Cegah Kehamilan dengan Perancangan Keluarga Semula Jadi

Mencegah kehamilan boleh dilakukan dengan menggunakan alat kontraseptif seperti pil kawalan kelahiran, kontraseptif suntikan, dan kontrasepsi spiral. Walau bagaimanapun, Terdapat kaedah kontrasepsi tanpa alat yang dapat mencegah kehamilan, iaitu perancang keluarga yang semula jadi.

Perancangan keluarga secara semula jadi boleh digunakan sebagai pilihan bagi mereka yang tidak mahu benda asing memasuki badan mereka, tidak sesuai untuk menggunakan alat kontrasepsi, atau takut akan kesan sampingan. Ada tiga cara yang boleh anda lakukan untuk mencegah kehamilan dengan keluarga berencana, iaitu tidak melakukan hubungan seks dalam tempoh subur, memberi penyusuan eksklusif dan membuang zakar sebelum ejakulasi.

Tidak melakukan hubungan seks dalam tempoh subur

Apabila anda melakukan hubungan seks semasa jendela subur anda atau ketika ovari anda melepaskan telur (ovulasi), kemungkinan anda hamil sangat tinggi. Kehamilan boleh berlaku apabila sperma menyuburkan telur dalam tempoh ini.

Untuk mengelakkan kehamilan dengan kawalan kelahiran semula jadi, yang perlu anda lakukan adalah tidak melakukan hubungan seks ketika wanita itu sedang ovulasi. Walaupun begitu, peluang untuk hamil masih boleh berlaku ketika anda melakukan hubungan seks sebelum atau selepas ovulasi. Ini kerana sperma dapat bertahan dalam tubuh wanita selama dua hingga tiga hari atau bahkan lima hari, sementara telur dapat bertahan tiga hingga empat hari setelah ovulasi. Untuk mengelakkan kehamilan, anda harus melakukan hubungan seks di luar tempoh ini.

Jadi, bagaimana anda tahu bila seorang wanita ovulasi setiap bulan?

Cara pertama: Menggunakan kaedah pengiraan kalendar

Untuk menggunakan kaedah ini, anda mesti mengesan sejarah haid anda untuk meramalkan kapan anda akan ovulasi. Walau bagaimanapun, ini tidak akan berfungsi sekiranya anda mempunyai kitaran haid yang tidak teratur.

Langkah pertama yang boleh anda lakukan adalah mengetahui jadual untuk tempoh seterusnya. Sebaik sahaja anda mengetahui hari itu, anda boleh mengira 12 hari dan kemudian menambahkan undur selama empat hari.

Anda boleh dianggap sangat subur dan cenderung mengalami ovulasi dalam jangka masa lima hari ini. Sekiranya anda mempunyai kitaran haid 28 hari, kemungkinan anda akan mengalami ovulasi pada hari ke-14. Hari 1 adalah hari pertama dalam tempoh anda dan hari ke-28 adalah hari terakhir sebelum hari pertama bagi tempoh anda yang seterusnya.

Cara kedua: Ukur suhu badan basal

Suhu badan basal adalah suhu ketika badan dalam keadaan rehat sepenuhnya. Ovulasi boleh menyebabkan sedikit peningkatan suhu badan basal.

Untuk mengetahui suhu badan asas anda, anda boleh menggunakan termometer digital oral. Namun, hasilnya lebih tepat ketika menggunakan termometer yang dirancang khusus untuk mengukur suhu badan basal.

Ambil suhu badan anda setiap hari sehingga anda dapat melihat perubahan suhu badan anda. Semasa ovulasi, suhu badan basal anda mungkin meningkat hingga kurang dari 0.3 darjah Celsius. Sekiranya suhu tetap sama selama tiga hari atau lebih, anda boleh menganggap bahawa badan anda telah mengalami ovulasi.

Waktu terbaik untuk mengukur suhu badan anda adalah pada waktu pagi sebelum anda bangun dari tidur. Pastikan anda tidur lena dan lakukan kaedah yang sama setiap hari untuk mendapatkan hasil yang tepat.

Bilakah masa yang sesuai untuk melakukan hubungan seks? Anda dikatakan berada di zon yang sangat subur untuk hamil pada hari kedua hingga ketiga sebelum suhu badan anda meningkat selama tiga hingga empat hari selepas itu. Oleh itu, elakkan bercinta pada masa ini kerana sperma dapat bertahan dalam tiub fallopian selama beberapa hari.

Hubungan seksual boleh dilakukan tiga hingga empat hari setelah suhu badan basal meningkat.

Cara ketiga: Kaedah lendir serviks

Kaedah ini menghendaki anda memeriksa corak lendir serviks semasa kitaran haid. Sebelum ovari melepaskan telur, anda akan mengeluarkan lebih banyak lendir yang lebih tipis daripada biasa. Untuk mengetahui perubahan lendir serviks, anda boleh mula memperhatikan dan mengetahui keadaan cairan yang keluar dari faraj dari satu hari setelah haid selesai.

Cara yang boleh anda lakukan ialah melihatnya di seluar dalam anda atau mengelap organ seks anda sebelum dan selepas membuang air kecil. Lap bahagian intim dari depan ke belakang dengan tisu. Perhatikan warna dan ketebalannya. Anda dikatakan sangat subur ketika pembuangannya sangat besar, jernih, berair, atau serupa dengan lendir putih telur.

Elakkan membersihkan vagina dengan sabun khas untuk pembersih wanita kerana ia dapat mengeluarkan lendir serviks dari vagina anda.

Untuk mengelakkan kehamilan, elakkan hubungan seksual dari hari pertama lendir serviks keluar dengan tekstur yang berbeza sehingga empat hari selepas hari kesuburan puncak anda.

Penyusuan susu ibu yang eksklusif dapat mencegah kehamilan

Selain bermanfaat untuk bayi, penyusuan susu ibu yang eksklusif juga dapat memberi kesan yang baik kepada anda yang ingin mencegah kehamilan. Penyusuan susu ibu secara eksklusif dapat menghalang ovulasi dan haid pada ibu yang baru melahirkan.

Untuk menggunakan kaedah ini, anda mesti bersedia untuk menyusui anak anda setiap kali dia memerlukannya, baik pada waktu siang dan malam. Waktu rehat penyusuan susu ibu mestilah tidak lebih dari empat jam (pada siang hari) dan enam jam (pada waktu malam).

Kaedah ini tidak akan berkesan sekiranya anda mengekspresikan susu ibu kerana proses menyusu adalah penting dalam kaedah ini. Segera gunakan kaedah kontrasepsi lain jika anda haid kerana ini bermaksud bahawa penyusuan susu ibu tidak lagi dapat mencegah kehamilan.

Buang Zakar Sebelum Ejakulasi

Sekiranya anda ingin melakukan hubungan seks pada waktu yang anda inginkan tanpa hamil, anda boleh menggunakan kaedah ini. Kaedah ini memerlukan seorang lelaki mengeluarkan zakarnya dari vagina sebelum dia mengeluarkan sperma atau ejakulasi. Teknik ini dipanggil persetubuhan terputus.

Agar kaedah ini berjaya, ia memerlukan kawalan diri yang sangat kuat dari lelaki itu dan masa yang tepat ketika menarik zakarnya. Kedua-dua perkara ini sukar dilakukan oleh lelaki.

Kawalan kelahiran semula jadi tidak akan menguras poket anda, tetapi kaedah ini tidak seefektif kawalan kelahiran. Walaupun begitu, kawalan kelahiran semula jadi dapat mencegah kehamilan jika anda mempunyai motivasi dan ketekunan dan seberapa kuat anda untuk menahan keinginan untuk bercinta dengan pasangan anda. Dapatkan nasihat doktor sekiranya anda masih belum memahami kaedah kawalan kelahiran semula jadi.