Wanita hamil, 5 perkara ini boleh anda lakukan semasa rehat di tempat tidur

rehat di atas katil Semasa mengandung, biasanya disarankan agar kesihatan ibu hamil dan janin di dalam rahim dijaga. Walaupun penyebabnya baik, tidak kerap perkara ini menyebabkan kebosanan. mengandung pada masa ini rehat di atas katil dan berasa bosan? Jangan risau, rehat di atas katil boleh jadi seronok, jika wanita hamil mengetahui muslihatnya.

Setiap wanita hamil akan mendapat cadangan yang berbeza dalam menjalani rehat di atas katil. Terdapat mereka yang dikehendaki rehat di atas katil di hospital, ada yang dapat melakukannya di rumah sendiri di bawah pengawasan doktor.

Diperlukan untuk rehat di atas katil boleh berbeza antara satu wanita hamil dengan yang lain kerana ia akan disesuaikan dengan keadaan kesihatan masing-masing.

Sebab Diperlukan Rehat di atas katilSemasa Mengandung

rehat di atas katil atau atau rehat tidur atau rehat lengkap semasa kehamilan dilakukan dengan menghadkan aktiviti wanita hamil untuk beberapa waktu.

rehat di atas katil biasanya wajib bagi wanita hamil yang berisiko melahirkan sebelum waktunya, mempunyai tekanan darah tinggi, mengandung anak kembar, mempunyai sejarah keguguran, dan menderita diabetes kehamilan.

Ya, cadangan rehat di atas katil doktor umumnya berdasarkan alasan yang berbeza. Namun, tujuannya tetap sama, iaitu meningkatkan peluang wanita hamil untuk menjalani kehamilan yang sihat.

Dengan melakukan brehat ed, Tubuh diberi masa untuk memulihkan atau memulihkan fungsinya. Contohnya, agar tekanan darah dapat turun dan kembali normal, mencegah pendarahan semasa hamil, mengurangkan risiko kelahiran pramatang, dan meningkatkan aliran darah ke plasenta dan janin.

Semasa menjalani rehat di atas katilWanita hamil mungkin disarankan untuk tidur dalam keadaan tidur tertentu mengikut keadaan dan keselesaan kesihatan mereka. Dalam kebanyakan kes, wanita hamil disarankan untuk tidur di sebelah mereka, dengan lutut sedikit bengkok.

Selain tidur dalam posisi tertentu, wanita hamil juga disarankan untuk menghindari atau membataskan aktiviti buat sementara waktu. Contohnya, berhenti memasak dan buat kerja rumah, walaupun kerja ini kelihatan ringan.

Wanita hamil boleh berjumpa doktor mengenai berapa lama masa yang harus dilakukan rehat di atas katil, mandi jenis apa yang dianjurkan, dan adakah dibenarkan melakukan hubungan seks.

Perkara Yang Boleh Dilakukan oleh Ibu Hamil SemasaRehat di atas katil

Rehat total bagi beberapa wanita hamil mungkin sangat membosankan dan boleh mencetuskan tekanan. Walau bagaimanapun, wanita hamil dapat mengurangkan kebosanan dengan melakukan perkara berikut:

1. Membkuat buku harian kehamilan

Agar tidak merasa bosan, wanita hamil boleh membuat buku harian kehamilan. Sebagai jurnal, wanita hamil dapat menuliskan semua yang mereka rasakan semasa mengandung, termasuk perkembangan janin dari semasa ke semasa. Menyimpan jurnal kehamilan bukan sahaja dapat menghilangkan kebosanan, tetapi juga dapat mengurangkan tekanan. kamu tahu.

2. Mempbelajar perkara baru

Tidak ada salahnya belajar perkara baru semasa hidup rehat di atas katil. Terdapat pelbagai perkara baru yang dapat dipelajari oleh wanita hamil, mulai dari belajar bahasa asing yang belum dikuasai oleh wanita hamil, belajar merajut, hingga belajar bagaimana menjaga bayi melalui maklumat yang terdapat di media sosial atau internet.

Namun, ingat. Jangan biarkan pelajaran baru yang dipelajari oleh wanita hamil rehat di atas katil menjadikan wanita hamil menjadi stres. Jadi, mudahkan, okey?

3. Memgalakkan diri anda

Sebentar rehat di atas katilWanita hamil boleh memanjakan diri dengan menonton filem, mendengar muzik, dan membaca majalah. nikmati rehat di atas katil untuk memanjakan diri dan berehat secukupnya, kerana ketika anak dilahirkan, waktu rehat wanita hamil akan sangat berkurang.

4. MelSaya bersiap sedia untuk melahirkan anak

Tenaga kerja boleh menjadi tekanan, terutamanya buruh pertama. Oleh itu, wanita hamil dapat memanfaatkan masa rehat di atas katil Ini untuk mempelajari teknik relaksasi untuk mengurangkan ketegangan sebelum bersalin.

Selain itu, ibu hamil juga dapat melakukan pelbagai persiapan lain yang dapat membantu ibu hamil agar lebih bertenaga semasa melahirkan anak.

5. Lakukan regangan ringan

Wanita hamil perlu meregangkan badan ketika rehat di atas katil untuk mengurangkan risiko pembekuan darah. Walau bagaimanapun, berunding terlebih dahulu dengan pakar obstetrik anda mengenai jenis regangan yang dibenarkan.

Ambil masa rehat di atas katil dengan pelbagai aktiviti yang disukai oleh wanita hamil untuk mengelakkan tekanan. Walau bagaimanapun, wanita hamil masih perlu berunding dengan pakar obstetrik mereka terlebih dahulu mengenai aktiviti apa yang dibenarkan atau dilarang semasa kehamilan rehat di atas katil.