Maklumat Lingkaran Kepala Bayi Ini Yang Perlu Anda Ketahui

Parameter pertumbuhan bayi bukan sahaja tinggi dan berat badan, tetapi juga lilitan kepala bayi. Pemeriksaan ini penting kerana ukuran lilitan kepala bayi tidak normal boleh menjadi tanda kewujudan masalah kesihatan.

Sebagai ibu bapa, anda pasti memahami bahawa berat dan ketinggian bayi menggambarkan kesihatan dan pertumbuhannya. Tetapi selain dari dua perkara ini, lilitan kepala juga mempunyai peranan yang sama.

Oleh itu, memeriksa lilitan kepala bayi juga perlu dilakukan secara berkala semasa anak kecil anda menjalani pemeriksaan kesihatan dan menilai pertumbuhan dan perkembangannya.

Kepentingan Lingkaran Kepala Bayi

Sebilangan pakar kesihatan dan pakar pediatrik mengesyorkan memeriksa lilitan kepala secara berkala sehingga anak berusia 2 tahun. Pengukuran lilitan kepala adalah bahagian penting dalam pemeriksaan kesihatan rutin untuk bayi.

Semasa melakukan pemeriksaan lilitan kepala, doktor juga biasanya akan mengukur berat dan tinggi badan bayi, dan menilai perkembangan bayi berdasarkan usianya.

Pertumbuhan saiz kepala yang tidak normal boleh menjadi tanda bayi menderita penyakit. Contohnya, ukuran kepala bayi yang lebih besar dapat menunjukkan hidrosefalus, sementara ukuran kepala bayi yang lebih kecil dapat menunjukkan mikrosefali.

Lingkaran Kepala Bayi Biasa

Lingkaran kepala rata-rata bayi baru lahir berumur kira-kira 35 cm. Peningkatan ukuran lilitan kepala bayi yang normal berbeza-beza, bergantung pada jenis kelamin dan usia bayi. Berikut adalah ukuran lilitan kepala bayi perempuan yang normal:

  • Berumur 0-3 bulan: 34-39.5 cm. Sekiranya pada bulan ke-3 lilitan kepala bayi lebih kecil dari 38 cm atau lebih besar dari 41 cm, itu boleh menjadi tanda masalah kesihatan.
  • Berumur 3-6 bulan: 39.5-42 cm. Lilitan kepala bayi berusia 6 bulan boleh dikatakan tidak normal jika kurang dari 41 cm atau lebih dari 43.5 cm.
  • Umur 6-12 bulan: 42-45 sm. Lilitan kepala bayi dianggap tidak normal jika bayi berusia 12 bulan, pertumbuhan lilitan kepala di bawah 44.5 cm atau lebih dari 46 cm.

Sementara itu, lilitan kepala normal pada bayi lelaki adalah:

  • Berumur 0-3 bulan: 34.5-40.5 cm. Lilitan kepala bayi dianggap tidak normal jika bayi berusia 3 bulan, ukuran lilitan kepala kurang dari 39.5 cm atau lebih dari 42 cm.
  • Umur 3-6 bulan: 40.5-43 cm. Sekiranya pada bulan ke-6 lilitan kepala masih kurang dari 42 cm atau lebih dari 45 cm, maka bayi mungkin mengalami masalah kesihatan.
  • Berumur 6-12 tahun: 43-46 cm. Lingkaran kepala yang tidak normal pada usia 12 bulan kurang dari 45 cm atau lebih daripada 49.5 cm.

Mengukur lilitan kepala bayi tidak selalu sama. Sekiranya bayi anda dilahirkan sebelum waktunya, ada kaedah pengiraan khas untuk mengukur dan menentukan lilitan kepala bayi yang normal.

Oleh itu, untuk mengetahui sama ada lilitan kepala bayi anda normal atau tidak, bawa si kecil anda ke pakar pediatrik. Selain mendapat hasil yang tepat, doktor juga dapat segera merawatnya jika bayi anda dikesan mengalami masalah kesihatan.

Perkara yang Mempengaruhi Pertumbuhan Bayi Anda

Setiap bayi melalui peringkat pertumbuhan dan perkembangan yang berbeza. Untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangannya sehingga dapat berjalan dengan baik, ada beberapa hal yang dapat dilakukan, yaitu:

1. Pengambilan nutrien

Jenis dan jumlah makanan yang dimakan oleh bayi akan mempengaruhi pertumbuhannya. Selama tempoh pertumbuhan dan perkembangan, pastikan dia mendapat cukup kalori dan nutrien. Sekiranya dia masih di bawah 6 bulan, berikan susu ibu si kecil secara berkala.

Setelah bayi berusia lebih dari 6 bulan dan diberi makanan pelengkap, penyusuan susu ibu dapat dilanjutkan sambil ditambah dengan pengambilan makanan yang sihat untuk bayi, seperti yogurt, bijirin, buah, sayur-sayuran, ikan, telur, dan kacang-kacangan.

2. Keadaan kesihatan semasa mengandung

Kesihatan anda semasa hamil tentunya mempengaruhi keadaan janin di dalam rahim. Oleh itu, semasa mengandung, anda sangat disyorkan untuk makan makanan yang baik untuk wanita hamil, bersenam secara teratur, dan menjauhi gaya hidup yang tidak sihat, seperti merokok dan minum minuman beralkohol.

3. Faktor keturunan

Pertumbuhan bayi juga dipengaruhi oleh faktor genetik yang diturunkan oleh ibu bapa. Sekiranya kedua ibu bapa itu tinggi dan gemuk, kemungkinan bayi akan mempunyai postur yang serupa dengan ibu bapa.

Begitu juga, jika kedua ibu bapa kurus, bayi mungkin juga mempunyai bentuk badan yang lebih kurus.

4. Kesihatan anda selepas bayi dilahirkan

Ia juga mempengaruhi bagaimana bayi anda membesar. Sekiranya anda mengalami kemurungan selepas bersalin, mungkin lebih sukar bagi anda untuk menjaga anak anda. Kesannya, bayi akan mengalami pertumbuhan yang lebih perlahan daripada yang sepatutnya.

5. Keadaan kesihatan tertentu

Beberapa keadaan perubatan yang mempengaruhi bayi, seperti jangkitan atau kekurangan zat makanan, juga boleh menghalang pertumbuhan dan perkembangan bayi. Namun, pertumbuhan dan perkembangan bayi biasanya akan kembali normal ketika bayi pulih dan pulih dari penyakitnya.

Walaupun ukuran lilitan kepala bayi anda normal, itu tidak bermaksud pertumbuhan dan perkembangannya juga normal. Anda perlu ingat, ukuran lilitan kepala hanyalah salah satu daripada beberapa perkara yang dapat menggambarkan keadaan kesihatannya.

Oleh itu, bawa anak kecil anda ke pakar pediatrik secara berkala untuk pemeriksaan kesihatan. Selain memantau pertumbuhan dan perkembangannya, doktor juga akan menyarankan usaha yang dapat dilakukan agar kesihatan bayi anda terjaga.