Jerawat Papular: Ciri-ciri dan Cara Mengatasinya

Jerawat papular adalah jerawat yang menonjol, terasa pejal dan pedih, kelihatan kemerahan, begitu juga ttidak mengandungi nanah. Jerawat papular bukanlah keadaan yang serius, tetapi boleh mengganggu penampilan, sehingga banyak orang menginginkan keadaan ini dirawat dengan baik.

Sama seperti jerawat pada umumnya, jerawat papular muncul kerana penyumbatan dan keradangan pori-pori wajah. Jerawat papular dicirikan oleh penampilan ketulan padat yang berukuran kurang dari 1 cm. Jerawat papular umumnya muncul di wajah, tetapi juga boleh muncul di bahagian lain badan, seperti dada dan punggung.

Memahami Punca Jerawat Papular

Kemunculan jerawat papule boleh disebabkan oleh pelbagai faktor yang mempengaruhi keadaan kulit. Walau bagaimanapun, penyebab umum jerawat papular adalah seperti berikut:

  • Pengaruh hormon
  • Jangkitan bakteria Propionibacterium acnes pada permukaan kulit
  • Pengeluaran minyak berlebihan pada wajah
  • Penyumbatan folikel rambut dan kelenjar minyak
  • Makan makanan manis yang terlalu banyak
  • Tekanan

Di samping itu, terdapat beberapa perkara lain yang diketahui mencetuskan jerawat papular, misalnya mengambil ubat tertentu seperti kortikosteroid, menggunakan kosmetik yang menyumbat liang, ke pola penjagaan dan kebersihan kulit yang buruk. Keadaan perubatan tertentu seperti dermatitis kontak dengan eksim juga boleh mencetuskan penampilan jerawat papular.

Cara Mengatasi Jerawat Papule

Umumnya, jerawat papular dapat dirawat dengan rawatan di rumah yang sederhana, seperti:

1. Bersihkan kulit wajah dengan kerap

Untuk merawat jerawat papular, anda disarankan membersihkan kulit di wajah dan badan anda secara berkala, iaitu 2 kali sehari. Mencuci muka terlalu kerap juga tidak digalakkan kerana boleh mencetuskan kegatalan, meningkatkan pengeluaran minyak, dan akhirnya membuat papula jerawat semakin banyak.

2. Menggunakan pencuci muka yang betul

Selain mencuci muka dengan kerap, pilih pencuci muka yang betul. Pembersih muka yang mengandungi asid salisilat, benzoil peroksida atau sulfur adalah pilihan yang baik untuk pencuci muka untuk kulit yang berjerawat.

Bahan-bahan ini dapat membantu membuka pori-pori yang tersumbat, sehingga membantu proses penyembuhan jerawat papule yang anda miliki.

3. Hentikan kebiasaan memerah jerawat

Seperti jenis jerawat yang lain, hindari menyentuh, menggaru, atau memunculkan papula jerawat sendiri. Tindakan ini dapat menjadikan jerawat lebih meradang dan boleh menyebabkan luka di permukaan kulit yang boleh meninggalkan bekas jerawat.

4. Elakkan menggunakan solekan

Elakkan menggunakan losyen atau solekan di kawasan yang terkena. Ini dapat meningkatkan penyumbatan liang. Di samping itu, hindari juga penggunaan produk yang belum pernah digunakan sebelumnya kerana jika tidak sesuai, produk tersebut boleh menyebabkan iritasi yang memburukkan lagi jerawat papular.

5. Jaga kebersihan rambut

Jaga kebersihan rambut dengan kerap menggunakan syampu, terutama jika anda mempunyai rambut berminyak. Di samping itu, anda harus mengelakkan gaya rambut dengan poni kerana permukaan kulit wajah yang tertutup dapat membuat jerawat bertambah buruk dan mencetuskan penampilan papula baru.

Sekiranya kaedah di atas tidak berjaya mengatasi jerawat papular, anda boleh berjumpa terus dengan doktor. Beberapa ubat yang mungkin diberikan adalah antibiotik, benzoil peroksida, dan retinoid. Selain itu, doktor juga boleh memberi suntikan jerawat.

Terapi hormon juga mungkin bermanfaat bagi sesetengah wanita yang mengalami jerawat papular kerana pengaruh hormon. Terapi hormon yang boleh diberikan adalah estrogen, progesteron (pil kawalan kelahiran), atau ubat antiandrogen.

Papula jerawat boleh menyebabkan parut pada kulit jika tidak dirawat dengan baik. Oleh itu, anda dinasihatkan untuk menjaga dan menjaga kebersihan kulit dengan betul untuk mengelakkan jerawat papular.

Di samping itu, elakkan tindakan yang boleh mencederakan jerawat papular dan terus menjalani rawatan dan perawatan kulit seperti yang disarankan oleh doktor untuk mengelakkan jerawat dan parut jerawat terbentuk.