahap merkuri dalam udang lebih rendah sehingga lebih selamat untuk dimakan. Udang juga tidak terlalu amis, jadi sangat sesuai untuk dimakan oleh ibu hamil yang sering merasa mual ketika menghidu bau makanan laut yang mencurigakan.

Petua Memproses Udang untuk Makan Semasa Kehamilan

Walaupun dikategorikan sebagai selamat, wanita hamil tidak boleh makan udang secara berlebihan, ya. Wanita hamil disarankan hanya makan udang 200-300 gram seminggu. Di samping itu, wanita hamil perlu memperhatikan perkara berikut sebelum memakan udang:

  • Pilih udang yang masih segar dan bersih. Elakkan membeli udang yang sudah berwarna oren gelap atau berwarna hitam, berlendir, dan berbau busuk.
  • Basuh tangan wanita hamil sebelum memproses udang.
  • Basuh udang hingga bersih di bawah air yang mengalir.
  • Tanggalkan kepala, kaki, kulit, ekor, dan saluran usus di sepanjang bahagian belakang udang.
  • Masak udang sehingga masak sepenuhnya.
  • Basuh tangan dan peralatan memasak dengan bersih sebelum mengendalikan udang untuk mengelakkan pencemaran bakteria.

Makan udang semasa mengandung boleh membawa faedah jika dimakan dalam had yang munasabah dan diproses dengan cara yang betul. Namun, jangan lupa bahawa wanita hamil juga harus terus menjalani diet berkhasiat seimbang untuk memenuhi keperluan pemakanan mereka semasa hamil.

Di samping itu, ingat bahawa kehamilan boleh mempengaruhi keadaan imun seseorang. Ini boleh menyebabkan alergi terhadap sesuatu yang sebelumnya tidak menyebabkan alergi, atau memburukkan lagi gejala alergi yang sebelumnya ringan.

Oleh itu, berhati-hatilah semasa makan udang sekiranya ibu hamil mempunyai alahan, sama ada udang atau makanan lain selain udang.

Sekiranya wanita hamil masih ragu atau mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai makan udang selama kehamilan, jangan ragu untuk meminta doktor secara langsung untuk mendapatkan nasihat yang tepat, sesuai dengan keadaan wanita hamil.