Bukan hanya kesihatan, ini adalah kelebihan teh hijau untuk kecantikan

Terdapat banyak faedah kecantikan teh hijau yang dapat diperoleh dengan meminumnya atau mengoleskannya pada kulit dan rambut. Ini kerana teh hijau mengandungi pelbagai nutrien dan kaya dengan antioksidan.

Teh hijau berasal dari kilang teh atau Camellia sinesis diproses dengan pengeringan dan boleh diproses menjadi minuman. Tidak hanya berkhasiat untuk kesihatan tubuh, teh hijau juga bagus untuk kecantikan.

Pelbagai khasiat ini tidak dapat dipisahkan dari pelbagai nutrien yang terdapat dalam tanaman ini. Berikut adalah beberapa nutrien dalam teh hijau:

  • Vitamin B
  • Vitamin C
  • Vitamin E
  • Kalsium
  • Magnesium
  • Mangan
  • Zink
  • Selenium

Teh hijau juga kaya dengan antioksidan polifenol dan EGCG (epigallocatechin gallate I). Pelbagai ramuan dalam teh hijau sangat disesalkan kerana berperanan menjaga kesihatan tubuh dan kulit.

Beberapa Kelebihan Teh Hijau untuk Kecantikan

Untuk mendapatkan faedah teh hijau untuk kecantikan, anda boleh menggunakannya sebagai minuman atau menggunakan produk penjagaan kulit yang mengandungi ekstrak teh hijau, seperti pelembap, krim, dan serum.

Beberapa faedah kecantikan teh hijau termasuk:

1. Mencegah dan memperbaiki kerosakan kulit

Kandungan epigallocatechin gallate Teh hijau dapat berfungsi sebagai pelindung matahari semula jadi yang melindungi kulit dari kesan sinar UV dan melindungi sel-sel tubuh dari kerosakan yang disebabkan oleh pendedahan kepada radikal bebas.

Beberapa penyelidikan juga menyatakan bahawa ekstrak teh hijau dapat mencegah dan menghambat pertumbuhan sel barah, termasuk barah kulit.

Beberapa produk penjagaan kulit yang mengandungi ekstrak teh hijau juga berkesan untuk menghidrat kulit, jadi kulit akan kelihatan lebih lembut dan mengekalkan kelenturannya.

2. Mencegah penuaan pramatang

Vitamin C yang terkandung dalam teh hijau diyakini dapat meningkatkan penghasilan kolagen. Bahan ini adalah protein yang berperanan penting dalam mengekalkan keanjalan kulit. Selain itu, antioksidan dalam teh hijau juga dapat mencegah penuaan dini pada kulit anda.

Oleh itu, banyak produk penjagaan dan kecantikan kulit menggunakan ekstrak teh hijau untuk merawat dan mencegah masalah kulit, seperti kedutan, bintik hitam atau bintik pada kulit, dan kulit kusam.

3. Menyejukkan kulit

Anda juga boleh menggunakan teh hijau sebagai perapi kulit semula jadi. Caranya ialah dengan menyejukkan beg teh hijau di dalam peti sejuk selama beberapa minit, kemudian tekan kawasan kulit. Kompres sejuk ini juga dapat menghilangkan rasa sakit dan kemerahan pada kulit yang terbakar sinar matahari.

Sifat anti-radang teh hijau dapat memberikan kesan penyejukan pada kulit sambil mencegah kerosakan sel dari pendedahan cahaya matahari.

4. Mengatasi panda mata atau kantung mata

Kekurangan rehat boleh menyebabkan badan merasa letih dan penampilan kantung mata atau mata panda. Sekarang, Menggunakan kompres sejuk dari beg teh hijau dapat mengurangkan bengkak di mata kerana kurang tidur atau rehat.

5. Rawat jjururawat

Beberapa kajian menyatakan bahawa penggunaan ekstrak teh hijau untuk diminum atau disapu pada kulit dapat mengurangkan lebam yang disebabkan oleh jerawat. Polifenol dalam teh hijau terbukti dapat mengurangkan pengeluaran sebum pada kelenjar minyak, yang memicu jerawat.

6. Atasi masalah keguguran rambut

Selain dapat mengatasi gangguan kulit, antioksidan dan vitamin dalam teh hijau dipercayai dapat merangsang pertumbuhan rambut. Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa ekstrak teh hijau nampaknya menyuburkan rambut dan mencegah kerosakan pada kulit kepala yang menyebabkan keguguran rambut.

Anda dapat merasakan manfaat teh hijau untuk kecantikan secara optimum jika disertai dengan diet yang sihat, senaman teratur, rehat yang mencukupi, dan tidak merokok.

Untuk mendapatkan pelbagai faedah teh hijau untuk kecantikan di atas, anda boleh mengambil teh hijau atau menggunakan produk penjagaan kulit yang mengandungi teh hijau.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai faedah teh hijau untuk kecantikan atau merasakan ada masalah kulit, seperti jerawat, eksim, atau dermatitis, yang tidak hilang, anda boleh berjumpa dengan pakar dermatologi. Doktor akan memberikan rawatan yang tepat mengikut jenis dan keadaan kulit anda.