Fungsi Hormon Progesteron Semula Jadi dan Buatan

Selalunya membaca perkataan progestin dalam pil kontraseptif dan ubat-ubatan? Ia adalah hormon progesteron sintetik yang dihasilkan di makmal untuk tujuan perubatan. Hormon progesteronsecara semula jadi dijumpai di dalam badan dan dilepaskan oleh ovari. Hormon ini mempunyai banyak fungsi penting.

Penggunaan progesteron buatan sebagai ubat boleh berbeza-beza, termasuk dalam bentuk ubat oral, topikal (topikal), dan suntikan. Setiap bentuk ubat mempunyai tujuan rawatan yang berbeza.

Memahami fungsi hormon progesteron dapat membuat wanita lebih memahami mekanisme tubuh mereka. Berikut ini akan membincangkan beberapa peranan penting progesteron dalam badan wanita.

Kebaikan Progesteron Semula jadi

Progesteron mempunyai pelbagai peranan penting, iaitu:

Sistem pembiakan

Hormon progesteron, juga dikenali sebagai hormon kehamilan, mempunyai banyak peranan dalam pertumbuhan janin:

Progesteron berperanan menyiapkan rahim sebagai tempat pertumbuhan janin. Progesteron, bersama dengan estrogen, juga mengubah lendir serviks menjadi lebih tebal dan lebih tebal pada awal kehamilan.

- Diduga penurunan kadar progesteron boleh menyebabkan keguguran. Tahap progesteron yang rendah juga dikaitkan dengan ovulasi dan kemungkinan hamil atau tidak.

- Semasa menyusu, progesteron dan estrogen memulakan penyusuan / persediaan untuk penyusuan. Kedua-dua hormon ini juga membantu merangsang kelenjar susu untuk menghasilkan susu yang akan digunakan untuk menyusukan bayi anda.

- Sekiranya persenyawaan tidak berlaku, maka haid akan berlaku, dimulai dengan penurunan tahap hormon progesteron.

Berperanan dalam akil baligh

Pelbagai hormon termasuk progesteron memainkan peranan penting dalam membentuk tubuh wanita semasa akil baligh. Hormon ini berfungsi bersama dengan hormon estrogen untuk pematangan payudara, pertumbuhan rambut kemaluan dan ketiak, peningkatan lemak badan di kawasan pinggang dan paha, mematangkan rahim, dan pertumbuhan dan perkembangan keseluruhan.

Seksualiti

Progesteron memainkan peranan penting dalam meningkatkan gairah seksual wanita (libido). Rangsangan seksual biasanya mencapai puncaknya sebelum ovulasi. Ini kerana tahap hormon progesteron, bersama dengan hormon estrogen dan testosteron, akan meningkat.

Kebaikan Progesteron Buatan

Progesteron buatan biasanya digunakan untuk keadaan berikut:

  • Merangsang atau mendorong haid.
  • Mengubati pendarahan rahim yang berkaitan dengan ketidakseimbangan hormon dan sindrom pramenstruasi.
  • Sebagai komponen yang berperanan dalam kaedah kontrasepsi hormon, misalnya pil KB, KB suntikan, dan implan KB.
  • Digunakan bersamaan dengan estrogen sebagai sebahagian daripada terapi penggantian hormon.
  • Untuk melegakan simptom yang disebabkan oleh menghentikan pengambilan ubat tertentu.
  • Mengubati gejala menopaus, seperti kulit muka merah dan panas (kilat panas).
  • Merawat atau mencegah gejala alergi yang disebabkan oleh hormon.
  • Luaskan serviks.
  • Mengubati sakit payudara pada wanita yang diserang oleh gangguan payudara tetapi bukan barah.

Walaupun mempunyai banyak manfaat, penggunaan progesteron pada orang dengan penyakit tertentu harus dielakkan, kerana dapat menyebabkan masalah kesihatan. Contohnya pada pesakit barah payudara, pendarahan vagina yang penyebabnya tidak diketahui, dan pesakit dengan fungsi hati yang terganggu. Penggunaan hormon progesteron tiruan harus berunding dengan doktor terlebih dahulu.