Kandungan dan Khasiat Nutrien Payudara Ayam untuk Kesihatan

Dada ayam terkenal dengan kandungan proteinnya yang tinggi. Bahagian ayam ini sering menjadi pilihan makanan bagi orang yang sedang menjalani diet atau membina otot. Namun, apa yang membezakan dada ayam dari bahagian lain dan apakah faedah kesihatannya?

Daging ayam adalah sumber pemakanan yang baik untuk kesihatan dan harganya berpatutan. Bahagian ayam ini sering menjadi kegemaran ramai orang kerana mempunyai kepingan yang lebih besar dan lebih banyak daging jika dibandingkan dengan bahagian ayam yang lain.

Pemakanan Payudara Ayam

Dalam satu keping atau kira-kira 100 gram fillet dada ayam tanpa kulit yang dimasak, terdapat kira-kira 150 kalori dan pelbagai nutrien berikut:

  • 25 gram protein
  • 3.2 gram lemak
  • 450 miligram natrium
  • 0.5 miligram besi
  • 0.7 miligram zink
  • 5-10 miligram kalsium
  • Selenium 23 mikrogram
  • 330 miligram kalium

Kira-kira 80 peratus kalori pada dada ayam berasal dari protein dan hanya 20 peratus dari lemak. Jika dibandingkan dengan bahagian ayam yang lain, dada ayam mempunyai kandungan protein dan kalori yang lebih tinggi, bahkan mencapai 3 kali lebih banyak.

Sebagai tambahan, dada ayam sama sekali tidak mengandungi karbohidrat, gula, atau serat. Dada ayam juga mengandungi berbagai nutrien lain, seperti vitamin A, vitamin B, folat, kolin, tembaga, dan fosfor.

Kebaikan makan dada ayam

Dada ayam adalah makanan berkhasiat kerana kandungan proteinnya yang tinggi. Berikut adalah faedah pengambilan dada ayam untuk kesihatan tubuh:

1. Membina jisim otot

Semasa makan dada ayam, kandungan protein di dalamnya akan diproses menjadi asam amino. Bahan ini kemudian akan digunakan oleh tubuh untuk membentuk sel dan tisu badan, termasuk tisu otot.

Ini adalah salah satu sebab mengapa dada ayam sering dikonsumsi oleh atlet atau orang yang membina kekuatan dan kekuatan otot. Pengambilan protein yang mencukupi juga dapat mencegah terjadinya sarkopenia, iaitu keadaan kehilangan jisim otot akibat proses penuaan.

Selain makan makanan berprotein tinggi, seperti dada ayam, latihan dan latihan kekuatan juga penting untuk membina jisim otot.

2. Menahan rasa lapar dan selera makan

Diet protein tinggi, misalnya dengan memakan dada ayam, dapat membuat anda kenyang lebih lama. Ini kerana makanan berprotein tinggi dapat meningkatkan kadar peptida YY, hormon yang membuat badan merasa kenyang. Selain itu, protein juga dapat menekan pengeluaran hormon ghrelin yang menyebabkan rasa lapar.

Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa diet tinggi protein dapat memudahkan seseorang mengatur selera makannya, sehingga berat badannya dapat lebih terkawal.

Oleh itu, jika anda ingin menurunkan berat badan, cubalah mengurangkan bahagian beras yang tinggi karbohidrat dan mulailah meningkatkan pengambilan protein anda, misalnya dari dada ayam.

3. Menjaga kesihatan tulang

Tulang mudah berliang dan lemah seiring bertambahnya usia. Selain itu, kekurangan pengambilan nutrien, seperti kalsium dan protein, juga diketahui menjadikan tulang mudah patah.

Satu kajian menyatakan bahawa pengambilan protein yang mencukupi dapat mengekalkan kepadatan tulang dan mengurangkan risiko osteoporosis pada orang tua, terutama wanita yang telah mengalami menopaus.

Oleh itu, untuk menjaga kesihatan tulang, tingkatkan diet anda dengan pengambilan kalsium dan protein yang mencukupi yang dapat diperoleh dari dada ayam. Jangan lupa bersenam secara berkala untuk memastikan tulang, sendi dan otot anda kuat.

4. Meningkatkan metabolisme

Diet tinggi protein dapat meningkatkan metabolisme dalam badan. Dengan memakan makanan yang tinggi protein, seperti dada ayam, tubuh akan membakar lebih kurang 80 kalori lebih banyak.

Namun, jika anda ingin menggunakan dada ayam untuk menurunkan berat badan, anda juga perlu mengambil cara lain, iaitu dengan melakukan senaman secara teratur, misalnya dengan berjalan kaki, berjoging, atau berbasikal.

Anda juga boleh mencuba senaman intensiti tinggi yang dapat membakar banyak kalori, seperti crossfit dan Muay Thai.

5. Menjaga badan agar sentiasa cergas

Dada ayam mengandungi banyak kalori dan protein. Kalori yang tinggi di dada ayam dapat diproses menjadi tenaga, agar tubuh tetap bertenaga semasa melakukan aktiviti seharian.

Sementara itu, protein juga baik untuk dimakan untuk meningkatkan stamina atau kecergasan badan, terutama bagi anda yang sering menjalani aktiviti fizikal yang berat atau sering bersenam.

Untuk kekal sihat ketika makan dada ayam, pilih dada ayam tanpa kulit dan cuba jangan menggoreng dada ayam kerana boleh meningkatkan jumlah minyak dan lemak.

Sebagai alternatif, cuba panggang, rebus, atau kukus dada ayam. Cuba juga untuk tidak menambahkan terlalu banyak garam atau mentega semasa memproses dada ayam.

Selain makan dada ayam, anda juga perlu mengamalkan diet yang sihat dan makan makanan berkhasiat lain, seperti buah, sayur-sayuran, kacang-kacangan, dan susu rendah lemak, untuk memenuhi keperluan pemakanan anda.

Sekiranya anda jarang makan makanan berprotein tinggi, anda boleh mula menambahkan dada ayam dalam diet harian anda. Sekiranya perlu, berjumpa dengan pakar pemakanan untuk menentukan bahagian dada ayam dan sumber protein lain, mengikut keadaan dan keperluan anda.