Kebaikan dan Risiko Halia untuk Wanita Hamil

Halia telah dipercayai mempunyai banyak manfaat kesihatan selama beberapa generasi. Tidak jarang ramuan ini juga digunakan untuk wanita hamil. Walau bagaimanapun, penggunaan halia untuk wanita hamil semestinya terhad. Kenapa begitu? Lihat penjelasan berikut.

Halia (Zingiber officinale) adalah tumbuhan herba yang sangat popular di Asia, termasuk Indonesia. Selain sebagai ubat tradisional, jahe juga sering digunakan sebagai ramuan dalam makanan dan minuman yang sihat, seperti teh jahe dan susu keemasan, yang sangat disukai oleh banyak orang.

Fakta Mengenai Khasiat Halia untuk Wanita Hamil

Sejak berabad-abad lamanya, halia sering dikenali sebagai ubat tradisional yang mampu mengatasi pelbagai keluhan kesihatan. Salah satu kelebihan halia untuk wanita hamil yang telah terbukti berkesan adalah mengatasi rasa mual dan muntah, terutama pada awal kehamilan.

Khasiat halia dipercayai berasal dari sebatian semula jadi yang disebut gingerols dan shogaols. Kedua-dua sebatian ini terbukti dapat mempercepat pengosongan gastrik sehingga dapat menghilangkan keluhan mual dan muntah pada wanita hamil.

Sebilangan besar pakar mengatakan bahawa dos jahe yang selamat untuk merawat loya dan muntah adalah sekitar 1.000-1.500 mg sehari. Dos melebihi yang dianggap tidak berkesan dan berisiko memberi kesan sampingan.

Selain mengatasi rasa mual dan muntah, halia juga sering dimakan untuk merawat:

  • Penyakit asid perut
  • Sindrom usus yang merengsa (IBS)
  • Artritis
  • Sakit haid
  • Diabetes
  • Penyakit Alzheimer

Walau bagaimanapun, keberkesanan halia untuk keadaan ini tidak dapat dipercayai sepenuhnya kerana masih memerlukan kajian lebih lanjut.

Menimbang Risiko Halia untuk Wanita Hamil

Walaupun dipercayai mempunyai banyak manfaat, halia mempunyai beberapa kesan sampingan yang perlu dipertimbangkan. Pada sesetengah orang, pengambilan halia boleh menyebabkan kesan sampingan ringan seperti pedih ulu hati, pedih ulu hati, cirit-birit, atau kerengsaan mulut.

Halia juga dianggap mempunyai kesan sampingan pada kehamilan. Kejadian berat lahir rendah, kecacatan kelahiran, atau keguguran telah dilaporkan pada beberapa wanita hamil yang mengonsumsi halia. Walaupun begitu, risiko kejadian ini masih dianggap rendah. Selain itu, pengambilan halia yang berlebihan juga dianggap mempengaruhi hormon seks bayi dan meningkatkan risiko bayi mati dalam kandungan.

Beberapa pakar juga mengatakan terdapat peningkatan risiko pendarahan dengan pengambilan halia. Oleh itu, halia tidak digalakkan untuk wanita hamil yang mendekati persalinan atau yang mengambil ubat antikoagulan.

Halia telah terbukti berkesan untuk mengurangkan rasa mual pada wanita hamil. Walau bagaimanapun, penggunaannya harus tetap melalui pertimbangan faedah dan risiko. Sekiranya anda hamil dan ingin mengambil halia, anda mesti bertanya terlebih dahulu kepada doktor anda.