Ketahui 8 Kebaikan Mencium Bibir dan Risiko

Bukan sahaja mengeratkan hubungan anda dengan pasangan anda, terdapat pelbagai faedah mencium bibir yang baik untuk kesihatan. Namun, jika tidak dilakukan secara sihat, ciuman bibir berpotensi menjadi media untuk menyebarkan penyakit berbahaya.

Terdapat banyak cara untuk menyatakan kasih sayang kepada pasangan anda dan salah satunya adalah dengan mencium bibir. Selain dapat meningkatkan keakraban dalam hubungan romantis, mencium bibir juga dapat memberikan banyak manfaat kesihatan.

Pelbagai Kebaikan Mencium Bibir

Kelebihan mencium bibir dapat anda dan pasangan merasa fizikal dan mental. Berikut adalah pelbagai faedah mencium bibir untuk kesihatan:

1. Meredakan tekanan

Mencium dapat mengurangkan kegelisahan dan tekanan yang disebabkan oleh hormon stres kortisol.

Semasa anda mencium atau melakukan perkara lain yang anda sukai, tubuh anda menghasilkan pelbagai hormon, seperti oxytocin, dopamine, dan endorphin, yang dapat membuat anda merasa gembira dan tenang.

2. Menyebabkan perasaan bahagia

Mencium bibir dan melakukan hubungan seks dengan pasangan boleh meningkatkan pelepasan bahan kimia di otak, seperti hormon oksitosin, dopamin, dan serotonin, yang membuat anda merasa baik.

Selain itu, ketiga-tiga hormon ini juga dapat meningkatkan kasih sayang dan mengeratkan hubungan antara anda dan pasangan.

3. Mengetatkan kulit

Dengan mencium bibir, otot muka dapat menjadi lebih kencang dan kelihatan lebih muda. Latihan otot muka melalui mencium juga dapat merangsang pembentukan kolagen, protein yang dapat membuat kulit wajah kelihatan tegap, anjal, dan cerah, dan mencegah penuaan dini.

Namun, selain mencium bibir, anda juga perlu melakukan cara lain untuk mendapatkan kolagen, seperti pengambilan vitamin C dan protein yang mencukupi, menjauhkan diri dari pendedahan cahaya matahari yang berlebihan, menjauhi rokok, dan menggunakan alkohol. penjagaan kulit secara berkala.

4. Membakar kalori

Aktiviti otot muka semasa mencium dapat membakar kira-kira 2-25 kalori seminit, bergantung pada bagaimana minat anda dan pasangan. Jumlah kalori yang dibakar juga dapat lebih banyak ketika mencium bibir ketika melakukan hubungan seks.

Namun, anda masih perlu melakukan senaman secara teratur untuk menjaga kesihatan dan kecergasan anda. Selain itu, untuk lebih selamat, jangan lupa mengamalkan tingkah laku seks yang sihat, iaitu dengan menggunakan kondom ketika melakukan hubungan seks dan tidak mengubah pasangan seksual.

5. Sihat jantung

Semasa mencium, aliran darah di badan akan lebih lancar dan degupan jantung menjadi lebih teratur. Ini dapat menjadikan tekanan darah lebih terkawal dan sihat untuk jantung anda.

6. Melegakan sakit kepala

Pelebaran saluran darah dan penurunan tekanan darah akibat mencium bibir juga dapat melegakan sakit kepala. Selain itu, mencium bibir juga dapat mengurangkan tekanan yang menjadi salah satu penyebab sakit kepala.

7. Menguatkan sistem ketahanan badan

Beberapa kajian menunjukkan bahawa mencium bibir juga bermanfaat untuk meningkatkan sistem imun. Ini kerana badan dapat melepaskan hormon yang dapat mengatasi tekanan mencium. Tekanan adalah salah satu penyebab kelemahan sistem imun.

8. Menjaga kebersihan mulut

Mencium bibir juga bagus untuk menjaga kebersihan mulut. Semasa mencium, anda dan pasangan akan menghasilkan lebih banyak air liur yang dapat membersihkan mulut bakteria dan mengurangkan penumpukan plak yang menyebabkan rongga.

Walaupun faedah mencium bibir dapat menjaga kebersihan mulut, anda tetap perlu menggosok gigi dengan kerap, iaitu 2 kali sehari agar kesihatan gigi dan mulut tetap terjaga. Jangan lupa menggunakan benang gigi selepas menggosok gigi.

Mencium Bibir Boleh Menyebarkan Virus dan Penyakit Bakteria

Walaupun dapat meningkatkan sistem kekebalan tubuh, pertukaran air liur melalui mencium bibir juga dapat menyebarkan virus atau bakteria yang menyebabkan penyakit.

Selain itu, air liur ketika mencium bibir juga berpotensi menyebarkan virus atau bakteria yang dapat menyebabkan penyakit berikut:

  • Selesema
  • Herpes
  • Hepatitis B dan hepatitis C
  • Selesema Singapura
  • Mononukleosis atau demam kelenjar

Sekiranya terdapat luka di mulut, mencium bibir juga berisiko menular HIV. Ini boleh berlaku apabila seseorang mencium seseorang dengan HIV yang mempunyai luka di bibir atau mulut mereka.

Untuk lebih selamat dan mencegah dari pelbagai penyakit yang disebabkan oleh mencium bibir, terdapat beberapa petua yang boleh anda cuba lakukan, termasuk:

  • Jaga kebersihan mulut dengan memberus gigi secara berkala.
  • Elakkan mencium bibir ketika anda atau pasangan anda sakit atau terdapat luka di bibir dan mulut.
  • Lakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala kepada doktor. Sekiranya perlu, doktor boleh melakukan pemeriksaan untuk mengesan sama ada terdapat penyakit kelamin.
  • Dapatkan vaksin untuk mencegah penyakit yang dapat menular melalui ciuman bibir, seperti hepatitis B dan selesema.

Beberapa perkara di atas dapat membantu anda mengurangkan risiko menyebarkan virus dan bakteria ketika mencium bibir. Dengan cara itu, anda dan pasangan anda masih boleh mendapatkan manfaat kesihatan dari mencium bibir.

Manfaat mencium bibir berbeza-beza, tetapi pastikan anda dan pasangan melakukannya dengan cara yang sihat. Sekiranya anda atau pasangan anda mengalami keluhan tertentu setelah mencium bibir, anda harus berjumpa doktor supaya mereka dapat diperiksa dan diberi rawatan jika perlu.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found